Új típusú demenciát azonosítottak

Publikálás dátuma
2019.05.02. 16:16
Illusztráció
Fotó: Ole Spata/dpa Picture-Alliance / AFP
A demencia új típusát azonosították amerikai kutatók, amelynek a tünetei az Alzheimer-kóréhoz hasonlóak, ezért sokakat tévesen diagnosztizálhattak.
Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet - írta a BBC hírportálja. A most azonosított kór (LATE, limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy) leginkább a 80 év felettieket sújtja. Ebben a korcsoportban öt ember közül egy szenved a betegségtől a tudósok szerint, akik több ezer elhunyt mintáit elemezve ismerték fel az új kórt. Időnként csak a halál után lehet a demencia jeleit az agyban megfigyelni, nincs olyan teszt, amelyik kimutatná. A LATE-re a TDP-43 nevű fehérjék agyi felhalmozódása jellemző, az Alzheimer-kórra két másik fehérje, az amiloid és a tau lerakódásai.
A tudósok régóta nagy erőkkel keresik a gyógymódot, a betegség sok oka és típusa miatt eddig eredménytelenül, az elbutulásra jelenleg sincs hatásos kezelés. Az új kór jobb megismerése új gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet a kutatók szerint. Pete Nelson, a tanulmány vezető szerzője, a Kentucky Egyetem tudósa elmondta, hogy az általuk LATE-nek nevezett betegség mindig is jelen volt.
Az Alzheimer-kór olyasmi, amiről mindenki tudja, hogy elbutulást okoz, ám más betegségek is állhatnak a tünetek hátterében. Amit mi LATE-nek neveztünk, az egyik leggyakoribb az okok közül. Sok a tennivaló, terápiákat kell kidolgozni rá, a mi munkánk jelentheti a kiinduló pontot - magyarázta. Hozzátette, hogy az eddig Alzheimer-kórral diagnosztizáltak közül sokan kétség kívül az újonnan felfedezett betegségben szenvedtek. Robert Howard, a University College London tudósa szerint 
"valószínűleg ez az utóbbi öt év legfontosabb tanulmánya a demencia kutatásában".

Szerző

Milliókat fizetnek Star Wars relikviákért a magyarok

Publikálás dátuma
2019.05.02. 11:56
Képünk illusztráció
Fotó: Juancho Torres / AFP
Igazi Star Wars fanatikusok a magyarok, a relikviákért milliókat is hajlandók fizetni az egyik online piactér adatai szerint.
A magyarok igazi Star Wars fanatikusok: 86 százalékunk szereti a Csillagok háborúját, ezt támasztja alá az is, hogy tavaly több mint 6 600 tranzakció során közel 30 millió forint értékben keltek el relikviák az online piactéren. A legtöbben Han Soloért rajonganak, a vásárlási adatok mégis Darth Vader népszerűségét mutatják – többek között ez is kiderül a Vatera saját, 3 100 felhasználó részvételével készült friss felméréséből és a piactér elmúlt évre vonatkozó forgalmi adataiból. 
A Star Wars tárgyak közül is legszívesebben játékot helyezünk a virtuális kosarunkba (50%), de dobogós helyen végeztek a gyűjtemények darabjai (14%) és a SW könyvek (11%) is. A friss kutatás alapján 
a válaszadók negyedének (27%) otthonában több mint 25 000 forint értékű Star Wars relikvia található,

 míg közel harmaduknak 5 és 25 000 forint közötti összeget ér gyűjteménye.
A válaszadók 43 százaléka könyveket és képregényeket őrizget otthon, 38 százalékuk játékokat, 36 százalékuk figurákat és maketteket gyűjtött össze. 
Csillagok háborújás ruhadarabot a kitöltők negyede hord,

ötödének pedig plakátok és képek a féltve őrzött kincsei. Míg 2017 decemberében Az utolsó Jedik megjelenésekor az eladások kimagaslóan megnőttek, a 2018-as spin-off rész (Solo: Egy Star Wars-történet) megjelenése után a vásárlások nem követték a tendenciát, vagyis a kánon részekhez kapcsolódóan inkább bekapcsol a gyűjtögető kedvünk.
A kutatás azt mutatja, hogy nem csupán kiállítva csodáljuk a kultikus filmsorozat hőseit, de a bőrükbe is örömmel bújunk, mi több, a kiegészítőkre is nagy figyelmet fordítunk, hiszen tavaly az online piactéren több mint 270 jelmez talált gazdára, és 173 fénykard is a kosarakba került.  
A felmérésben részt vevők kiemelkedő többsége a jókkal szimpatizál (85%),

harmaduk Han Solot jelölte meg kedvencnek, őt követi Yoda, Csubakka, R2-D2, Luke Skywalker és Obi-Wan Kenobi, majd csupán a 7. helyet foglalja el Darth Vader. Ugyanakkor az online piactér eladási statisztikák alapján Darth Vader a legkeresettebb figura (27%), és csak a második helyet foglalja el Han Solo (10%). Ahogy a kiemelt karakterek is mutatják, a legrégebben megjelent részek népszerűsége mind a mai napig töretlen.
A kutatásból az is kiderül, hogy különböző korcsoportok eltérő részeket kedvelnek. A 46 év felettieknél a legkorábban bemutatott Csillagok háborúja: Egy új remény a nyerő, a 26 és 45 közöttiek a régi trilógia második részét, A birodalom visszavágot jelölték kedvencként, míg a 18 és 25 közöttiek A Sith-ek bosszújára szavaztak. Összességében mégis elmondható, hogy a kitöltők több mint kétharmada az első trilógiát szereti legjobban.
A felmérés eredményét összegző közleményéből kiderül, a Star Wars rekordnap Az ébredő Erő bemutatója előtt volt, ekkor nagyjából tízpercenként talált gazdára egy Csillagok háborúja relikvia. A kínálatban jelenleg a három legdrágább Star Wars termék többszázezer forintos árkategóriában mozog. Az első és második helyen a Millenium Falcon Lego kiadása áll, amelyeket 301 000 és 210 000 forintért hirdetnek, picit lemaradva a harmadik helyen a Halálcsillag Lego verziója található. A Vaterán a valaha eladott legdrágább és talán legkülönlegesebb SW relikvia 2014 júniusában kelt el, egy 1992-es Data East Star Wars flipper 500 000 forintért.
Szerző

Még az idén összeolvadhat a Messenger, az Instagram és a WhatsApp

Publikálás dátuma
2019.05.01. 14:53

Fotó: AFP
A felhasználók egyik szolgáltatásból a másikba is küldhetnek majd üzeneteket.
Újabb fejlemény derült ki a Facebook tervéről, miszerint a techvállalat egybe akarja gyúrni az Instagramot, a Messengert és a WhatsAppot. A platformok,bár önállóan is működnének, a felhasználók egyik szolgáltatásból a másikba is küldhetnétnek üzeneteket –  írja a Slashdot. Pont úgy, mint egy telefonhívásnál, ahol nem szükséges tudnunk a hívott fél melyik szolgáltatónál van.
Az összevonást, úgy tűnik, már idén megvalósíthatják,

annak ellenére, hogy Mark Zuckerberg leghamarabb 2020-ra ígérte a keresztplatformos funkciót.
Szerző
Témák
Messenger