Előfizetés

Szigorítja a pedofília büntetését Lengyelország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:23
Illusztráció
Fotó: Maciej Luczniewski / AFP
Egy a pedofil papokat és áldozataikat szembesítő film miatt lépett a kormány, a szigorítás azonban nem csak az egyházi ügyeket érinti.
A pedofília büntetésének szigorítását jelentette be a lengyel miniszterelnök a keddi kormányülés után, írja az Euronews.
A lengyel kormány azt követően jelentette be a szigorítást, hogy megjelent egy közösségi finanszírozásból készült, kétórás dokumentumfilm, ami az egyházi pedofil-ügyekkel foglalkozik. A Ne mondd el senkinek című film tovább megy a hasonló témájú műveknél: nemcsak bemutatják az áldozatok történetét, de rejtett kamerás felvételeken megmutatják azt is, ahogy felkeresik bántalmazójukat, és megkérdezik, miért tették ezt velük. Néhány nap alatt 11 millióan nézték meg a YouTube-on.
A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki elmondta, hogy a pedofília büntetésének megszigorítása mindenkire egyformán vonatkozni fog, beleértve a papokat is. Hozzátette, hogy ez idáig ezt az "undorító, kegyetlen, bestiális bűncselekményt" túl enyhén büntették. Ami ezután változni fog:
  • a nemi erőszak gyerekáldozatainak felső korhatárát 16 évre emelik;
  • az ilyen bűncselekmény nem évülhet el;
  • érte a jövőben 5-től 30 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, felfüggesztett büntetés pedig eztán már nem.
Márciusban a lengyel katolikus egyház tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint 1990 és 2018 között egyházi személyek 625, papok által kiskorú gyermekek ellen 1950 óta elkövetett szexuális visszaélésről kaptak bejelentést. Az áldozatok fele 15 évesnél fiatalabb volt. Az igazságügyi tárca által kidolgozott és most bejelentett törvénymódosítást a parlamentnek még el kell fogadnia.

A német hadsereg felfüggesztette iraki kiképző műveletét, a NATO még marad

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.15. 15:14

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Az intézkedést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen.
A német hadsereg (Bundeswehr) felfüggesztette iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek miatt - jelentették be szerdán Berlinben. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció kötelékében végzett munkát a hét elején, a partnerekkel együttműködve állították le.
Az intézkedést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen.
Németország után Hollandia is bejelentette iraki kiképző műveletének felfüggesztését, miután az amerikai külügyminisztérium is az ország elhagyására utasította nem nélkülözhetetlen alkalmazottait.
Jelenleg 160 német és mintegy 50 holland katona teljesít szolgálatot a közel-keleti országban, közülük legtöbben a kurdisztáni autonóm régióban. A döntések hátterében az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása áll, ami nyugtalanságot okoz az egész régióban. A koalíció tagjai közül Franciaország és Csehország kormánya szólalt még meg az ügyben, amelyek azonban nem függesztették fel kiképző missziójukat.

Még folytatja kiképző műveletét a NATO

A NATO egyelőre folytatja iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek ellenére, ugyanakkor folyamatosan elemzi a helyzet alakulását - tudatta a katonai szövetség egyik szóvivője szerdán. Rámutatott, a jövőbeli döntések nagyban függenek a misszióban részt vevő tagállamok szerepvállalásától.

Kigyulladt egy teherhajó Mallorca közelében

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.15. 15:05

A legénység nagy részét kimentették. A tűz oka egyelőre ismeretlen.
Kigyulladt egy olasz zászló alatt hajózó teherhajó szerdán Mallorca székhelyétől, Palmától mintegy 40 kilométerre délre, a Földközi-tengeren. A legénység nagy részét kimentették, a lángokat pedig kora délutánra szinte teljesen sikerült megfékezni. A tengeri mentők tájékoztatása szerint a Grande Europa 25 fős legénységének 15 tagját kimentették és biztonságba helyezték, a lángokat pedig „gyakorlatilag sikerült teljesen eloltani három mentőhajó és a hajó saját tűzoltó berendezéseinek segítségével”. A mentőegységek a közösségi médiában egy rövid videót is közzé tettek, melyen az látszik, hogy mentőhajók vízzel locsolják a kormos hajótestet, melyből már sem füst nem száll, sem lángok nem csapnak ki. A tűz oka egyelőre ismeretlen.