Előfizetés

A kormány 160 millió forint közpénzt költ a csíksomlyói pápai mise előkészületeire

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.06. 14:30
FERENC pápa
Fotó: Veres Nándor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szervezésbe beleszólni ugyan nem tud a magyar kormány, de ettől még rákölthet egy vagyont, mint azt Soltész Miklós államtitkár világossá tette.
A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit - közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Csíksomlyón.
A közpénzből a Kis- és Nagysomlyó-hegy között álló Hármashalom-oltár színpadát bővítik, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog a katolikus egyházfő. Soltész azt hangsúlyozta: a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő esemény szervezőinek. Az államtitkár szerint olyan beruházásokat is támogatnak, amelyek a pápalátogatás a közösséget fogja szolgálni.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar kormány olyan feladatok költségeihez is hozzájárul, amelyek a pápalátogatás csíksomlyói pár óráját szolgálják. Ezek sorában a miseruhák és a pápai mise különös szakrális felszerelései elkészítésének a támogatását említette.

A májusi télben a Kőszegi-hegység után havazik az Északi-Középhegységben is, Kékestető is kifehéredett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 14:02

A hétvégi hidegbetöréssel vasárnap nyugaton kezdett havazni a Kőszegi-hegységben 600 méter felett meg is maradt,  van, ahol több centi hó hullott - írja az Időkép. A hideg hétfőre elérte a  keleti országrészt is, ezért , az Északi-középhegységben havazik, a Kékes kifehéredett, Bánkúton szintén hullik a hó.  A folytatásban valamelyest javul az idő, kedden már sehol nem várható csapadék, mindehol kisüt a nap is. A hűvös-hideg hajnal után a mainál sokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet is, bár a szél sokfelé erős marad.

Fideszes kampányfilmet adott a köztévé híradója - az MSZP a választási bizottsághoz fordul

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 13:51

Fotó: mediaklikk.hu
A kormánypárt brüsszelező-migránsozó kisfilmje tette ki a szombati bajnoki focimeccs szünetébe ékelt egyperces híradó felét.
Csalást a kampány manipulálásával is el lehet követni - jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a párt hétfői sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a sajtótájékoztatót éppen ezért hívta össze: hogy bemutathassák, a Fidesz, a fideszes önkormányzatok és a kormányzat hogyan akarják elcsalni az EP-választásokat.
A Fidesz kampányfilmje a híradóban
Fotó: mediaklikk.hu
Szombaton a választási eljárásról szóló törvényt megsértve mutatta be a köztévé híradója a Fidesz kampányfilmjét

- mondta Tóth. Aznap ugyanis a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs közvetítésének szünetébe ékelt egyperces híradó nagyjából fele azzal ment el, hogy a kormánypárt legújabb brüsszelező-migránsozó videóját ismertették. (Az M4 műsorát itt lehet visszanézni, az egyperces híradó 1 óra 15 perc után kezdődik.)
Az MSZP a Nemzeti Választási Bizottsághoz fog fordulni, az NVB-hez panaszt fognak benyújtani, és kérni fogják, hogy tiltsák el az ilyen lépésektől a közmédiát.

Minden jogi eszközt be fognak vetni, hogy - mint a pártelnök fogalmazott - legalább amíg a közigazgatási bíróságok nem verik szét a Kúriát, addig szülessenek ott meg azok a döntések, amikből láthatják a választók: ez a választás sem lesz tiszta.
"Azt látjuk, hogy nem tudjuk már a villanyoszlopokon sem bemutatni a jelöltjeinket, bemutatni a listánkat, bemutatni a programjainkat" - hangsúlyozta Tóth Bertalan. Egy jogszabály-változtatásnak hála ugyanis folyamatosan akadályozzák ezt a fideszes önkormányzatok. Az MSZP ez ügyben a Kúriához fordult korábban, ami bár igazat adott nekik, az ügyben mégsem történt előrelépés.