Előfizetés

Nem masírozhatnak szélsőséges "rendfenntartók" a romatelepeken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 12:18
Korábban a Magyar Gárda vonult demonstratív jelleggel
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A Kúria is kimondta, hogy az önkormányzatok nem vehetnek igénybe szélsőségeseket a polgárok megfélemlítésére, megregulázására.
A Kúria ítélete tett pontot annak az ügynek a végére, amely a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és Tiszavasvári önkormányzata között zajlott 2016 óta. A Kúria szerint is megsértette az önkormányzat a település roma lakóinak egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy szélsőséges politikusok közreműködésével próbálták megfélemlíteni, megregulázni őket - közölte a TASZ. Az ügyben született döntések lényege az, hogy az önkormányzatok nem vehetnek igénybe szélsőségeseket a polgárok megfélemlítésére, megregulázására. A TASZ 2016 márciusában fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a tiszavasvári önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója nevű egyesülettel, valójában két közismert, szélsőséges politikussal: az akkor érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltánnal és Zagyva György Gyulával. A megállapodás látszólag a cigánytelepek lakóinak integrációjára irányult, a valóságban azonban annak alapján megfélemlítő „bejárások”, ellenőrzések zajlottak a szegregátumok területén, esetenként éjszaka is. (A 2016 februárjában kezdődött együttműködés egyébként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal utasítására három hónapon belül meg is szűnt.) A TASZ kérelmére az EBH 2017 májusi határozatában megállapította, hogy a tiszavasvári önkormányzat támogatásával és részvételével zajlott „bejárások” alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Az EBH az önkormányzatot eltiltotta a jövőbeni hasonló jogsértéstől, 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte és elrendelte a határozat nyilvános közzétételét. Az EBH döntését a tiszavasvári önkormányzat megtámadta a bíróság előtt. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. december 8-i jogerős ítéletével elutasította az önkormányzat keresetét.  Tiszavasári vezetése azonban továbbra sem fogadta el a döntést, annak felülvizsgálatát kérte. A Kúria rendben találta az eljárást és egyetértett a döntéssel is. A Kúria kimondta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a zaklatás az önkormányzat mint a helyi hatalom képviselőinek támogatása mellett zajlott az önkormányzat tudtával és így beleegyezésével. A Kúria rámutatott, hogy “az egyes jogsértések tekintetében szükséges intézkedések megtétele nem járhat egyúttal zaklató magatartással, megfélemlítő, megalázó bánásmóddal együtt.” “A hatóság és a bíróságok döntése azért fontos és előremutató, mert gátat szabhat annak, hogy önkormányzatok a roma integráció címszava alatt, valóságos esélyteremtés helyett szélsőségesek közreműködésével megfélemlítsék, megregulázzák a mélyszegénységben élőket” - mondta el Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője.

