Garancsi cége sodorja bajba a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.05.11. 06:45

Fotó: Molnár Ádám
Másodszor pattant vissza az MSZP arról a reklámügynökségről, amelyik a magánkézben lévő áramszolgáltató cégek villanyoszlopait bérli, és így eldöntheti, plakátolhatnak-e a pártok a póznákon. Ha igaz, amire hivatkozva a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Esma Zrt. elutasította az újabb kérelmet, akkor két eset van: vagy engedély nélkül plakátolt a Fidesz, vagy az ELMŰ Nyrt. kivételezik a kormánypárttal.
A történet előzménye, hogy az áramvállalattal kötött szerződése alapján az Esma Zrt. dönti el, milyen reklámok kerülhetnek fel az oszlopokra – a cégek azonban korábban deklarálták, hogy párthirdetések nem. Ennek ellenére Pest megyében olyan póznákon, amelyek az ELMŰ-höz tartoznak, megjelentek a Fidesz reklámjai. A DK az ügyben a megyei választási bizottsághoz fordult, mondván: az Esma diszkriminál, és ezt nem tehetné. A választási bizottság helyt is adott a Demokratikus Koalíció kifogásának, és utasította az Esmát, hogy hagyjon fel a megkülönböztetéssel.
A „hatósági jogértelmezés” birtokában Tóth Bertalan másodszor is levelet írt a cégnek (egy hasonló kezdeményezése korábban már elbukott), azt kérve, árulja el az Esma, milyen feltételekkel plakátolhat az MSZP. A pártelnök kurta választ kapott a cég vezető jogtanácsosától, miszerint továbbra sem lehetséges a plakátolás. A levélnek azonban az igazán érdekes része arról szól, hogy a reklámvállalat fellebbez a választási bizottság döntése ellen, ugyanis senkinek sem adott plakátolási engedélyt.
Amennyiben a jogtanácsosi mondás helytálló, akkor két módon kerülhetett fel a villanyoszlopra a kormánypárti reklám. Az első lehetőség, hogy a Fidesz törvényt sértett, és a szolgáltató írásbeli engedélye nélkül tette ki plakátjait. A másik verzió az, hogy a Fidesz közvetlenül az ELMŰ-től kapott jóváhagyást. Utóbbi esetben sem legális az ügylet, ugyanis a szabályok úgy rendelkeznek, hogy az áramcégek vagy mindenkinek azonos feltételekkel biztosítják a plakátolás lehetőségét, vagy az összes politikai formációt letiltják póznáikról.
Közben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy másik ügyben elutasította Tóth Bertalan kifogását. A pártelnök korábban 149 ezer forintot fizetett volna a választási névjegyzékért, mert álláspontja szerint a törvény úgy rendelkezik: a szavazók adatait tartalmazó listáért választókerületenként 149 ezer forintot kell fizetni. Az országgyűlési szavazás esetében 106-tal kell megszorozni a 149 ezer forintot, viszont az európai parlamenti választás esetében az egész ország egy választókerület, így elegendő a bruttó minimálbérrel megegyező összeg - érvelt a pártelnök. A Nemzeti Választási Iroda szerint viszont az EP-választáson 21 képviselőt küldenek a magyarok Brüsszelbe, így a kért névsor díja 21-szer 149 ezer forint. Az NVB végül elutasította Tóth Bertalan érvelését, a szocialisták a bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.
Szerző

Furcsa módon változott a parkolási rend a japán nagykövetségnél, miután a Tiborcz-család a szomszédba költözött

