Elérte az MSZP, hogy fideszes vezetésű városokban is plakátolhasson a villanyoszlopokra

Publikálás dátuma
2019.05.10. 07:00
A kormány üzenetei az oszlopokon
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ez persze önmagában nem orvosolja azt a helyzetet, hogy a hatalom megpróbálja a póznákról leszorítani az ellenzéki üzeneteket.
Plakátügyben ha át nem is törte a jelek szerint a falat az MSZP, de megrepesztette – a párt minden megyei jogú város vezetésének levelet postázott, azt tudakolva: plakátolhatnak-e az önkormányzathoz tartozó oszlopokon. Eddig három – történetesen fideszes irányítású – város válaszolt. Pécs polgármestere (Páva Zsolt) nem járult hozzá, hogy a szocialisták közterületi oszlopokról üzenjenek. Veszprém megengedőbbnek bizonyult, mondván: a városvezetés akkor ad hozzájáruló nyilatkozatot a plakátoláshoz, amennyiben megismerte a pontos igényeket (többek között a helyszíneket – ezek kiválasztásához mellékelte oszlopregiszterét is). Fehérvár első embere Cser-Palkovics András azt írta, a jegyzővel egyeztetve olyan javaslatot terjeszt a közgyűlés elé, hogy politikai reklámok kerülhessenek a válasz villanyoszlopaira. Azért az örömben akad némi üröm is. például Az, hogy a város területén magasodó oszlopoknak csak a töredéke felett rendelkezik az önkormányzat (Pécsett például ez az arány mintegy 17 százalék, Veszprémben pedig nagyjából 10 százalék.) Ráadásul ezen a „pöttöm részesedésen” az MSZP nemcsak az ellenzéki pártokkal, hanem a Fidesszel is osztozni kell a szocialistáknak. Az ország villanyoszlopainak zöme ugyanis a magánkézben lévő szolgáltatók tulajdona, és ezek a társaságok kiadták bérbe póznafelületeiket a Garancsi István (Orbán Viktor egyik kedvenc oligarchája) érdekeltségébe tartozó Esma Zrt.-nek. Így az áramvállalatok azt állítják, a reklámügynökség dönti el, ki hirdethet, az Esma viszont arra hivatkozik, hogy a cégekkel kötött szerződése kizárja, hogy politikai hirdetések kapjanak helyet az oszlopokon. Csakhogy a jelek szerint kettős a mérce: a Pest Megyei Választási Bizottság épp most adott helyt a Demokratikus Koalíció kifogásának, miszerint nem járja, hogy azokon az oszlopokon amiket az ELMÜ Zrt.-től bérel az Esma, a Fidesz közzétehet kampányhirdetéseket.
Szerző

Süddeutsche Zeitung: A CEU három új professzori állásából egyet a BMW, kettőt Bajorország finanszírozna

Publikálás dátuma
2019.05.10. 06:56

 Az újság politikai jelzésnek minősíti, hogy a müncheni Műegyetem együttműködés megállapodást kötött a CEU-val. Merthogy többről van szó, mint a kutatásról és az oktatásról, hiszen a Közép-Európai Egyetem egy ideje ki van téve az Orbán-kormány nyomásának. A német partnerintézmény rektora kifejtette, hogy nem szabad így bánni egy iskolával. A kooperációt Manfred Weber (az Európai Népppárt csúcsjelöltje) találta ki, hogy fellépjen a tanszabadságért, Európáért, ugyanakkor szembeszálljon a magyar kormányfő EU-ellenes politikájával. A TU vezetője kicsi, de kitűnő egyetemnek tartja a CEU-t és az a benyomása, hogy az Magyarországon szeretné folytatni működését. Annál is inkább, mert az infrastruktúra egészen mesés, ráadásul egy vagyonba került. A mostani egyezmény alapján az igazgató azt szeretné, ha már jövőre megnyílhatna Budapesten három új professzori állás. Kettőt közülük Bajorország finanszíroz, a harmadik költségeit a BMW állja. Most már csak a megfelelő jelölteket kell megtalálni hozzá, akik kiemelkednek a társadalomtudományok területén.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 06:57

Guardian: A nacionalisták és a buldog állkapcsú Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2019.05.10. 06:50

Valahogy csak meg kell védeni minden idők legjobb Európáját.
 Timothy Garton Ash úgy látja, hogy nagy bajban van az Európai terv, de nem szabad hagyni, hogy az unió szétszakadjon, mert nagyon is érdemes megvédeni. Az Oxfordi Egyetem EU-professzora rámutat, hogy mindenütt jön föl a nacionalista-populista szélsőjobb. Orbán Viktor, a buldog-állkapcsú neo-autokrata gyakorlatilag lebontotta a liberális demokráciát Magyarországon. Antiszemita támadásokat intéz Soros György, illetve az unió nagyvonalú támogatásai ellen. Élvezi Manfred Weber védelmét. Salvini egyetért a magyar vezetővel abban, hogy ma már a kontinens keleti fele jelenti a szervezet jövőjét. Arra készül, hogy belülről számolja fel az uniót, visszatérve a nem pontosan meghatározott, de lazább „nemzetek Európájához”. Mindenütt szakadékokat látni, ideértve a régi közhelyet a civilizált Nyugatról, illetve a barbár Keletről. Az Orbán- és Le Pen-féle nacionalisták azt állítják, hogy ők csak egy másféle Európát szeretnének. Ám most az egész EU és annak jövője kérdőjeleződik meg. Mondd meg, milyen földrészről álmodsz és én megmondom, ki vagy. Ám nem elkerülhetetlen a radikalizálódás, illetve a széthullás, de el kell hárítani, mert a földrész bajban van, miután nem teljesítette ígéretét a jólét emelésére. Egyre fokozódnak az egyenlőtlenségek, Kelet-felől megindultak az emberek Nyugatra, ráadásul nagy számban jelentek meg a migránsok. A populisták a távoli, technokrata, liberális elitet okolják az „emberek” gondjaiért. Az EU alapvető válságban van, ostromolják kívül és belülről, egyaránt. Ily módon megfizeti az árat a múltbeli sikerekért, de a kudarcokért is. Pedig ez minden idők legjobb Európája. Ezért el kell kerülni, hogy csak akkor legyünk képesek mozgósítani a védelmében, ha előtte újra átéljük a korábbi embertelenségeket. Ily módon nem kétséges, hogy az EP-választás tétje nem más, mint az unió jövője. Új pártok és szellemek versengenek a polgárok szívéért. Az urnáknál kell megvédeni a közös európai otthont.
Szerző