Előfizetés

Ne reménykedjenek az érettségizők, az Oktatási Hivatal szerint semmi baj nem volt a matek írásbelivel

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.09. 12:29
Illusztráció
Fotó: Népszava
A matematika írásbeli érettségiket összeállító bizottság álláspontja szerint a feladatsor nehézsége feladatonként és összesítve is megfelelő volt - közölte az Oktatási Hivatal. A keddi matematikavizsga után diákok az érettségi feladatsor túlzott nehézsége miatt petíciót indítottak, amelyben kezdeményezték a pontszámok csökkentését. A petíciót több tízezren írták alá. Az Oktatási Hivatal a kezdeményezésre reagálva kiemelte: az érettségi feladatlapok kidolgozása minden vizsgatárgyból a tételkészítő bizottság feladata és felelőssége. A bizottságokban tapasztalt, gyakorlott szaktanárok, valamint szakmai lektorok gondoskodnak a feladatsorok minőségéről, valamint arról, hogy azok a vizsgakövetelményeknek és a korábbi évek vizsgáztatási tapasztalatainak megfeleljenek - mutattak rá, hozzátéve: a tételkészítő bizottság álláspontja alapján a feladatsor nehézsége feladatonként és összesítve is megfelelő volt, megoldásukhoz nem kellett a középszinten elvárhatónál több tudás. A matematika középszintű érettségi vizsgát - az emelt szintű vizsgát választók kivételével - szinte mindenkinek teljesítenie kell, aki érettségi bizonyítványt kíván szerezni. Kitértek arra is, hogy a jegyek átlaga az elmúlt években egyenletes és stabil volt, és "egyelőre nem rendelkezünk információval arról, hogy az eredmények gyengébbek lettek-e". A vizsga folyamatába való beavatkozásra csak akkor van lehetőség, ha a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel, ilyenre azonban nem került sor - írták.

4 millióra emelik az ellenzéket végigbírságoló ÁSZ-elnök fizetését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.09. 12:26

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Domokos László fideszes politikusból lett inkvizítor eddig csak 2,6 milliót keresett egy hónapban, de ebből - egy törvénymódosításnak hála - májussal havi 3,96 millió forint lett.
Míg korábban havi 2,6 millió forintot vihetett haza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) első embere, addig május 1-je után Domokos László 3 958 800 forintot kap - írja a számvevőszékről szóló áprilisban elfogadott új törvény nyomán az Átlátszó.
Az Állami Számvevőszék 1989 óta ellenőrzi a közpénzt vagy adó-egyszázalékokat felhasználó intézmények, szervezetek, alapítványok gazdálkodását, ám az elmúlt évtizedben tanácsadóból lassan inkvizítorrá változtatták; azóta a szervezet megfellebbezhetetlen bírságokkal gyomrozza végig az ellenzéki pártokat, és egyedül a Fidesznél talál 9 éve mindent a legnagyobb rendben. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében működésbeli problémákat talált. Emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette.
Legutóbb áprilisban bővítették az ÁSZ mozgásterét. A a számvevőszékről szóló új törvényt tavaly decemberben még Áder János is visszaküldte megfontolásra az országgyűlésnek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is nemtetszésének adott hangot és nyílt levélben tett közzé kifogásait. Így azt, hogy az új törvény korlátlan jogot adna az ÁSZ vezetőjének a számvevőszék átalakítására, a létszám vonatkozásában is. Nem lenne lehetőség szakszervezet szervezésére, és az elnök mindenféle kontroll nélkül dönthetne a számvevők elküldéséről. Az elfogadott törvénymódosítás szerint a számvevőszék vezetője többek között csak a törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

Megszüntette a bíróság a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.09. 11:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ha nem lesz EP-képviselő, újra vádat kell emelni ellene.
A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben - közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője. Juhászné Prágai Erika emlékeztetett rá, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a bíróságnak megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a DK európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett. Erre tekintettel a bíróság a vádlottal szemben a büntetőeljárást felfüggesztette Az NVB határozatával Czeglédy mentelmi jogának fenntartása mellett döntött. Így a bíróság a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottal szemben a büntetőeljárást megszüntette - tudatta a szóvivő. Ha Czeglédyt netán EP-képviselővé választják - amire nincs sok esélye, tekintve hogy 36. a DK listáján, Magyarországnak pedig 21 képviselői hely jár az EP-ben -, a mentelmi jog továbbra is megilleti, ellenkező esetben a választás eredménynének hivatalossá válásával megszűnik. Ekkor az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellen.