Előfizetés

Az EU-tagsággal együtt búcsúzhatnak Észak-Írországtól is a britek Theresa May stábfőnöke szerint

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 14:45

Fotó: MICHELE TANTUSSI / AFP
Jelen állás szerint rákényszerülnének az ír egyesítésről szóló népszavazás kiírására a miniszterelnöki hivatal stábfőnöke szerint.
Hétfői brit sajtóértesülés szerint a londoni miniszterelnöki hivatal stábfőnöke attól tart, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Észak-Írország elszakadásához és így az Egyesült királyság felbomlásához vezethet. A Financial Times című londoni üzleti napilap forrásai szerint Gavin Barwell múlt héten kifejtette a kormányzó Konzervatív Párt több befolyásos tagjának, hogy
rendezetlen Brexit esetén rákényszerülhetnek az ír egyesítésről szóló népszavazás kiírására.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. Az észak-írországi rendezésről kötött, történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki megállapodás lehetővé teszi az egyesítésről szóló referendum kiírását, ha nyilvánvalóvá válik, hogy az észak-írországi lakosság többsége az ír sziget egyesítését pártolja. Ebben az esetben a népszavazást London részéről a mindenkori brit kormány északír-ügyi minisztere kezdeményezheti, de az egyesítésről Írországban is referendumot kell tartani.
Az Írországban néhány hete elvégzett legutóbbi nagyszabású felmérésben - amelyben a résztvevőknek arra kellett válaszolniuk, hogy az ír egyesítést vagy az ír-északír határ fizikai ellenőrzésének újbóli bevezetését pártolnák-e -
86 százalék úgy válaszolt, hogy az ír sziget egyesítését látná szívesebben.

Az ír RTÉ és a brit BBC közszolgálati médiatársaságok hasonló észak-írországi kutatása azt mutatta ki, hogy az északír lakosság 62 százaléka szerint rendezetlen Brexit esetén valószínűbbé válna az ír sziget újbóli egyesítése. A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, Észak-Írországban azonban a választók csaknem 56 százalék a bennmaradásra voksolt.
A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben elért megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette.
A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora mindenekelőtt a megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt. E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a rendezési folyamat egyik fő vívmányaként felszámolt fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország 499 kilométeres határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.
Az ír kormány folyamatosan figyelmezteti Londont, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és emiatt szükségessé válik a határellenőrzés újbóli bevezetése, az a felekezeti erőszakcselekmények kiújulásához vezethet.

Megzsarolta Kurzot az FPÖ, mégis meneszti a belügyminisztert

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.20. 14:25

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Egyértelműen az Osztrák Néppárt (ÖVP) számára kedvezett politikai szempontból a Strache-botrány. Sebastian Kurz hétfőn délután bejelentette, hogy meneszti Herbert Kickl belügyminisztert. Távoznak az FPÖ miniszterei is.
Távoznak az FPÖ miniszterei az osztrák kormányból, miután Sebastian Kurz kancellár bejelentette, meneszti kabinetjéből Herbert Kickl belügyminisztert. A távozó tárcavezetőket szakértőkkel kívánja helyettesíteni – közölte a bécsi kormány feje hétfő késő délutáni sajtóértekezletén. Kifejtette, az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányzati együttműködése ezzel véget ért. Kurz a Strache-ügy teljes kivizsgálását sürgette. 
Az első, az Ibizán készült felvételek után közzétett, hétvégén, a Research iroda által készített közvélemény-kutatás szerint az FPÖ két nap alatt öt százalékot veszített támogatottságából, s jelenleg 18 százalékon áll. Majdnem ugyanennyit, négy százalékot javított viszont Sebastian Kurz kancellár ÖVP-je, amelyre 38 százalékon voksolnának. Az SPÖ csak egy százalékot javított, 26 százalék tenné a szociáldemokraták neve mellé az ikszet. Szintén egy százalékos pluszt mértek a liberális Neosnak, a Zöldekre pedig öt százalék voksolna.
A megkérdezettek túlnyomó többsége, 83 százaléka szerint Heinz-Cshristian Strachénak le kellett mondania mind az alkancellári, mind a pártelnöki tisztségről, csak 17 százalék véli úgy, hogy maradnia kellett volna. Az osztrákok többsége az előrehozott választás ötletét is támogatja, 60 százalék tartja jónak, hogy az idő előtti voksolás mellett döntöttek, 40 százalék ellenzi. A megkérdezettek 29 százaléka szerint a politikába vetett bizalmat megingatta a botrány, 35 százalék viszont úgy foglalt állást, nem változott a politikáról alkotott véleménye. 36 százalék megítélése „valamelyest negatívan" változott.

Megzsarolta Kurzot az Osztrák Szabadságpárt

Egyelőre nem menesztette a tisztségéből Sebastian Kurz osztrák kancellár Herbert Kickl belügyminisztert. Utóbbi személye került középpontba: ha a kancellár megválna tőle, akkor az FPÖ jelezte: visszahívja minisztereit a kabinetből, vagyis a várhatóan szeptember elején esedékes előrehozott választásig sem maradna fenn a néppárti-szabadságpárti kormány. Kurz nem ment bele annak a részleteibe, milyen személyi konzekvenciákban gondolkodik és mikor tervez lépéseket tenni. Közleményében kifejtette, hogy a pártelnökség száz százalékban támogatja a jelenlegi irányvonalat. Élesen bírálta ugyanakkor az FPÖ-t. Kick személye nem csak azért került középpontba, mert az utóbbi időben megromlott a kancellár és a belügyminiszter viszonya, aki a neonáci identitárius mozgalom egyik gyűlésén egy ízben felszólalt. Az ok az is, hogy amikor 2017 júliusában a botrányos Strache-videó készült, Kickl az FPÖ egyik legbefolyásosabb személyisége volt, a párt főtitkáraként ténykedett. Kurz azonban nem bízik abban, hogy egy az FPÖ által delegált belügyminiszter hajlamos feltárni, mi is történt valójában. Az FPÖ nyíltan megfenyegette Kurzot: ha meneszti a belügyminisztert, akkor támogatna egy esetleges vele szembeni bizalmatlansági indítványt. A Jetzt nevű ellenzéki lista jelezte, hogy a parlament következő ülésén javasolni is fogja a bizalmi voksolást.

Letette az elnöki esküt az új ukrán elnök, és bejelentette a parlament feloszlatását

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 10:22

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet. Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.