Lebukott, eltiltották az olimpiai ezüstérmest

Publikálás dátuma
2019.05.22. 18:28

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
Pozitív doppingtesztje miatt eltiltották Eunice Jepkirui Kirwát, a női maratoni futás olimpiai ezüstérmesét.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testületének  tájékoztatása szerint Kirwa doppingmintája a vér oxigénszállító képességét jelentősen emelő eritropoetint (EPO) tartalmazott.
A kenyai születésű hosszútávfutó 2013-ban vette fel a bahreini állampolgárságot, majd három évvel később a riói olimpián második lett a maratoni távon. A versenyszám dobogósai közül Kirwa a második, akit doppingvétségen értek, a győztes kenyai Jemima Sumgongot korábban nyolc évre eltiltották, de olimpiai aranyérmétől nem fosztották meg.
Szerző
Témák
atlétika dopping
Frissítve: 2019.05.23. 13:14

Király Gábor visszavonult

Publikálás dátuma
2019.05.22. 17:26

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Huszonhat év profi pályafutás után saját hivatalos honlapján jelentette be visszavonulását a Haladás labdarúgócsapatának 108-szoros válogatott kapusa, Király Gábor.
"Köszönöm a labdarúgásnak, hogy mindenre megtanított és általa jobb ember lehettem - írta honlapján a 43 éves hálóőr. - Minden nap becsülettel készültem, mindig a maximumra törekedtem és alázatosan alkalmazkodtam minden feladathoz. Köszönöm a családnak és a barátoknak, hogy mindig mellettem álltak és támogattak! Nélkülük nem sikerült volna ez a csodálatos utazás, amely 26 évig tartott.” Király első profi szerződését 1993-ban írta alá a Haladással, 1997-ben szerződött a Hertha BSC-hez, a berlini együttesben 252 találkozón védett. A következő állomás Anglia volt, 2004-től előbb a Crystal Palace kapusa lett, ahonnan a West Hamnek és az Aston Villának is kölcsönadták, 2007 és 2009 között az angol másodosztályú Burnely kapusa volt, majd újra Németországba szerződött, 2009-től 2014-ig az 1860 Münchent erősítette, ahonnan újra Londonba, a Fulhamhez szerződött. Az elmúlt négy évben a Haladás kapusa volt, de a múlt hétvégén befejeződött szezonban a csapat kiesett a másodosztályba. A nemzeti együttesben magyar csúcsot jelentő 108 alkalommal jutott szóhoz, a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon bravúros védésekkel járult hozzá, hogy a válogatott csoportelsőként jutott be a nyolcaddöntőbe. Mindig szürke mackó alsóban védett, a német sajtó pizsamás kapusnak is nevezte. Egy nagy egyéniséggel lesz szegényebb a magyar futball. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.22. 18:16

Örökös kitiltás jegyüzérkedésért

Publikálás dátuma
2019.05.22. 15:30

Fotó: Xavier Bonilla / NurPhoto
A Liverpool és a Tottenham is több drukkerét örökre kitiltotta a mérkőzéseiről, mert a rajongók üzérkedni próbáltak a két angol csapat részvételével június 1-i labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő jegyeivel. A finálét Madridban, az Atlético Madrid stadionjában rendezik, a fináléban pályára lépő együttesek 16-16 ezer belépőt kaptak. 
Az érdeklődés ennél sokkal nagyobb volt, mindkét klubnál előzetesen kellett regisztrálni azoknak, akik a helyszínen szeretnének szurkolni a kedvenceknek, közülük sorsolták ki azokat a szerencséseket, akik tényleg el tudnak utazni a spanyol fővárosba. Csak bérletesek vagy a klubok regisztrált tagjai vehettek részt a sorsoláson. A boldog jegytulajdonosoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy a belépőket ők használják fel és nem próbálják meg eladni azokat. Aki erre nem volt hajlandó, annak jegyét másnak adták át a döntőben szereplő klubok. 
A Daily Mail beszámolója szerint öt liverpooli és három Tottenham-szurkoló az interneten próbálta meg jelentős felárral eladni a BL-döntőre szóló jegyeket. A drukkerek azonban lebuktak, a klubok nemcsak a fináléra érvényes belépőket vették vissza tőlük - hivatkozva az írásban kötött megállapodás megszegésére -, hanem örökre ki is tiltották a nézőket a mérkőzéseikről.
Szerző
Témák
labdarúgás