Kamerák előtt lakoltatták ki Bíró Icát a végrehajtók (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 11:16
Bíró Ica megafonba kiabálva tiltakozik a szerinte jogsértő kilakoltatás ellen
Fotó: Facebook/ Mérce
Lejárt a kilakoltatási moratórium, az egykori fitneszsztárhoz rendőri biztosítással érkeztek meg a végrehajtó emberei.
Május harmadikán, pénteken Bíró Ica fitneszedzőhöz látogattak el a végrehajtók XII. kerületi házához hogy utcára rakják és lefoglalják ingóságait – írja a Mérce, ami élőben követte a felkavaró jeleneteket. Az eljárást civil aktivisták élőlánccal próbálták akadályozni, de a rendőrök egyenként kivittek mindenkit az udvarról – eközben kisebb dulakodás is kialakult. A rendőrség technikusa végül fúróval törte fel a lakás ajtaját, és megkezdődött az ingatlan kiürítése is.
A lakáselkobzási végzésről tavaly számolt be Facebook-oldalán Bíró, még a moratórium kezdete előtt, akkor úgy nézett ki, még tél előtt kilakoltatják: „Kedves barátaim! A deviza kifosztás miatt a végrehajtó úr kilátásba helyezte, hogy még a kilakoltatási moratórium előtt, november 15. előtt, családostól az utcára teszi  Bíró Icát és a lányát! Nem tudom pontosan mikorra tervezi, de perceim meg vannak számlálva, pedig mindenki, még a végrehajtók is tudják, hogy embertelen, jogtalan, kisemmiző és főbűn a devizások életének és vagyonának, ilyen módon való elrablása. A szüleim és az én életem munkájával megkeresett otthonunkat a 12. kerület Trencséni utca 34. szám alatti házat, egy off-shore és adóspecialista ügyvéd licitálta el féláron. Ügyes és gazdag ember, aki a jogi tudását, nagy haszonnal tudta kamatoztatni, más kárára jól járni, fura opció, örülhet, ha tud a mi otthonunkban” A lakáselkobzással végül megvárták a kilakoltatási moratórium végét, az esemény megakadályozása érdekében a helyszínen szimpatizánsok teherautókkal állták el a ház előtti utcarészt, megjelent Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője, devizahiteles jogvédők, aktivisták, Bíró ügyvédje, valamint rajtunk kívül több hagyományos és online média képviselői.
Bíró ügyvédje, Ravasz László szerint európai és magyar jogba ütközik földönfutóvá, hajléktalanná tenni családokat olyan szerződések miatt, melyek „jogilag semmisek”. A lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra is, a környező országokban a devizahitelesek már pert nyertek a bankok ellen, a devizahiteleket semmissé tették. Bíró Icát péntek délután másik ingatlanjából is kilakoltatják, ezzel kapcsolatban Ravasz elmondta, hogy Bíró mindkettőre felvett hitelt, mégpedig oly formában, hogy egy hitel fedezete több ingatlan, ami egyáltalán nem szokatlan a devizahitelek esetében. 

Andy Vajna az utolsó pillanatban nyereségessé tette a TV2-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 10:57

Fotó: Népszava
Korábban az irgalmatlan kormányzati pénzköltés ellenére is veszteséges volt a csatorna.
Csaknem 1,7 milliárd forintos profitot termelt 2018-ban a TV2 Zrt  - írja a G7. Ez annak fényében érdekes fejlemény, hogy az elmúlt években durván veszteséges volt a kereskedelmi csatorna. Két éve ugyan az állami hirdetéseknek köszönhetően bevételben már utolérték az RTL-csoportot, ám miközben a nagy konkurens 2017-ben is nyereségesen működött, a TV2 akkor még 2 milliárdos hiányt volt kénytelen elkönyvelni.  Pedig már 2016-ban és '17-ben is (listaáron) 21 milliárd forintnyi állami hirdetést toltak a csatornába, az összeg 2018-ban már majdnem elérte a 29 milliárdot.
A csatornánál ehhez képest a 2013 és 2017 közötti öt évben összesen 15,3 milliárd forintnyi veszteséget hoztak össze, nagy részét ráadásul azt követően, hogy Andy Vajna bejelentette tulajdonszerzését. A januárban elhunyt filmmogul 2016-ban egy interjúban azt mondta, hogy a tévé nyereségessé tételére három-ötéves távon van reális esély.   
A kormánypropaganda sulykolására átállított csatorna az elmúlt napokban azzal került be a hírekbe, hogy többször is elmarasztalták, mert nemhogy a Fidesz felé részrehajlóan tudósított az EP-választási kampányról, de sokszor más indulót még csak meg sem említettek a hírműsorokban. A cég igazgatóságába egyébként a távozó Dirk Gerkens helyére most ült be a Mészáros Lőrinc egyik bizalmasának tartott, különböző cégeiben fontos posztokat betöltő Tima János, Alcsútdoboz fideszes polgármestere.