Döntött Zugló: felmondják a kerületnek roppant előnytelen parkolási szerződést

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:00

Fotó: Tóth Gergő
A Fidesz szerint ők javasoltak a felmondást, az önkormányzat szerint Karácsony Gergely.
Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést döntött a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén. Határoztak arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A parkolási feladatokat a jövőben az önkormányzat látja el, létrehoztak továbbá egy tényfeltáró munkacsoportot a parkolási rendszer működésének felülvizsgálatára. Az ülés elején éles vita alakult ki arról, hogy veszteséges vagy nyereséges a kerületben a parkolás. A hangulatot meghatározta, hogy a Fidelitas aktivistái "Karácsony alkalmatlanságának ára: napi 1 millió ft? Elég ebből!", valamint "Parkolójegy. Parkolási idő vége most! Kezdete: 2017. 07. 05. Összeg: 1 milliárd." feliratú táblákat tartottak a magasba. A helyi parkolási helyzetről azt amúgy nem árt tudni, hogy a szerződéseket a helyi Fidesz és az MSZP együtt szavazta meg, Karácsony nem értett egyet ezekkel. Az is igaz viszont, hogy az ellenkezése nagyjából abban merült ki, hogy tartózkodott a szavazásnál.        A Fidesz-KDNP képviselői is azt hangoztatták, hogy a Karácsony Gergely polgármester hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések a nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben. Ő is támogatja a szerződések felmondását - mondta -, mert valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség.  Hozzátette: éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására. A tényfeltáró bizottság létrehozásáról szóló javaslatot eredetileg a Fidesz-KDNP nyújtotta be, ám az csak a kerületi parkolást vizsgálta volna. Ezt módosította a testület Karácsony Gergely indítványára úgy, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot. Karácsony Gergely azt is elmondta: segítséget kérnek az új zuglói rendszer kialakításához a XIII. kerülettől, mivel az övék a legnyereségesebb parkolási rendszer a fővárosban. Az önkormányzat az MTI-hez az ülést követően eljuttatott közleményében azt emelte ki: Karácsony Gergely előterjesztésére döntött a képviselő-testület arról, Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését. Hozzátették, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár, ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen. Kitértek arra: a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról, ebbe Tarlós István főpolgármester, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet. A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten - áll a közleményben
Témák
parkolás Zugló
Frissítve: 2019.05.13. 16:17

Orbán persze Washingtonba is a nem kormánygéppel repült - mint idén eddig mindenhova

Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:05
HA-LKX és és 606-os lajstromú gép március 19-én Tel-Avivban
Fotó: Rami Mizrahi / Jetphotos
Már nem vegyül egyszerű utasokkal a repülőkön, mint régebben.
A Honvédség egyik business jetjével repült Trumphoz Washingtonba Orbán Viktor - írja a 444.hu. A Magyar Honvédség 2017-ben vásárolt két utasszállító Airbus-t, amikről korábban a Honvédelmi Minisztérium és az akkor még kancelláriaminiszter Lázár János is azt állította, hogy feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás, de semmiképpen a kormányzati szállítási feladatok ellátása. Persze már akkor is mindenki tudta, hogy ez mellébeszélés, azóta ki is derült, hogy a két gép rendszeresen szállít kormánydelegációkat. A két Airbus mellett honvédség vásárolt két kifejezetten üzletemberek interkontinentális utazására kifejlesztett luxusgépet, két Dassault Falcon 7X típusú üzleti repülőt (bussines jet) is vásárolt, hivatalosan futár- és felderítőgépnek. Ezek egyikével repült most Orbán Washingtonba. A miniszterelnök amúgy idei összes külföldi útjára a honvédségi gépekkel utazott, miközben korábban a kormányfői delegáció rendszeresen használt menetrend szerinti járatokat. 
Szerző

Egymilliárd dollárért vehetünk fegyvert Amerikától

Publikálás dátuma
2019.05.13. 14:41

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A Direkt36 megerősítette a Népszava korábbi információit: egymilliárd dollár értékben vehet Magyarország fegyvereket az Egyesült Államoktól és energiaügyek is napirenden lesznek Orbán Viktor és Donald Trump találkozóján.
Amerikai republikánus képviselők munkatársainak tartott néhány hete zárkörű tájékoztatót David C. Cornstein budapesti amerikai nagykövet – írta a Direkt36 amerikai diplomácia forrásokra hivatkozva. A diplomata ezen beszélt Orbán Viktor és Donald Trump mai washingtoni tárgyalásainak témáiról. A portál szerint Cornstein azt mondta, egymilliárd dollár értékben vehetünk amerikai fegyvereket és a magyar fél ígéretet tett az Egyesült Államoknak fontos energetikai beszerzésekre is.

A Direkt36 ezzel megerősítette a Népszava korábbi információit. Május 3-án írtuk meg, hogy egymilliárd dollár lehet a fegyverbeszerzés volumene, ami már amerikai mértékkel mérve is jelentősnek számít. A beszerzés lehetséges tárgya egy légvédelmi rendszer, feltételezhetően a norvég-amerikai kooperációban készülő Kongsberg típusú rakétarendszer lehet, ezen kívül a lejáró lízingszerződésű Gripenek helyett is felmerülhet F-35-ös vadászgépek beszerzése. A Direkt36 szerint ugyanakkor felújított F-16-osok beszerzése is szóba kerülhet.
Mint megírtuk, ezen kívül Magyarország március 20-án közölte Christopher Robinsonnal, az USA Oroszországgal foglalkozó külügyi helyettes államtitkárával, hogy a magyar kormány kész nagy értékben az amerikai Exxon és az osztrák ÖMV konzorciuma által kitermelt gázt vásárolni Romániából, amennyiben a román kormánynak sikerül megállapodni a cégekkel a kitermelési illetékről – erről jelenleg vita van, ezért nem folyik a gáz kitermelése. Ezt szintén megerősítette a Direkt36 mai cikke. Emellett a magyar kormány vállalta, hogy Ukrajna felől azután is vesz majd gázt, hogy lejár a mostani tranzitszerződés Oroszországgal és működni kezd az Északi Áramlat 2.
Orbán Viktor magyar idő szerint este nyolckor találkozik Donald Trumppal.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 15:14