Előfizetés

Molotov-koktéllal akarták lemondatni tüntetők az albán kormányt, könnygáz volt a válasz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 10:36

Fotó: GENT SHKULLAKU / AFP
Lemondatná a jobboldal a korruptnak tartott szocialista kormányt - több ezren vettek részt a megmozduláson, sokan megsérültek.
Könnygázt és vízágyukat vetettek be albán rohamrendőrök szombat este a kormány lemondását követelő tüntetők ellen Tiranában, helyszíni jelentések szerint a tiltakozók egy része gyújtópalackokat hajigált a miniszterelnöki hivatal és a parlament épületére. A kormányellenes tüntetésen több ezren vettek részt, és Tirana több pontján összetűztek a rendőrökkel.
A tüntetők egy, maszkot viselő csoportja áttörte a rendőrkordont, és a miniszterelnöki hivatal bejárata felé vonult, gyújtópalackokat, petárdákat és festékes tégelyeket hajigált az épületre. A rohamrendőrök könnygázt és vízágyukat vetettek be ellenük. Egyes tüntetők a parlament épülete elé vonultak, és ott is petárdákat és gyújtópalackokat hajigáltak.
Rohamkocsikkal szállították el a helyszínről a sérülteket, de egyelőre nem tudni, hogy hányat. Egyes hírek szerint a sérültek között rendőrök is vannak.
Ez volt az albán ellenzék által szervezett immár sokadik kormányellenes tüntetés. A jobbközép Demokrata Párt vezette ellenzéki szövetség korrupcióval és a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatokkal vádolja Edi Rama baloldali szocialista párti kormányát, azonnali politikai váltást és Rama nélküli átmeneti kormány megalakítását követeli, továbbá előrehozott parlamenti választások kiírását is. "Demokráciát nem lehet Molotov-koktélokkal építeni" - kommentálta a szombati eseményeket Sander Lleshaj belügyminiszter.
Albániában június 30-án helyhatósági választást rendeznek, de két párt, a demokraták, valamint a Szocialista Mozgalom az Integrációért is jelezte, hogy bojkottálják a voksolást. A Demokrata Párt már nem először próbálta tüntetés során megdönteni Edi Rama miniszterelnök hatalmát.

Melegfelvonulást tartottak Havannában, a rendőrség vetett véget a demonstrációnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 10:17

Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Bár a kubai kormány tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését, a szombati vonulást mégsem engedélyezték a hatóságok, és a kormányközeli civilek is kihátráltak a kezdeményezés mögül.
Felvonulást tartottak Havannában szombaton melegjogi aktivisták, jóllehet nem kaptak erre engedélyt a hatóságoktól. A demonstráció a közösségi médián szerveződött. Száznál több kubai melegjogi harcos vonult fel szivárványos zászlókat lengetve. Havanna központi parkjából indultak el, és közel egy kilométert tettek meg, amikor rendőrök útjukat állták. Egyes felvonulók dulakodni kezdtek velük, hármójukat előállították.
Egy hónap leforgása alatt ez volt a második olyan felvonulás, amelyet az állami intézményektől függetlenül szerveztek. Az előbbit állatvédők tartották, ám a melegjogi aktivistákkal ellentétben ők kaptak engedélyt. Az effajta felvonulások ritkaszámba mennek a szigetországban, ugyanis
Kubában a törvényesen működő civil szervezetek valahogy a magyar CÖF-CÖKA mintájára lehet elképzelni: gyakorlatilag a kormány kinyújtott "karjaiként" működnek.

Mindenfajta nem engedélyezett felvonulást gyors és határozott rendőrségi intézkedés követ.
A rendőrség végül három embert előállított.
Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Az 1959-es forradalom után Kubában üldözték a melegeket, sokukat kényszermunkával sújtottak. Azóta változott a helyzet, kormány ma már tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését, a Raúl Castro kommunista vezető lánya, Mariela Castro által irányított CENEXES nevű szervezet pedig a melegjogok nemzetközileg elismert harcosa. A szervezet a melegházasság elismeréséért küzdött, ám az alkotmányos reform napirendjéről lekerült ez a kérdés, mert sok kubai nemtetszéssel fogadta a kezdeményezést.
A CENESEX lemondta a szombatra tervezett felvonulását; azt más melegjogi aktivisták és csoportok tartották meg a Facebook közösségi portál és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás segítségével megszervezve.

Elhunyt Szfeir bíboros, volt libanoni maronita pátriárka

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 09:42
Naszrallah Butrosz Szfeir
Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
A vezető a libanoni polgárháború legsúlyosabb korszakában került az egyház élére, bíborosnak II. János Pál pápa nevezte ki.
Elhunyt Naszrallah Butrosz Szfeir bíboros, volt libanoni maronita pátriárka. Szfeir bíboros, aki 1986-tól 2011-ig, egészségügyi okokból kilencvenévesen történt lemondásáig volt a legnagyobb libanoni keresztény közösség vallási vezetője - hivatalos nevén az antióchiai maronita pátriárka -, az 1975-90-es libanoni polgárháború legsúlyosabb korszakában került az egyház élére. A polgárháborút követően a többségében muzulmánok lakta térség egyik legkiemelkedőbb keresztény vezetőjeként fontos szerepet játszott a háború utáni libanoni politika kialakításában. II. János Pál pápa nevezte ki bíborosnak 1994-ben.
A 76. maronita pátriárka vasárnap hajnalban hunyt el egy bejrúti kórházban az intenzív osztályon történt többnapi ápolás után, néhány nappal 99. születésnapja előtt. Egyháza közleményt adott ki, amely szerint "a maronita egyház megárvult, Libanon pedig gyászol".