A kutatókat is meglepő dolog történt egy nagyon-nagyon felmelegített vízcseppel

Publikálás dátuma
2019.05.16. 11:51

Fotó: Lawrence Livermore National Laboratory
A víz új halmazállapotát fedezték fel amerikai kutatók, amikor em szupermeleg folyadékká vagy gázzá alakult a lézerrel melegített víz, hanem megfagyott.
A világ legerősebb lézerével lőttek egy vízcseppre az amerikai Lawrence Livermore Laboratórium kutatói, aminek hatására a nyomása több millió atmoszférára, a hőmérséklete pedig több ezer fokra emelkedett. A kísérlet során röntgensugarat is vezettek a vízcseppbe, így felvétel is készülhetett a csupán a másodperc tört részéig létező állapotról. Ebből derült ki, hogy 
a víz ahelyett, hogy szupermeleg folyadékká vagy gázzá alakulna, megfagy.

A víz új halmazállapotának, a forró és fekete szuperionos víz felfedezéséről a kutatók a Nature című folyóiratban publikálták a tanulmányukat - írta az Index.
Bár a szuperionos jég létezését elméletben már 30 éve előrejelezték, eddig senki sem látta. A tudósok úgy vélik 
ez lehet a víz legtömegesebb halmazállapota az univerzumban.

A Naprendszerben ugyanis a a víz nagy része ebben a formában lehet jelen, például az Uránusz és a Neptunusz belsejében. A felfedezés hozzájárulhat ezeknek a bolygóknak eddig megoldatlan rejtélyeinek megfejtéséhez.
Bár a jégnek 18 különféle kristályszerkezetét fedezték eddig fel, a szuperionos jég mindegyiktől eltér. Míg a többiben rendes vízmolekulák állnak a kristály rácspontjaiban, itt a vízmolekulák felbomlanak, és az oxigénatomok külön kristályrácsot hoznak létre, a hidrogénatomok pedig szabadon lebegnek körülöttük.

Most jött el az ideje

A kutatók szerint még öt évvel ezelőtt sem állt olyan fejlettségi szinten a technológia, hogy lehetséges lett volna felfedezni a szuperionos jeget. Most viszont tovább segíti az anyagtudományt, mert a tervezők akarata szerint viselkedő anyagok létrehozásához vezethet. 
Szerző
Témák
víz jég
Frissítve: 2019.05.16. 12:04

A bevándorlás kényes kérdéseit is bemutató múzeum nyílik a Szabadság-szobornál New Yorkban

Publikálás dátuma
2019.05.16. 09:30

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Új múzeum nyílik csütörtökön az Egyesült Államok jelképének számító New York-i Szabadság-szobornál, amely egyben az Újvilág megosztottságát is szimbolizálja, egyebek mellett a bevándorlás kényes kérdésében.
A Szabadság-szobornak szentelt múzeum, amelynek az építését 2016-ben kezdték el, csütörtök déltől ingyenesen lesz megtekinthető a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára. A projekt 100 millió dolláros költségét teljes egészében adományokból fedezték. A Liberty Islanden, az egyik leglátogatottabb amerikai műemléktől néhány lépésre emelt, 2400 négyzetméter alapterületű, panorámaablakos múzeumot úgy tervezték, hogy ellenálljon a globális éghajlatváltozás várható hatásainak. A parkokkal körülvett, zöldtetős épület tetejéről a látogató az egész New York-i öblöt megcsodálhatja, "mintha egy hajó elejéről hajolna ki" - magyarázta Cameron Ringness vezető építész.
A múzeum belsejében az amerikai függetlenség 100. évfordulója alkalmából 1876-ban Franciaországtól kapott, Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrász alkotta híres műemlékkel kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált. A látogatók óriási kivetítőn megnézhetik a "Lady Liberty" történetét bemutató, érzelmes filmet, megtekinthetik a múzeum fő attrakcióját, Bartholdi talapzaton álló eredeti fáklyáját (a szobor kezében lévő fáklya 1985-ben készült másolat), és hatvan lehetőség közül választva multimédiás eszközökkel ismerhetik meg a szobor által képviselt értékeket a vallástól a bevándorláson és a demokrácián át az állampolgárságig.
"A Szabadság-szobor ugyanis nem mindenkinek ugyanazt jelenti" - hangsúlyozta Stephen Briganti, az új múzeumot és a szomszédos Ellis-szigeten álló bevándorlási múzeumot kezelő alapítvány elnöke. "Úgy gondolom, hogy ebben az országban senki sem ellenzi azt, amit a Szabadság-szobor jelképez. Az más kérdés, hogy ki-ki hogyan alkalmazza" - tette hozzá Briganti. Edwin Schlossberg, a kiállítást megtervező ESA cég elnöke szerint a jelenlegi, "irracionális" időszak jó időpont a múzeum megnyitására, arra, hogy "a bevándorlásról, a szabadságról és a szabadságjogokról beszéljünk".
A Szabadság-szobor a demokrata pártiak "zászlaja" lett Donald Trump elnök bevándorlási politikája és általában a politikája elleni harcukban. A 2018 decemberi-2019 januári leállás - a kongresszus és az elnök között a mexikói határon építendő fal okozta huzavona - idején New York állam demokrata párti vezetése saját forrásból fizette a szövetségi alkalmazottakat, hogy ne kelljen a Szabadság-szobrot bezárni.
Stephen Briganti elmondta, hogy az amerikai elnököt is meghívták a múzeum megnyitójára, de "nem fog tudni részt venni", csak belügyminisztere, David Bernhard lesz jelen. Elfogadta viszont a meghívást számos, a Demokrata Párthoz közel álló neves személyiség: Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a The Washington Post tulajdonosa, valamint Chelsea Clinton, Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter lánya.
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 10:28

A szülés utáni fertőzések felét meg lehetne előzni egyetlen gyógyszerrel

Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:22
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az anyának adott egyetlen adag antibiotikummal meg lehetne előzni a vákuummal vagy fogóval segített szülések utáni fertőzések majdnem felét egy kutatás szerint.
A vákuummal vagy fogóval segített szülések után antibiotikum nélkül 16 százalék a fertőzések aránya, a császármetszések után 25 százalék. A kutatók szerint a világon 19 500 nő halt meg a terhességgel összefüggő fertőzések miatt 2016-ban, de minden egyes halálozásra 70 súlyos fertőzés jut, nem ritkán hosszú távú szövődményekkel.
A kutatók 3420 brit nő adatait vizsgálták meg. Azt is megállapították, hogy minden 100, megelőzésképpen adott adag antibiotikum 168 további adag antibiotikum felírását teszi feleslegessé, mivel kevesebb lesz a szülés utáni fertőzések száma. Évente több mint 7 ezer anyai fertőzést lehetne megelőzni Nagy-Britanniában és mintegy 5 ezret az Egyesült Államokban. Ezt azt jelenti, hogy 17 százalékkal lehetne csökkenteni az antibiotikumok használatát, ha a vákuumos vagy fogós szüléseknél megelőznék a fertőzéseket – írták a kutatók a Lancet című, brit orvosi lapban közölt tanulmányukban.
Az eredmények alapján arra hívták fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy az eredmények fényében változtassanak az irányelveken.
Szerző