Előfizetés

Puzsér felfüggesztette a kampányát, de azért belerúgott mindenkibe a kormánylapban

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.05.14. 13:05

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Ha ez a Puzsér-féle csendesség, milyen lehet amikor saját bevallása szerint is kiabál?
Miután hétfőn Puzsér Róbert bejelentette, hogy az uniós választásig felfüggeszti főpolgármester-jelölti kampányát, az LMP és a Jobbik aspiránsa kedden a kormánypárti Magyar Hírlapban ment neki sokadszorra Karácsony Gergelynek. A baloldali főpolgármester-jelölt pályafutása Puzsér jellemzése szerint „hazugságok összefüggő sorozata.” – Amerre jár, minden sarkon hagy egy politikai hullát maga mögött, akit saját kezűleg döfött hátba – ecsetelte a médiaszemélyiség. Az állítólagos kampánycsendbe vonuló Puzsér azért még az MSZP-be és a DK-ba is belerúgott: „felőlem újra elmehetnek az MTVA-székházba fetrengeni, az sem fog érdekelni” – mondta a Magyar Hírlapnak.

Kőkemény szociális-jóléti birkózás lesz az EP-választás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 12:38

Fotó: Shutterstock
A pártonkívülieket az életszínvonal sokkal jobban érdekli a bevándorlásnál - és ez a fideszes szavazók érdemi részére is igaz.
A magyarok nemcsak a tizenöt évvel ezelőtti csatlakozáskor várták azt, hogy jobban fognak élni az Európai Unióban, de továbbra is ebben reménykednek – derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített április második felében a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek közül legtöbben (26 százalék) azt várják az EU-tól, hogy növekedjen a jólét. (Arról, hogy eddig mennyivel gömbölyödött az életszínvonal az uniós támogatásoknak hála, itt olvashat.)
A második legnépszerűbb - a közösség pénzéből finanszírozandó cél - a gazdaság fejlődése, ezt az emberek 18 százaléka szeretné nagyon. Valamivel kevesebben, 14 százaléknyian válaszolták azt, hogy a migráció megállítását és a határok védelmét szeretnék elsősorban. Ebben minden bizonnyal szerepe van a kormány bevándorlásellenes kampányának, de azt sem lehet mondani, hogy a Fidesz-kritikus hangok nem jutnak el a választókhoz. A megkérdezettek 10 százaléka ugyanis inkább abban reménykedik, hogy az Európai Unió kontrollt fog gyakorolni a magyar kormány felett.

Úgy tűnik, az oroszok tudják miről beszélt Orbán az amerikai elnökkel - és hogy mi a köze Manfred Webernek a vizithez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 11:29

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Sajtóhírek szerint például Ukrajnáról és a németek megregulázásáról.
A Fehér Házban tartott találkozó fontos, és jelképes esemény a magyar kormány számára, hiszen Donald Trump és Orbán Viktor Európában is szövetségesnek számít, idézi a Regnum orosz hírügynökséget a hvg.hu. „Orbánt az is segíti, hogy az amerikai demokraták és a Soros-fiúk mellett Trump a német politikai elitet is ellenfélnek tekinti. Valószínűleg nem véletlen, hogy Orbán azt követően közölte, hogy nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelölését, hogy bejelentették Orbán washingtoni látogatását.” A Regnum szerint ugyan vannak nézetkülönbségek Orbán és Trump között – főleg Kína ügyében –, a tárgyalások legfőbb pontja az volt, hogy Trump amerikai fegyvereket és palagázt akar eladni Magyarországnak. A lap szerint ezért Trump és Orbán számára másod- vagy harmadrendű kérdés Oroszország és Ukrajna ügye: „Orbán megmutatja Közép- és Kelet-Európa többi politikusának, hogy az oroszpártiság nem feltétlenül számít olyan »mérgező elemnek«, amely megakadályozná a Washingtonhoz fűződő kapcsolat építését” – értékelt a Regnum.  (A TASZSZ orosz állami hírügynökség viszont úgy értesült magas rangú amerikai illetékesektől, hogy a Trump–Orbán-találkozón az amerikai fél ismét azt kérte, hogy Magyarország ne tegyen nemzetközivé az ukrán oktatási és nyelvtörvény miatt Budapest és Kijev között kitört vitát, s ne használja fel NATO-tagságát nyomásgyakorlásra.)  Magányos harcosok A Cargrad.ru híroldal szerint Trumpot és Orbánt azok a liberális és globalista erők támadják az Atlanti-óceán mindkét oldalán, amelyeket zavarja a konzervatizmus, a demokratáktól és az EU-bürokratáktól idegen hagyományos keresztény értékek védelme, valamint a migránsok elleni küzdelem. A Carigrad szerint Trump a latin-amerikai, Orbán pedig a közel-keleti bevándorlóktól védi hazáját. A lap emlékeztetett arra is, hogy a Trump–Orbán-találkozót nem sokkal az EP-választások előtt rendezték meg, s a tárgyalások ténye is segítheti a szavazáson az EU-szkeptikus erőket.