Előfizetés

Kiskaput hagyna May a Brexit-törvényben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 19:05

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A képviselők dönthetnek arról, hogy legyen-e újabb népszavazás – mondta a brit miniszterelnök. Az ezt biztosító lehetőséget viszont éppen a kilépést szabályozó törvénybe építenék.
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről kidolgozott jogszabálytervezet lehetőséget teremt az alsóházi képviselőknek arra, hogy voksoljanak egy újabb népszavazás lehetőségéről is - mondta kedden a brit miniszterelnök.    Theresa May, aki egy londoni üzleti rendezvényen ismertette a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezetet, kifejtette: mindig is azt vallotta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott első referendumnak kell érvényt szerezni. Hozzátette ugyanakkor: érzékeli, hogy mennyire "valósak és erőteljesek" az újabb népszavazással kapcsolatos érzelmek az alsóházi képviselők körében - írja az MTI.
A kormány ezért a törvénytervezethez csatol egy olyan kiegészítő előírást, amelynek alapján lehetővé kell tenni a képviselőknek a döntést arról, hogy legyen-e újabb népszavazás. Theresa May elmondta: ha a ház megszavazza az újabb népszavazást, az kötelezné a kormány a referendum feltételeinek megteremtésére.  May ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindehhez szükséges a Brexit-feltételrendszer törvénybe iktatását célzó tervezet elfogadása.

Pedofília elleni bizottságot állított fel a lengyel kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 17:21

Fotó: Riccardo Milani / AFP
Egész Lengyelországot megrázta a gyerekeket zaklató papokról készített dokumentumfilm, a Morawiecki-kabinet most külön bizottsággal vizsgálni ki a pedofil bűneseteket.
Különbizottság felállítását jelentette be kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, amely az eltérő társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgálja majd - írja az MTI. A keddi kormányülés utáni sajtóértekezleten Morawiecki közölte: a testület feladata "a jelenlegi rendszer gyenge pontjainak" azonosítása lesz, valamint mindenféle olyan esetek kiküszöbölése is, amikor a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaéléseket eltussolják. 
A bizottság munkája az egyházi személyek által elkövetett visszaélések eseteire is vonatkozik, de szemügyre veszik a művészi, a pedagógus köröket is, "minden társadalmi csoportot, különösen azokat, amelyek munkájuk során kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel" - mondta el Morawiecki. A pedofília sajnos különféle közegekben fordul elő, és valóban izzó vassal kell ezt kiégetni" - jelentette ki a kormányfő. "Sem az egyenruha, sem a papi gallér, sem az orvosi köpeny, sem a pufajka, sem a Nobel-díj (...) nem menthetnek fel senkit a felelősség alól".
"Sem az egyenruha, sem a papi gallér, sem az orvosi köpeny, sem a pufajka, sem a Nobel-díj (...) nem menthetnek fel senkit a felelősség alól" -

 - fűzte hozzá. A lengyel miniszterelnök szerint a bizottságba az ellenzék képviselőit is meghívják. A lengyel alsóház múlt héten jóváhagyta a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. A szavazást a fő ellenzéki frakció, a Polgári Platform-Polgári Koalíció, valamint a szintén ellenzéki balliberális Modern bojkottálta. Minkét tömörülés - hivatkozva a napokban bemutatott, nyolc lengyel pap pedofil bűntetteit feltáró dokumentumfilmre - egy világi bizottság felállítását kezdeményezte, mely az egyházi dokumentumokra is támaszkodva kifejezetten a papok által elkövetett pedofil bűntetteket vizsgálná.
 A Csak ne mondd el senkinek! című filmet Tomasz Sekielski és a testvére, Marek Sekielski rendezte, akik rejtett kamerával rögzítették, ahogy a papi pedofília áldozatai több évtized után felkeresik és kérdőre vonják egykori zaklatóikat. A május 11-én a Youtube-on közzétett produkciót már közel 21 millióan nézték meg. A felkavaró dokumentumfilmet oldalunkon is megnézheti:

Az elkövetők többsége családtag

Lengyel rendőrségi statisztikák szerint a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai, az esetek többségében alacsony képzettségű személyek. Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszterhelyettes által múlt héten közzétett adatok szerint a jelenleg a pedofília miatt börtönbüntetést töltő 877 személy között két pap és egy szerzetes van.  A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak adott, kedden megjelent interjúban az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekről elmondta: az egyház e téren sok hibát követett el, mindazonáltal "az egyes papok által elkövetett bűntettek legszigorúbb megítélése mellett szem előtt kell tartani, hogy csak marginális jelenségről van szó", amelyet viszont - amint Kaczynski aláhúzta - határozottan orvosolni kell.  

