Ombudsman: a kerékbilincs nem a díjfizetés nélkül parkoló autók kerekeire való

Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A parkolás körüli jogszabályok miatt sérülhet az alaptörvényben rögzített jogállamiság, az abból levezethető jogbiztonság, és a tisztességes eljárás követelménye Székely László szerint.
Az alapvető jogok biztosa a parkolás szabályait is tartalmazó jogszabályok összehangolását javasolja, mert szerinte nem egyértelmű, hogy mikor lehet kerékbilincset alkalmazni és mikor nem. Székely László a vizsgálatot egy panaszbeadvány miatt indította.
A közúti közlekedésről szóló törvény alapján a várakozás a helyi önkormányzat vagy a parkolási közszolgáltató és a várakozási terület igénybe vevő közötti jogviszony. Ennek az a tartalma, hogy a jármű vezetője "bérbe veszi" az adott időre a közterület egy részét. Ha nem vagy nem teljes egészében fizeti meg a parkolás díját, akkor pótdíjat szabhatnak ki rá.
A kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása csak a közlekedés rendjének megsértése esetén jogszerű

- ismertette jelentésében Székely László. Példának a korlátozott várakozási övezetben a várakozási idő túllépését hozta. Mint írta, ha valahol legfeljebb két órát szabad várakozni, az engedélyezett időtartamon belül csak pótdíj fizetésére kötelezhető a gépjármű tulajdonosa, hogyha díjfizetés nélkül parkol. Ha az autós a két órát meghaladóan díjfizetés nélkül várakozik az övezetben,
kerékbilincs alkalmazására csak a közterület közlekedési célú használatának védelme érdekében van lehetőség, vagyis nem a díjfizetés elmulasztása miatt.

A közterület-felügyeletről szóló törvény ezzel szemben akkor is lehetőséget ad a kerékbilincselésre, ha a jármű díjfizetés nélkül parkol a korlátozott várakozási övezetben. Pedig - mint a közlemény emlékeztet - fogalmilag a korlátozott várakozási övezet időbeli korlátozást jelent, a várakozás feltételeként ezért kizárólag időbeli feltételek adhatóak meg, vagyis csak pótdíjat lehet kiszabni. Kerékbilincset csak akkor lehet alkalmazni, ha az időbeni korlátozást túllépte a várakozó.
A biztos feltárta azt is: az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló rendelet nemcsak a korlátozott, hanem más várakozási övezetben is lehetőséget ad a kerékbilincs alkalmazására figyelmeztető közlekedési tábla elhelyezésére.
A rendelet így nem áll összhangban a közterület-felügyeletről szóló törvény és a KRESZ szabályaival.

A szabályozás nem egyértelmű, ezért a jogbiztonság követelményének sérelme mellett a tisztességes hatósági eljárás követelményével összefüggő sérelem veszélyét is magában hordozza - állapította meg.
Hozzátette, probléma adódhat abból is, hogy közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő is elláthat parkolási közszolgáltatást. A közterület-felügyeletről szóló törvény szabályai ugyanis nem biztosítják azt, hogy a közterület-felügyelők ne alkalmazhassák a díjfizetés elmaradásának szankciójaként a kerékbilincselést. Az ombudsman megállapította:
mindezek miatt sérülhet az alaptörvényben rögzített jogállamiság, az abból levezethető jogbiztonság, valamint ezzel összefüggésben a tisztességes eljárás követelménye.

Székely László felkérte az érintett tárcákat a szabályozás áttekintésére és az alkotmányos követelmények megfelelő módosítására.

Tusk tárgyal Orbánnal az EU-csúcs előtt

Publikálás dátuma
2019.05.07. 12:30

Fotó: Anadolu Agency
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kétoldalú megbeszélést folytat Orbán Viktor kormányfővel az uniós állam- és kormányfők csütörtöki nagyszebeni informális találkozója előtt — jelentette be Brüsszelben egy magas rangú EU-forrás. A nyilatkozó szerint a megbeszélésen az Európai Unió öt évre szóló stratégiai menetrendjéről és prioritásairól lesz szó. Ez lesz egyébként a csúcs témája is. Az uniós vezetők tárgyalásait megelőzően most is összeülnek az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó állam- és kormányfők, ismét Orbán Viktor nélkül, mert a pártcsalád márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát. Az EPP sajtóosztályán a Népszava érdeklődésére elmondták, hogy a néppárt és a magyar tagpárt kapcsolatainak megvitatása nem szerepel a napirenden, de “a témát bármelyik résztvevő felvetheti”.
Témák
Donald Tusk

Kollégiumban fejezhetik be a tanévet a beázott iskola diákjai

Publikálás dátuma
2019.05.07. 12:20

Fotó: Gárdonyi Géza Tagiskola Kaposvár
A kaposvári Klebelsberg Kollégiumban fejezhetik be a tanévet a gárdonyis diákok, akiknek iskolája az energetikai felújítást végző vállalkozó hibájából életveszélyesen beázott a hétvégén.
Mint hétfőn beszámoltunk róla, a kivitelező Szemeco Kft. munkásai megbontották a tető szigetelését, s így a hétvégi esőzések elöntötték az iskolát, ami miatt lehetetlenné vált az oktatás az intézményben.
A kaposvári önkormányzat közleményben szólította fel a vállalkozót a károk azonnali helyreállítására, ám azt lehetett tudni, hogy az épületbe még sokáig nem mehetnek vissza a diákok és a tanárok. A kaposvári tankerületnek hétfőre és keddre rendkívüli szünetet rendelt el az intézményben, azt viszont – noha kérdéseinket már hétfőn délelőtt feltettük – nem sikerült megtudnunk, hová helyezik el a több mint 200 gyereket.
„A Gárdonyi Tagiskolában az intézmény vezetése rendkívüli szünetet rendelt el. Az elmaradt tanítási órák pótlásáról a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően intézkednek. A tanulók, a szülők, gondviselők folyamatos tájékoztatását a korszerűsítési munkálatokról, a tanítási rendről a helyben szokásos módon látja el az intézmény vezetése” – olvasható a tankerület kedden megküldött válaszában, melyből tehát csak az nem derül ki, hogyan tervezik megoldani a gárdonyisok elhelyezését.
A független kaposvári portál, a KPSVR.hu úgy értesült, hogy a diákok és tanáraik a Klebelsberg Kollégiumban lelnek menedéket a következő hetekre: délelőttönként 12, délután pedig 3 tanterem áll majd rendelkezésükre, emellett néhány irodát is használhatnak. Mivel a két intézmény a város két végén található, így a tanulókat buszokkal szállítják majd a Cserből a Kisgátra. A portál információ szerint a Gárdonyi iskolába mindenkinek megtiltották a belépést, s erről az ott dolgozókkal papírt is aláírattak.
Szerző
Frissítve: 2019.05.07. 12:35