Washington szerint Damaszkusz vegyi fegyvert vethetett be, válaszlépéseket ígértek

Publikálás dátuma
2019.05.22. 10:16
Illusztráció
Fotó: Mohammad Al Shami / AFP
Egyelőre információkat gyűjtenek be a támadásról.
Washington azt gyanítja, hogy Damaszkusz vegyi fegyvert vetett be, közleményében az amerikai külügyminisztérium válaszlépéseket ígért. A State Department (külügyminisztérium) keddi közleményében egy Szíria északnyugati vidékén május 19-én reggel elkövetett támadást említ, amelynek során a damaszkuszi kormányerők állítólag klórgázt vetettek be.
„Megismételjük korábbi figyelmeztetésünket: amennyiben az Aszad-rendszer vegyi fegyvereket alkalmaz, az Egyesült Államok és szövetségesei gyors és megfelelő választ adnak”

– fogalmazott a kommünikében Morgan Ortagus külügyi szóvivő.

Ugyanakkor a tárca leszögezte azt is, hogy egyelőre még információkat gyűjt a vélhetően vegyi fegyverrel elkövetett támadásról.
Szerző

További lejárató anyagok kerülhetnek elő a szélsőjobbról

Publikálás dátuma
2019.05.22. 09:42

Mind több részlet derül ki arról a múlt pénteken közölt videóról, amely földinduláshoz vezetett az osztrák belpolitikában.
A felvételen Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgának közvetítésével akarta rátenni a helyi média egy részére a kezét, busás állami megrendeléseket ígért pártja finanszírozása fejében. A botrány miatt Strache szombaton lemondott minden funkciójáról és az FPÖ-nek is el kellett hagynia Sebastian Kurz kabinetjét. Az ügy másik szabadságpárti főszereplője, az ibizai megbeszélésen szintén jelenlévő Johann Gudenus – akit teljesen magával rántott a politikai lavina, mert vasárnap a pártból is kilépett –, a bécsi Kuriernak nyilatkozva azt állította, hogy egy bécsi ügyvéd révén húzták csőbe őt és Strachét. A lapnak adott interjúban kifejtette, az első találkozót az oligarcha állítólagos unokahúgával még 2017. március 24-én tartották, a bécsi belvárosban található Le Ciel nevű étteremben. Gudenus mellett felesége, egy müncheni közvetítő, Julian Thaler, a nő, valamint egy bécsi ügyvéd jelent meg.
Mint a Kurier írja, az ügyben központi szerepet játszott ez az ügyvéd, akinek a nevét a szerkesztőségben is tudják, de jogi okok miatt nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni róla, hogy a Sebastian Kurz kancellár által irányított Osztrák Néppártnak (ÖVP) már az Ibiza-botrány előtt lejárató anyagot ajánlott fel, de hogy mit, erről nincs hír. Mindenesetre akár azt is jelentheti, hogy újabb kompromittáló felvételek, dokumentumok kerülnek elő. Az ügyvéd egy állítólagos vásárlás révén került képbe. „Egy régi barátunk, egy ingatlanközvetítő hívott fel, s azt közölte, valaki érdeklődik egy vadászterület iránt” – mondta Gudenus. Ezen tervezett tranzakció által keveredett az ügybe az ügyvéd, illetve a lett nő, akinek az útlevelét is megmutatta. „Uniós dokumentummal rendelkezett” – mondta Gudenus. Fél év alatt többször is találkoztak. A bécsi közvetítő és az ügyvéd azt állították, régi barátok. Ez ugyan idővel egyre kevésbé volt hihető számára, de azt sosem hitte, hogy az egész ügyet csak megrendezték. A Kurier megkereste az ügyvédet, de nem nyilatkozott.

Felgyorsultak az események Ukrajnában

Publikálás dátuma
2019.05.22. 09:30
Zelenszkij megszabadul a parlamenttől és a kormánytól is
Fotó: AFP/Sputnik
Rábólintottak a parlamenti frakciók a hétfőn beiktatott új államfő, Volodimir Zelenszkij által bejelentett előrehozott választásra.
Az elnöki hivatal jelezte: a vonatkozó rendelet ma megjelenik, az előrehozott voksolást pedig július 21-én vagy 28-án rendezik meg. Ünnepi beszédében ugyan az államfő bejelentette a parlament feloszlatását, ami előrehozott választásokat jelent, ám az máig nem tisztázott, hogy volt-e jogalapja erre az államfőnek vagy sem, tekintettel arra, hogy a koalíció múlt pénteken feloszlott, az új koalíció felállítására pedig 30 napot biztosít a hatályos törvény. Május 27-e után viszont már nem lehet feloszlatni a kijei parlamentet, mivel október 28-ra van kitűzve a parlamenti választás időpontja. A parlamenti frakciók azonban így is beleegyeztek, nincs tehát akadálya a parlament feloszlatásának. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a mai kormányülés után lemond Volodimir Hrojszman kormányfő és vele együtt a teljes kabinet, kivéve talán az ukrán-amerikai állampolgárságú egészségügyi minisztert, Uljana Szuprunt, aki kategorikusan elutasította az önkéntes lemondást. Zelenszkij az IMF-megállapodás felülvizsgálatáról vagy újabb alku megkötéséről is beszélt, de a Valutaalap erre még nem reagált. A keddi ukrán média arról számolt be, hogy megérkezett az országba az IMF küldöttsége, amely felülvizsgálja a hatályban lévő programot, és együttműködik az ukrán hatóságokkal az illegális gazdagodás büntetőjogi következményeinek szigorítása érdekében. Ezt a korrupcióellenes törvényt ugyanis a Valutaalap a hitel feltételeként szabta, a parlament el is fogadta, majd törölte azt. Zelenszkij eskütételekor azért kérte elsősorban e törvény újraelfogadására a parlamentet, mert a nemzetközi hitelezők nélkül az ukrán gazdaság összeomolhat. Ugyancsak az ukrán média számolt be az új elnök tárgyalásairól a ünnepségen megjelent külföldi delegációkkal. Eszerint Zelenszkij az amerikaiaknak megköszönte az eddigi támogatást, és arra kérte Washingtont, hogy a továbbiakban is szigorítsa az Oroszország elleni szankciókat. Az Unian ukrán nemzeti hírügynökség beszámolt az Áder Jánossal folytatott tárgyalásról is. Az MTI és az Unian beszámolói alapján az a benyomása az olvasónak, hogy nem ugyanarról az eseményről van szó. Az MTI csak arról ír, hogy a kétoldalú kapcsolatokról, illetve a kárpátaljai magyarok gondjairól beszélt a magyar köztársasági elnök az új ukrán államfővel. Az Unian viszont arról számolt be, hogy tárgyaltak a két ország együttműködéséről az Oroszországgal szembeni nemzetközi nyomás kapcsán, Zelenszkij pedig elmondta, reméli, hogy Budapest újra támogatni fogja Ukrajna európai és euroatlanti integrációját. A saját országában kényesnek számító témákról mindkét nemzeti hírügynökség hallgatott.  
Szerző
Frissítve: 2019.05.22. 09:49