Billeg az iráni atomalku, Trump dörzsölheti a tenyerét

Publikálás dátuma
2019.05.08. 20:51

Fotó: HO /
Washington mindent megtesz, hogy fokozza a feszültséget.
 Pontosan egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök kilépett az elődje által 2015-ben tető alá hozott úgynevezett atomalkuból, tegnap Irán is közölte: részlegesen felfüggeszti a megegyezésben vállalt kötelezettségeit. Csaknem négy évvel ezelőtt a „hatok” - Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - alapvetően három fő korlátozásban egyeztek meg Teheránnal: a perzsa állam leszereli az uránium dúsítására használt centrifugáinak kétharmadát, megszabadul a már felhalmozott dúsított uránium készleteinek javától. Felső határt szabtak a dúsított uránium és nehézvíz mennyiségének, hogy elég legyen a nukleáris reaktorok használatához, de ne lehessen fegyver gyártására felhasználni. Mivel az irániaknak a túltermelést elvileg el kellene adniuk, ám az amerikai szankciók miatt ez szinte lehetetlenné vált, a mostani döntés értelmében a megszabott felső határhoz ezentúl nem tartja magát a teheráni rezsim, hacsak nem teljesülnek követelései. Teherán 60 napot adott a megegyezéshez ragaszkodó "ötöknek", hogy főként a bank- és az olajszektorban enyhítsék az országra nehezedő nyomást. Az alku végrehajtását a független Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddig 14 alkalommal ellenőrizte, de egyetlen alkalommal sem talált szabálytalanságot. Televíziós beszédében Hasszan Róhani elnök ezért az európaiak szemére vetette: míg Irán teljesítette a megegyezésben foglaltakat, addig az európaiaknak nem sikerült a szavakat tettekre váltaniuk, meghajoltak az amerikai nyomás előtt. A kiábrándultság legfőbb oka, hogy ugyan az ország gazdasága 2016-ban még robbanásszerűen, több mint 13 százalékkal nőtt a Világbank adatai szerint, a következő évben már a 4 százalékot sem érte el a növekedés. Közben a munkanélküliség magas, különösen a fiatalok és a frissdiplomások körében. Korábban az Európai Unió azt helyezte kilátásba, hogy ha Teherán megszegi az alkut, újabb szankciók jöhetnek. Róháni elnök ezzel szemben arra figyelmeztetett, újabb szankciók esetén még erősebb válaszra szánják rá magukat. Közben Donald Trump - továbbá Izrael és néhány szunnita arab állam - dörzsölheti a tenyerét, hiszen az izzadtsággal összehozott alku erősen billeg. Washingtonban mindent meg is tesznek, hogy tovább fokozzák a feszültséget: a minap a USS Abraham Lincoln anyahajót is a Közel-Keletre vezényelték, hivatalosan „iráni katonai provokációtól tartva”.  
Szerző

A Fehér Ház nem járul hozzá a Mueller-jelentés vágatlan verziójának kiadásához

Publikálás dátuma
2019.05.08. 20:12
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Sarah Huckabee Sanders ezt a döntést „a demokrata párti törvényhozók viselkedése kényszerítette ki”.
A Fehér Ház törvény biztosította jogával élve nem járul hozzá a Mueller-jelentés szerkesztetlen, teljes változatának átadásához a törvényhozóknak - jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. A szóvivő szerint az elnöki döntést elsősorban a demokrata párti törvényhozók viselkedése kényszerítette ki. Mint fogalmazott:
„az elnöknek Jerrold Nadler hatalommal történt kirívó visszaélése és az igazságügyi miniszter kérése után nem maradt más választása, mint hogy éljen a végrehajtói hatalommal járó kiváltsággal”.

A demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler meghallgatásra hívta William Barr igazságügyi minisztert és egyben felkérte a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változata és a kapcsolódó bizonyítékok dokumentumai átadására a bizottság tagjainak. Barr, miután a szenátus igazságügyi bizottságában részt vett a heves szócsatákkal tűzdelt meghallgatáson, a képviselőházi bizottság előtti megjelenést visszautasította.
Az igazságügyi tárca egyúttal közölte, hogy nem adja ki a törvényhozóknak a Mueller-jelentés kért változatát.

Huckabee Sanders szerdán - miközben az igazságügyi bizottságban megkezdődött a szavazás - kifejtette, hogy „az amerikai nép átlát Nadler bizottsági elnök kétségbeesett trükkjén, amellyel el akarja vonni a figyelmet az elnök történelmi léptékű sikereiről és virágzó gazdaságunkról”. Huckabee Sanders leszögezte: sem a Fehér Ház, sem  Barr nem fog eleget tenni Nadler „törvényellenes és meggondolatlan kéréseinek”.
Közben szerdán reggel kiderült: Trump arra utasította Don McGahnt, a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját, hogy szintén ne jelenjen meg kongresszusi meghallgatáson.

Szerző

Így hívják Harry herceg és Meghan hercegné gyermekét

Publikálás dátuma
2019.05.08. 18:48

Fotó: DOMINIC LIPINSKI / AFP
Egyik név sem nyert, amelyekre a fogadóirodákban szavaztak.
Archie Harrison Mountbatten-Windsornak hívják Harry herceg és felesége, Meghan hercegné hétfőn született fiát. A hercegi házaspár szerda délután jelentette be, hogy milyen nevet választott a csecsemőnek. Néhány órával korábban a világ először láthatta a kétnapos gyermeket, akit szülei mutattak meg a kameráknak windsori rezidenciájukon.
A szerda délután nyilvánosságra hozott nevek közül egyik sem szerepelt a londoni fogadóirodák által eddig favoritnak tartott lehetőségek között.

Az országos fogadóhálózatok az Alexander, a Spencer, az Arthur és a James keresztneveket kínálták fogadásra a legnagyobb valószínűséget jelző kiírásokkal, vagyis a legkisebb nyereményígérettel.
Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Fotó: DOMINIC LIPINSKI / AFP
Szerző
Témák
Meghan Markle
Frissítve: 2019.05.09. 09:54