Aggasztó orosz kapcsolat - külügyminiszter maradt Karin Kneissl az osztrák kabinetben

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.21. 16:54

Fotó: Valeriy Melnikov / AFP
Átalakította kormányát Sebastian Kurz. Ígéretének megfelelően menesztette szabadságpárti minisztereit. Egy kivétellel.
Salamoni döntés született az osztrák kormányátalakításnál. Miközben Herbert Kickl belügyminisztert Sebastian Kurz kancellár hétfő esti bejelentésének megfelelően menesztette a kabinetből, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) többi minisztere is távozott, de külügyminiszter maradt Karin Kneissl, aki pártonkívüli ugyan, de szintén az FPÖ delegálta a kabinetbe. Az osztrák második köztársaság történetében először volt példa arra, hogy egy miniszter a kancellár kérésére távozzék. Alexander Van der Bellen államfő arra kérte a pártokat, vegyék komolyan az új átmeneti kormányt, amely meglátása szerint az új választásokig kitart. Ez lényegében felhívás arra, hogy egy esetleges Sebastian Kurzcal szembeni bizalmatlansági indítvány esetén a parlament ne szavazzon a kormány bukására. A legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ azt közölte, még nem döntötte el, Kurz menesztésére szavazzon-e. 
Alexander Van der Bellen és Sebastian Kurz
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Az osztrák lapok sokat foglalkoztak az FPÖ orosz kapcsolataival. A belpolitikai földindulást okozó, pénteken napvilágot látott, Ibizán készült videofelvételen a vasárnap minden funkciójáról lemondó, s a jobboldali radikális pártból is kilépő Johann Gudenus tolmácsolt az orosz oligarcha állítólagos unokahúgának, azaz a csalinak. Pedig amikor a Der Standard néhány héttel ezelőtt Gudenustól a párt orosz kapcsolatairól érdeklődtek, a felvetésre nem kis cinizmussal még azt válaszolta, hogy a kérdező nyilvánvalóan túl sok James Bond filmet nézett. Közismert azonban, hogy az FPÖ évek óta igyekezett erősíteni a Moszkvához fűződő szálakat. Ebben fontos szerepet játszott az orosz oligarcha Konsztantyin Malofejev, akinek magánvagyonát kétmilliárd dollárra becsülik. Az 1974-ben született, kétes hírű üzletember gyűlöli az Európai Uniót, a liberálisokat, kitartóan ostorozza a Nyugatot, és egyfajta ellensúlyként az ortodox államok szövetségének létrehozásán munkálkodik. Malofejevet az Axa francia biztosító csalással vádolja, de megúszta a büntetést. Jelentős összegekkel támogatta a kelet-ukrajnai szakadárokat. Feltételezések szerint Oroszország megannyi sötét külföldi akcióját finanszírozza. Malofejev támogatta azt a bécsi kongresszust is, amelyen Strache és Gudenus mellett több európai szélsőjobboldali párt is részt vett, továbbá megjelent rajta az újfasiszta, magát filozófusnak nevező, az antiliberalizmus prédikátorának is hívott Alekszander Dugin. Utóbbiról mindent elmond egy 2014-es történet. Amikor arról kérdezték, mi a véleménye az ukrán kormány támogatóiról, ezt válaszolta: „Megölni, megölni, megölni”. Malofejev még 2016-ban úgy nyilatkozott, hogy a lehető legjobbak a kapcsolatai az FPÖ-vel. Két évvel korábban meghívta Gudenust a Moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba, ahol az FPÖ politikusa az európai homoszexuális lobbiról beszélt. Hogy Strache a keleti kapcsolatokban látta a jövőt, az is jelzi: a pénteken napvilágot látott felvételen „dekadens Nyugatról” tett említést és arról, hogy a helyes életvitelt keleten folytatják. „Ez teljesen megfelel Malofejev ideológiájának” – írja a bécsi liberális lap, a Der Standard. 
Konstantin Malofejev
Az FPÖ politikusai amúgy is szívesen látott vendégnek számítottak Moszkvában, de ellátogattak Csecsenföldre és Fehéroroszországba is. Az orosz kapcsolat csúcspontja az a 2016 decemberében született nyilatkozat volt, amikor az FPÖ küldöttsége Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti listavezetője, Gudenus és Heinz-Christian Strache volt pártelnök, egyfajta együttműködési megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin elnök pártjával, az Egységes Oroszországgal. Strache kijelölt utóda, Norbert Hofer ideiglenes pártelnök is elkísérte őket. Sokan bizarr fejleményként értékelték, amikor néhány hónappal az ÖVP-FPÖ kormány 2017 decemberi megalakulása után Karin Kneissl külügyminiszter meghívta esküvőjére Vlagyimir Putyint. Mario Kunasek már csak volt védelmi miniszter fel is használta az alkalmat, hogy közös szelfit készítsen az orosz elnökkel. Mindezt akkor, amikor a Nyugat a kettős ügynök Szergej Szkripal nagy-britanniai megmérgezésén volt megdöbbenve. Az FPÖ Moszkva iránti csodálata az európai titkosszolgálatokat is aggasztja, ezért minimálisra szorították az együttműködést az osztrák alkotmányvédelmi hatósággal.