Előfizetés

Nem bírja a tempót a bérleti piac

V. A. D.
Publikálás dátuma
2019.05.21. 16:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A felvételi ponthatárok kihirdetésének közeledtével hamarosan ismét egyre többen keresnek majd kiadó lakásokat az egyetemi városokban. A kereslet növekedésével azonban már eddig sem tudott lépést tartani a kínálat – derül ki az ingatlan.com körképéből.
Az ingatlanközvetítő portál adatai szerint országosan 14 200 ingatlant kínálnak kiadásra, ami tavalyhoz képest mindössze 4 százalékos bővülést jelent. A kereslet azonban ennél jóval nagyobb. A fővárosban például 70 százalékkal többen keresnek most kiadó lakást, mint egy éve, a bérelhető lakások száma azonban gyakorlatilag nem változott az elmúlt évben – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szűkös kínálat miatt viszont egyre drágul a lakásbérlés: a fővárosban egy kiadó lakásért átlagosan 160 ezer forintot kell most fizetni, ami tavalyhoz képest 7 százalékos áremelkedést jelent. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint az átlagos lakbér.   A vidéki egyetemvárosok közül Pécsett a kereslet 17, a kínálat viszont csupán 14 százalékkal nőtt. Az átlagos bérleti díj ezzel együtt 15 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, így most 85 ezer forintot kell fizetni a kiadó lakásokért havonta. Miskolcon nem ilyen jó a helyzet: a kereslet több mint 60 százalékkal, a kínálat közel a duplájára bővült, a bérleti díj pedig 14 százalékkal - 80 ezer forintra - ugrott. Itt egy évvel korábban nagyon szűk volt a kínálat, így hiába bővült jelentősen a bérleti piac, az erős kereslet feljebb húzta az alacsonyról induló árakat - magyarázza Balogh László. Győrben az idén 20 százalékkal kevesebb kiadó lakásból lehetett válogatni, miközben a kereslet itt is közel 70 százalékkal erősödött. Emiatt az átlagos bérleti díj egy év alatt 10 százalékkal 110 ezer forintra nőtt. Debrecenben az átlagos bérleti díj 11 százalékkal 100 ezer forintra, Szegeden pedig 6 százalékkal 95 ezer forintra emelkedett. Július végén a felvételi ponthatárok kihirdetésekor a kereslet tovább erősödhet, ami miatt az árak is tovább emelkedhetnek. A diákok azonban nemcsak egymással, hanem az adott városban újonnan munkát vállalókkal, valamint az otthonról elköltöző pályakezdő helyi fiatalokkal is versenyeznek a kiadó lakásokért.      

Hatmilliárdért, majdnem dupla áron újít fel egy érdi iskolát a Mészáros-gyerekek cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.21. 15:36

Fotó: Google Street View
A becsült érték közel kétszereséért vállalta a munkát a Fejér-Bál Zrt. A Mészáros-család érdekeltségei rendszeresen kapnak zsíros megbízásokat Érden.
Hatmilliárd lett, maradhat? tette meg ajánlatát a Fejér Bál Zrt. az eredetileg 3,4 milliárd forintra becsült érdi iskolafelújítási tenderen, a megrendelő érdi önkormányzat pedig simán elfogadta a beruházó által kért árat. Legalábbis ez derül az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-ben megjelent szerződésből, ami alapján a Mészáros-gyerekek - Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc - vállalkozása bővíti és újítja fel az érdi Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola épületét.
A megállapodás szerint a Fejér-Bál két éven belül átalakítja, és többek között tornacsarnokkal, új műhelytermekkel, valamint 500 adagos főzőkonyhával egészíti ki a hetvenes években épített, több mint 9000 négyzetméteres komplexumot; egyúttal vállalják a korszerűtlen épületrészek bontását is.
Hogy az önkormányzat miért tartotta elfogadhatónak a hatmilliárdos árszabást, az a tenderből nem derül ki – ahogy az sem, hogy a pályázaton induló két másik cég, az Eb Hungary Invest és a Laterex Zrt. egyáltalán mennyit ajánlott volna a munka elvégzéséért, és hogy miért estek ki a versenyből.

A Mészáros-család érdekeltségének nem ez az első érdi iskolaépítési programja: az Átlátszó írta meg, hogy a Fejér-Bál a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is elnyerte. Úgy, hogy a két projekt az eredetileg becsült nettó 8,1 milliárd forint helyett nettó 11,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.  Az pedig tavaly novemberben derült ki, hogy a Mészáros-família két vasúti érdekeltsége, az R-Kord és a V-Híd Zrt. tandemben, 8,6 milliárd forintért építhet vágányt Érd-alsó és Érd vasúti megállóhelyek között.   Míg a gyerekek iskolát építenek, a papa sem marad tétlen, hiszen vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. szintén szép összegű megbízást szakított egy közbeszerzéssel. A Napi.hu cikke szerint a vállalkozás 3,85 milliárd forintos ajánlatával elnyerte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által kiírt – uniós támogatással zajló - fejlesztési tendert, így a Mészáros Lőrinc-féle cég építheti Hejőbába, Hejőkürt, Nemesbikk, Oszlár és Tiszapalkonya csatornahálózatát és szennyvíztisztító telepét. Tény ugyanakkor, hogy a Mészáros és Mészáros az az EuroAszfalt Kft.-vel együtt vállalta a munkát, és csak 17 millióval kértek többet az eredetileg becsült árnál.

Csaknem 18 millióból tartanak csapatépítő tréninget az új paksi blokkokat építőknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 13:10

Fotó: Nápszava
Összesen 17 850 000 forintot fordít a feladatra az atomcég.
A Paks II Zrt. az ESC Club Kft.-vel kötött keretszerződést a munkaerő állomány részére csapatépítő tréning lebonyolítására „a társasági és szervezeti adottságok figyelembe vételével” 2019-re – vette észre az mfor.hu. Erre a feladatra 17 850 000 forintot költ az atomcég. A szerződés határideje 2019. június 30. Az ESC egy 2012-ben bejegyzett, 2018 óta gárdonyi szélhelyű cég, melynek főtevékenysége „egyéb sporttevékenység”. A legfrissebb létszámadat szerint 372 fő állt alkalmazásban a Paks II Zrt.-nél, a vezetők száma 47 fő volt.