Hiába van május, mindjárt hull a hó, tényleg

Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:59

Fotó: Shutterstock
Napokig hideg lesz, de rendesen.
Markáns lehűlés várható vasárnaptól az országban, néhol kis eséllyel havas eső, hó is eshet hétfőre virradóra, miközben pár napja még 30 Celsius-fokot is mértek, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Napok óta látszik, hogy a hétvégén egy hullámzó frontálzóna alakítja a térség időjárását, ami csak lassan vonul át az ország felett, s mögötte hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik a térségbe. A markáns lehűlés vasárnap kezdődik meg a Dunántúlon, hétfőre tovább hűl a levegő a magasabb légrétegekben is. A jelenlegi kilátások szerint a csapadék halmazállapot-váltására vasárnap estétől, késő estétől hétfő hajnalig van inkább némi (10 százalék feletti) esély az Alpokalja magasabban fekvő területein és a Bakonyban, de ez is csak időszakos lehet. Az M1 aktuális csatornán kora délután Fejős Ádám meteorológus azt mondta, veszélyes időjárási helyzet nem alakul ki. Kifejtette, északnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Komolyabb csapadék hajnalban a Dunántúlon és a főváros térségében várható. Vasárnap keletre tolódik a csapadékzóna, hétfőtől csökken a felhőzet, mérséklődik a légmozgás. Addig viszont többfelé a maximumok is 10 fok alatt alakulnak majd, és viharos széllökésekre is számítani kell.
Szerző

Záródik Európa: a bajor miniszterelnök és az osztrák kancellár sem kér Orbán szélsőjobbos ideájából

Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:44

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP
Markus Söder és Sebastian Kurz szerint nem szabad olyan erőkkel közösködni, akik ki akarnak lépni az Európai Unióból.
Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök visszadobta Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra vonatkozó felvetését, hogy az Európai Néppárttnak együtt kellene működnie és a tőle jobbra álló pártokal. "Elutasítjuk az együttműködést a jobboldali populistákkal" - mondta Söder az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztatóján. "Nem hiszek az együttműködésben Le Pen pártjához és az AfD-hez hasonló tömörülésekkel, amelyek ki akarnak lépni az Európai Unióból" - hangsúlyozta Kurz is a Marine Le Pen vezette franciaországi Nemzeti Tömörülésre (RN) és az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali pártra utalva. "Az lenne az Európai Unió vége" - fogalmazott Söder. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel közös csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes, jobboldali erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban. Orbán szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, például az olasz Ligával. Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége - hangsúlyozta.  Kurz és Söder az erős Európa szükségessége mellett érvelt.  Ez az Európa veszélybe került, mert bomlasztók szét akarják verni azt, és kívülről is nagy a nyomás - vélekedett a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Mindkét politikus jelezte, hogy támogatják Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét. Egyetértettek abban, hogy az EPP választási győzelme esetén Webernek kellene vezetnie az Európai Bizottságot. Legfrissebb felmérések szerint a néppártra szavaznának a legtöbben a május végi európai parlamenti választásokon. 
Szerző

Bayer Zsolt műsorához az ifjú-fideszesek toborozzák a nézőket

Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:28

A Fidelitas illetékes tagja nem cáfolt, csak lecsapta a telefont.
Nem várt közönségszervezője van Bayer Zsolt tévéműsorának, a Bayer Show-nak, a nézőket ugyanis egy politikai szervezet, a Fidelitas toborozza a produkciónak, írja a 444.hu. A szájt egy levélre alapozza ezt, amit tudomása szerint Nagy Máté, a Fidelitas központi irodájából. A 444.hu megkereste Nagy Mátét, aki nem cáfolta, hogy ő írta volna a levelet, de nem volt hajlandó válaszolni, mondván: a kérdéseket a lap küldje el a Fidelitas központi irodájának, mert neki szabadnapja van - majd beszélgetés közben lecsapta a telefont. Ezek után a 444.hu azt tudakolta a Fidelitastól:
  • Más tévéműsorokhoz is szervez közönséget a Fidelitas?
  • Ez egyfajta szolgáltatás a Fidelitas részéről, ellenszolgáltatás fejében vagy önkéntes munka?
Szerző