Nem hiszi el, mit talált a Mariana-árok mélyére merülő búvár

Publikálás dátuma
2019.05.14. 11:01
Illusztráció
Fotó: XINHUA / AFP
Műanyagszemetet talált az óceán mélyén az a búvár, aki tengeralattjárójával merülési rekordot állított fel.
A világ legmélyebb árkába, a csendes-óceáni 10 927 méteres Mariana-árokba merült Victor Vescovo texasi befektető, nyugdíjas tengerésztiszt. Expedíciója ezzel 15 méterrel haladta meg az 1960-ban felállított merülési rekordot. 
Az ember által még nem ismert területről visszatérve eddig ismeretlen fajok felfedezéséről számolt be. Elmondta, amikor négy órát töltött az árok fenekén, látott többek között hosszú lábú, hosszú csápú, rákszerű ízeltlábúakat és a tengeriuborkák közé tartozó, áttetsző testű "tengeri disznókat" (Scotoplanes) is. Viszont szögletes fém- vagy műanyag tárgyakat, egy műanyagzacskót és édességcsomagolást is felfedezett a mélyben.
"Nagyon kiábrándító volt látni az embertől származó szemetet az óceán legmélyebb pontján"

- hangoztatta egy interjúban.
Az ENSZ becslései szerint a világ óceánjaiba eddig 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek, a tenger mélyén lakó óceáni emlősök beleiben is nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a tudósok. Vescovo azt reméli, fel tudja hívni a figyelmet az óceánok szennyezettségére, és arra készteti a kormányokat, hogy hozzanak szigorúbb szabályokat.
"Az óceán nem egy óriási szemétgyűjtő medence, bár sokan annak nézik."

Az elmúlt három hétben csapata öt merülést végzett tengeralattjárója, a különlegesen nagy víznyomásra tervezett DSV Limiting Factor fedélzetén, kőzet- és biológiai mintákat gyűjtöttek. Ez volt a harmadik merülés a Föld legmélyebb pontja, a 11 034 méteres Challenger-mélység felé. Utoljára James Cameron kanadai filmes vállalkozott arra, 2012-ben 10 908 méteren járt. Az első látogatást az Egyesült Államok hadiflottája tette, ők 10 912 méterig hatoltak a mélybe.
Szerző

Rekordszintre emelkedett a szén-dioxid-koncentráció a világon

Publikálás dátuma
2019.05.14. 09:20

Fotó: TIM PEAKE / AFP
A légkör szén-dioxid-koncentrációja a hét végén haladta meg először a kritikus, 415 ppm-es értéket a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban.
Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében: 415,26 ppm-et mértek a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei a hét végén. Ez az első alkalom, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et - jelentették be hétfőn a Scripps Óceánkutató Intézet kutatói.
 A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az év ezen időszakában a légköri szén-dioxid-koncentráció az északi féltekén mindig magasabbra nő. Ám az újabb rekordértéket akkor mérték, amikor kutatók egy minapi jelentésükben közölték, hogy 2018-ban 1,7 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, újabb rekordot érve el, mivel a globális energiafogyasztás meredeken emelkedett.
A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően.
Amikor a 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt több mint 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció 2018-ban elérte a 410 ppm-et.
A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 10:16

Látványosan utálják az esőt a gorillák (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:45
Illusztráció
Fotó: Paul Zinken /
Nem véletlenül emberszabásúak a gorillák.
Gyorsan terjed az interneten az a videó, amelyet egy dél-karolinai állatkert, a Riverbanks Zoo and Garden gondozója tett közzé a Facebook-oldalán.  Brooke Hunsinger még május elején vette fel, ahogy egy csapat gorilla haragszik, duzzog, „pofákat” vág, mert esik az eső. A felvételen az is látszik, a majmok valóban emberszabásúan próbálnak „fedezékben” maradni és nem elázni.  
„A gorillák fenséges, méltóságteljes teremtények, kecsesek és gyönyörűek… kivéve, amikor esik az eső.”

- írta a poszthoz az állatgondozó.

Szerző
Témák
gorilla eső