Ménesbirtok után kastélyt bíztak Lázár Jánosra

Publikálás dátuma
2019.05.03. 09:14

Fotó: Geszt.hu
Az egykori kancelláriaminiszter felügyelheti a geszti Tisza-kastély és a hozzátartozó ingatlanok felújítását, de mindennek a református egyház látja hasznát.
Új feladatot bízott Orbán Viktor Lázár Jánosra: a mezőhegyesi ménesbirtok mellett most már a geszti Tisza Kastély (valamint a kastély melletti park, melléképületek és a Tisza-kripta) felújítását is ő felügyelheti kormánybiztosként, igaz, fizetést, külön titkárságot nem kap a munkavégzéshez - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A geszti kastély felújítását a korábbi tervek alapján 2019-re be kell befejezzék. A feladatra három év alatt összesen 2,4 milliárd forintot költhet közpénzből a kormány, mindezt úgy, hogy az épület nem is marad állami tulajdonban: a rendbe hozott műemlékegyüttest a Magyar Református gyház kapja meg – éppen Lázár János javaslatára.
Az mfor.hu a megbízással kapcsolatban emlékeztet:  az országgyűlési képviselő sorban kapja a feladatokat a miniszterelnöktől, hiszen a dohánypiac átalakítása és a dél-magyarországi vasút megújítása is hozzá tartozik már. 
A katolikus egyházat sem hagyta üres kézzel a kormány. A csütörtöki közlönyből ugyanis kiderül, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egy 857 négyzetméteres épületet kap ajándékba Budapesten, a XV. kerületi Széchenyi téren - a 4. szám alatti, „kivett irodaházat”  hitéleti és kulturális feladatok ellátáshoz ajánlotta fel a határozat, amit személyesen a miniszterelnök írt alá.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 11:02

A Nézőpont megmérte, hogy a Fidesz-KDNP-n kívül nincs is más

Publikálás dátuma
2019.05.03. 08:58

Fotó: Soós Lajos / MTI
Az erősen kormányközeli cég szerint az ellenzéki pártok egymás ellen fordulnak a kampányhajrában.
Növelte népszerűségét a Fidesz-KDNP, a biztos szavazók 57 százaléka a kormánypártokat választaná - olvasható a kormányhoz és a Fideszhez igencsak közeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amely részleteit pénteken közölték. Az adatok szerint a kormánypártok támogatottsága egy százalékponttal magasabb a márciusi adatnál és tíz százalékponttal haladja meg a 2018 áprilisi országgyűlési választás belföldi listás eredményét. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd tábora némileg, hibahatáron belül zsugorodott március óta: előbbi 12 százalékról 11 százalékra rontott, utóbbi pedig 11-ről 10 százalékra. A Nézőpont Intézet becslése szerint a magyar mandátumok kétharmadát, azaz 14 képviselői helyet szerezne a Fidesz-KDNP egy most vasárnapi EP-választáson. Ez azt jelenti, hogy jelenlegihez képest kettővel több politikust küldhetne az uniós törvényhozásba. A Jobbik és az MSZP-P két-két mandátumra számíthat, akárcsak a hónap nyertesének tekinthető DK, amely 6 százalékról 8 százalékra növelte támogatottságát.
Márciusról áprilisra helyet cserélt a Momentum és az LMP. Előbbi egy százalékpontot javítva 5 százalékon áll, utóbbi ugyanennyit rontva 4 százalékon. Ezeknél a pártoknál kiemelten fontos lesz az aktivizálás sikere, végül az is előfordulhat, hogy mind a két kis párt mandátumhoz jut, illetve az is, hogy egyik sem - írták. A Kétfarkú Kutyapárt 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos szavazatarányra számíthat. A Nézőpont elemzése szerint a kampány utolsó heteiben nagy harc várható, amelyben az ellenzéki pártok egymás ellen fordulhatnak. A Fidesz-KDNP tábora stabil, így az ellenzéki pártok csak egymástól tudnak elcsábítani szavazókat - közölték. A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség 7, a DK 4, az LMP 3, a Momentum és az MKKP 2, a Mi Hazánk pedig 1 százalékon áll - olvasható a közleményben.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 14:27

Orbán szerint Salvinivel ők ketten Európa megmentői

Publikálás dátuma
2019.05.03. 08:46

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Szerényen azt mondta, hogy Salvini nagyobb szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába, mint ő.
Magyarország a szárazföldön, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pedig a tengeren állította meg a migrációt - idézi az MTI Orbán Viktor szokásos pénteki Kossuth rádiós megnyilatkozását. Salvini "szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába", és Magyarország ugyan "kisebb szöggel", de szintén csatlakozott ehhez a "művelethez" - fogalmazott a kormányfő, miután előző nap Budapesten tárgyalt a Liga olasz kormánypárt vezetőjével.  Hozzátette: Salvini bebizonyította, hogy hazudnak a bevándorláspárti politikusok, amikor azt mondják, nem lehet megállítani a migrációt.  Ráadásul amióta Matteo Salvini Olaszország belügyminisztere, és nem engedi be a bevándorlókat szállító hajókat, azok nem is indulnak el, így radikálisan lecsökkent a vízbe fulladt migránsok száma - jegyezte meg. A rádióinterjúban szó volt Orbán Viktor május 13-ai washingtoni látogatásáról is, amelyről azt mondta: pénzről, migrációról és gazdaságról lesz szó a Donald Trump amerikai elnökkel folytatandó megbeszélésen.
Szerző
Témák
Orbán Viktor