Publikálás dátuma
2019.05.11. 06:00
Jobbra a nagykövetség, balra a kormányfő vejének ingatlana
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Visszautasíthatatlan lakossági megkeresés érkezett a Budapest Közút Zrt.-hez.
Furcsa üzenet jelent meg a budapesti japán nagykövetség oldalán február 7-én: arról tájékoztatták a hozzájuk érkezőket, hogy kevés náluk a parkolóhely, ezért jobb ha látogatóik taxival vagy tömegközlekedéssel érkeznek. A követség egy térképet is mellékelt a látogatóknak, arról, hogy a 156-os busz végállomásától hogyan juthatnak el gyalogosan a XII. kerületi épületig. Nem volt ez mindig így: úgy tudjuk, hogy év elejéig a nagykövetség használhatta a képviselet melletti kis zsákutca végében lévő parkolót. Olyannyira, hogy korábban csak a követségi dolgozóknak volt oda behajtási engedélyük. A helyzet azután változott meg, hogy új szembeszomszédja lett a japán követségnek. Mint azt korábban az Átlátszó megtudta, a kis utcában a szemben lévő luxusvillát 2017 júniusában Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István vette meg. Ezután nagy átalakítások kezdődtek el az ingatlanon. Ekkor újították fel az épülethez tartozó, az addigi követségi parkolóra nyíló oldalsó bejáratot is. A házhoz tartozó garázsba, parkolóba nem innen állnak be a tulajdonosok, az oldalsó bejáratot és a kis utcát csak vendégeik használják. Úgy értesültünk, hogy a Tiborczékhoz érkező vendégek rendszeresen azt a parkolóhelyet kezdték használni, ahol korábban a nagykövetségre érkezők, ott dolgozók tették le autóikat.
Úgy tudjuk, hogy az ügyben a követség levelet küldött a Külügyminisztériumnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a külügytől érkezett-e válasz erre. Különös módon a levél benyújtása után nem sokkal – információink szerint idén január végén – a XII. kerületi kis zsákutcában „várakozni tilos” táblákat szereltek fel. Mindjárt hármat is, méghozzá úgy, hogy a japán nagykövetség oldalára teljes várakozási tilalom vonatkozik – ilyenkor a KRESZ szerint az autó legfeljebb öt perce állhat meg és úgy, hogy közben a vezető a volánnál marad. A Tiborcz-ingatlan felőli oldalra kirakott tábla viszont – a kiegészítő jelzés alapján – lehetővé teszi, hogy ott négy órán keresztül várakozzanak. Így a követségen nyolc órában dolgozók, vagy az oda hosszabb időre érkező vendégek már nem parkolhatnak az utcán. Forrásaink szerint a zsákutcába érvényes korábbi, kizárólagos követségi behajtási engedély is érvényét vesztette. Ellenben a Tiborczékhoz érkező ismerősök, üzleti partnerek már akadálytalanul be tudtak parkolni a Tiborcz-rezidencia kapujába, hogy utána csak néhány lépéssel már bent is legyenek a házban. Ottjártunkkor is éppen egy nagy fekete luxusautó gurult Tiborczék kapuja elé, amelyből Száraz István szállt ki, a kormánypropaganda-portállá alakított Origo egyik volt tulajdonosa. „Húsz perc múlva jövök” – szólt oda Száraz a Tiborczék bejárata előtt várakozó sofőrnek. Lehetett miről tárgyalniuk, mivel a fiatal vállalkozónak számos beruházása van a turizmus és idegenforgalomban, azt pedig már többször megírtuk, hogy a Tiborcz-Orbán Ráhel párnak mára meghatározó befolyása van a területen.
A Japán Nagykövetség lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy hivatalból kötelesek tájékoztatni Külügyminisztériumot minden olyan ügyben, amely érinti a képviseletet, és ezúttal is ennek megfelelően jártak el. A követség válaszában felhívta a figyelmet, hogy képviseletük bejáratához vezető útszakasz közútnak minősül, a jelzőtáblák cseréjével kapcsolatban pedig a kerületi önkormányzat tájékoztatta őket. „A Nagykövetség kiépített parkolóval rendelkezik a követség területén belül, így a közúton található parkolóhelyek elérhetőségével, illetve használatával kapcsolatosan különösebb változást a mindennapokban nem tapasztalt” – írták diplomatikus válaszukban. Megkerestük a XII. kerületi önkormányzatot, hogy megtudjuk, mi szükség volt az eldugott, Tiborczékon és a követségen kívül senki más által nem használt kis utcában várakozni tilos táblákat felszerelni. Az önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központhoz, az pedig a főváros cégéhez, a Budapest Közút Zrt.-hez irányította lapunkat. A társaság megerősítette, hogy a kis utca forgalmi rendjét lakossági megkeresésre, tavaly októberben vizsgálták felül. Arra jutottak: „A korábbi forgalmi rend csak a zsákutcában lévő Japán Nagykövetség járművei számára engedélyezte a behajtást, ami egy közterületi utca esetén jogi szempontból nem volt alátámasztható megoldás, így a felülvizsgálat során a célforgalom számára engedélyeztük a behajtást.” A cég szerint egyébként nem számít egyedinek a forgalmi rend ilyen és ehhez hasonló változtatása. (Érdemes megemlíteni, hogy a Budapest Közút Zrt.-től Almássy Kornél vezérigazgató válaszolt, aki az MDF egykori alelnöke, a párt volt vezetőjének, Dávid Ibolyának kihívója volt, végül pedig kizárták a demokrata fórumból.) Céges e-mailjén keresztül megkerestük Tiborcz Istvánt is, és azt kérdeztük, ők kérték-e az önkormányzattól a táblák felszerelését, ám tőle nem kaptunk választ.
Frissítve: 2019.05.11. 10:18

Megérkeztek Simicska reklámcégei Mészáros Lőrinchez

Publikálás dátuma
2019.05.10. 21:55

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
23, az egykori Simicska-birodalomhoz tartozó céget vett saját nevére a felcsúti milliárdos.
Mészáros Lőrinc saját nevére vette azokat a reklámmal és közterületi plakátokkal foglalkozó társaságokat, melyek Simicska Lajos után Nyerges Zsolthoz kerültek, majd Vörös Józsefnél - az egykori gázszerelő bizalmasánál - pihentek egy darabig, írja az mfor.hu.
A folyamat május elején ért véget, a leánycégekkel együtt összesen 23 új társaság került Mészáros tulajdonába. Így már az övé többek között a Simicska-birodalomból:            
 • a Publimont Kft.
 • az A Plakat Kft.,
 • a NEO-MET Kft.,
 • a PRO A Kft.,
 • a PRO B Kft.,
 • a Lánchíd Rádió Kft.,
 • a Pro-Aurum Zrt.,
 • a Mundus Invest Zrt.,
 • a Megapolis Media Zrt.,
 • a Pro-Ráta Holding Zrt.,
 • az EUro Publicity Kft.,
 • valamint korábbi tulajdonszerzéssel a Mezort Zrt.
Azzal, hogy Mészáros nevére kerültek a plakátos és reklámcégek, Vörös József céghálója szinte teljesen kiürült. A felcsúti milliárdoshoz közel álló ügyvéd tulajdonában már csak a 2015-ben alapított VRS Gold Kft., valamint a Smart Digital Sities Kft., melyben idén március elején szerzett részesedést.
Szerző