Kövér Lászlónak is üzent az ombudsman a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából

Publikálás dátuma
2019.05.17. 09:02

Fotó: Népszava
A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, tehát a többségtől eltérő szexuális irányultság azóta hivatalosan sem minősül betegségnek - emlékeztet közleményében Székely László ombudsman, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja - tették hozzá. Fontosnak tartják megemlékezni a világnapról, mert a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is gyakran szembesülnek. Emiatt sokan közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek - írták. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint például az érintettek több mint kétharmada nem vállalja fel szexuális irányultságát kortársai és tanárai előtt - ismertették. A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak - hívták fel a figyelmet -, mert amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben tőlük eltérő szexuális irányultságú vagy nemi identitású emberrel, addig csak sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására. A jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek, további erőfeszítéseket kell tenni az érintettek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, valamint egy biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez - emelték ki. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy mindez különösen igaz Magyarországon, ahol a három legfőbb közjogi méltóság egyike, a parlament elnök mond olyanokat nyilvános fórumon, hogy a "normális homoszexuális" tudja hol a helye és nem tartja magát egyenrangúnak. Így aztán az ombudsman üzenetét Kövér László is igencsak megfontolhatná.

Szereti a drága autókat Tiborcz, most egy luxusterepjárót szerzett a cége

Publikálás dátuma
2019.05.17. 08:51

Fotó: landrover-jaguar.vn
Csak nem ül akármibe
Egy alapáron 44 milliós, extrákkal bőven 70 millió forint feletti Range Rovert lízingel a miniszterelnöki vej, Tiborcz István cége - írja a 24.hu.    Az Orbán köreihez tartozókhoz hasonlóan szédítő ütemben gazdagodó, jelenleg a a leggazdagababb magyarok között a 32. helyet elfoglaló fiatalember egyik cége, az ingatlanberuházásokkal foglalkozó BDPST Zrt. április végén egy vadonatúj, 2019-es évjáratú Range Rover 5.0 P típusú autót kezdett lízingelni. A luxusjárműről elérhető adatok szerint azt egy 5 ezer köbcenti lökettérfogatú, legalább 525 lóerős V8-as benzinmotor hajtja, amely 5,5 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométeres óránkénti sebességre a 2,5 tonnás, nyújtott tengelytávú monstrumot.  Egy hasonló Range Roverrel már lefotózták a Tiborcz Istvánékat, amikor egy horvátországi autópályán, egy benzinkútnál a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel az út szélére dobott egy használt pelenkát.  Nem a frissen beszerzett terepjáró az egyetlen felső kategóriás jármű, amit a BDPST Zrt. birtokol - emlékeztet a portál. Van egy metálkék BMW X3-as, amivel Orbán Ráhel és családja megérkezett a tavaly szeptemberi kötcsei polgári piknikre, szintén Tiborcz István cége birtokában van. A kormányfő veje minden jel szerint a luxusautók szerelmese, márciusban egy 50 millió forintot érő Mercedes G-osztályú, német rendszámú terepjáróban fényképezte le őt az Átlátszó egyik olvasója. 
Szerző
Témák
Tiborcz István

Minden napra jut adatvédelmi incidens

Publikálás dátuma
2019.05.17. 08:25
Symbolfoto data security - massive hacker attack on politicians and celebrities.
Fotó: FrankHoermann / AFP
Mintegy 380 adatvédelmi incidensről érkezett bejelentés a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) egy évvel ezelőtti hatályba lépése óta. Ez ugyan kevesebb az Unió más tagállamaiban tapasztalt esetek számánál, de ez nem feltétlenül a felkészültséget és az adatbiztonság állapotát mutatja, hiszen ezek csak a felszínre került ügyek.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Népszavának elmondta: túlnyomó többségben emberi mulasztás okozta a bajt. Az incidensek kétharmadában téves címre postáztak elektronikus leveleket vagy jogellenesen tettek közzé tartalmakat, 5 százalékában pedig kódolatlan személyes információkat tartalmazó adathordozókat veszítettek el. Az új szabályok szerint az ügyeket a hatósághoz is be kell jelenteni, erre elektronikus bejelentőrendszert fejlesztettek. A jelzések 80 százaléka online érkezett.  A türelmi idő egyébként már lejárt, a bírságok mértéke pedig emelkedett. Az incidenst a tudomásszerzést követően legfeljebb 72 órán belül jelenteni kell, és az együttműködés készsége is meghatározza, milyen eredménnyel zárul a vizsgálat - mondta Péterfalvi Attila.  
A jogsértések gyakran határokon is átívelnek: ezer körüli ügy köti össze a nemzeti hatóságokat. Ezek között vannak a közösségi médiával kapcsolatos bejelentések, de azok is, amikor a Google-tól kérik a keresési találatok törlését. Más a feltétele a közszereplőtől érkező kérésnek és más a civilektől, a NAV adóslistájáról szóló törlési kérelem teljesítésének. A NAIH elnöke az EP-kampányról elmondta: ezúttal is csak az állampolgárok hozzájárulásával gyűjthetők adatok és építhetők támogatói listák, így értelemszerűen nem lehet rögzíteni egy adott párttal nem rokonszenvező állampolgárok adatait. Mint ismert: a Fideszt elmarasztalta a Kúria, mert megtévesztő módon - a jelöltállításra hivatkozva - gyűjtöttek Orbán Viktornak aláírásokat, az Alkotmánybíróság (AB) azonban megsemmisítette ezt a döntést. A hatóság elnöke üdvözölte az AB döntését, mert ezt a jogértelmezést tartalmazza az ajánlásuk is. Ugyancsak a kormánypártokkal kapcsolatos az az ügy is, amikor tavaly Sopronban személyiség-jellemzéseket írtak a szimpatizánsokról: "suttogó támogatásra megnyerhető hitoktató" és "proli réteg fő alakja" - szerepelt a jellemzésekben. Emiatt azonban senki nem tett panaszt, így hatósági eljárás sem indult.
Szerző
Témák
GDPR