Elkezdődött a csomagolásmentes vásárlás hónapja

Publikálás dátuma
2019.05.02. 10:50
Illusztráció
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Hulladék nélkül vásárolt termék fotójával bárki részt vehet a csomagolásmentes május kihívásban.
Csomagolásmentes májust hirdetett a JÖN Alapítvány. Az akció célja a tudatosabb vásárlásra való ösztönzés, hogy a túlzott fogyasztást is kerülve minél kevesebb hulladék termelésével vegyük meg a termékeket. 
A kihívásban bárki részt vehet, ha egy hulladék nélkül vásárolt terméket a #hulladéknélkül hashtaggel kiposztol a Facebookra vagy az Instagramra.
Az esemény különböző formájú tájékoztató anyagokkal, flashmobokkal mutatja be és népszerűsíti a csomagolásmentes vásárlás lehetséges megoldásait. A kezdeményezés a klímabarát életvitelt hirdető Tudatos Tavasz kampány része, amely az energiafelhasználás csökkentésére, a kertészkedés és a faültetések fontosságára is felhívja a figyelmet. Az akció részleteiről bővebb információ itt található.
Szerző

Szeretik a zöldhulladékból készült komposztot a bécsiek

Publikálás dátuma
2019.05.01. 13:13
Illusztráció
Fotó: NouN/Biosphoto / AFP
Rekordmennyiségű, háromszázezer zsáknyi újrahasznosított virágföldet vásároltak a bécsiek 2009 óta. A város zöldhulladékából készült, tőzegmentes föld bio-termesztésben is felhasználható.
A zöldhulladékok tárolására alkalmas kukákat, amelyeket hetente egyszer ürítenek, az osztrák ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik. A Bécs külső kerületeiben lévő nyolcvanezer bio-szemetes tartalma, a mintegy százezer tonnányi zöldhulladék: salátalevél, almahéj és növényi nyesedék a lobaui komposztálóüzembe kerül. Ide érkezik a város szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása során keletkező bio-szemét is.
Európa legnagyobb, nyílt rendszerű komposztálóüzemében évente mintegy 45 ezer tonnányi jó minőségű komposztot állítanak elő, amelynek egy része a bécsi parkokban, zöldterületeken, illetve a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosul. A komposzt másik részéből készül a Guter Grund nevű virágföld, amely alkalmas kerti- és balkonnövények ültetésére is. A bécsi föld különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz tőzeget, helyette fakéreg-humusszal és megfelelően előkészített farostokkal teszik lazává és könnyűvé a szerkezetét. 
A virágföld bármelyik bécsi szeméttelepen megvásárolható, a 18 literes zsák 3, a 40 literes pedig 5 euróba kerül. Az osztrák főváros köztisztasági vállalata 2009 óta állít elő a város területén keletkező, illetve a lakosságtól begyűjtött zöldhulladékból virágföldet, amiből eddig összesen 300 ezer zsáknyi fogyott - írta a Don't Waste It
Szerző

Egy tengeralattjáróról szólított fel a vizek védelmére a Seychelle-szigetek elnöke

Publikálás dátuma
2019.05.01. 09:09

Egy tudományos tengeralattjáróról elmondott, drámai hangvételű beszédben szólított fel a vizek hatékonyabb védelmére a Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure.
A világon először, még április közepén, közvetítettek államfői beszédet tengeralattjáróról - írta az Érdekes Világ. A Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure arra hívta fel az emberiség figyelmét a víz alól, hogy a Föld felszínének kétharmadát borító óceánok világa továbbra is ismeretlen a kutatók előtt, úgy fogalmazott, még a Marsról is jobb térképeink vannak, mint az óceán fenekéről. Sokan alá is becsülik ezeknek a vizeknek a szerepét, pedig a belélegzett oxigén felét termelik, ezért nem várhatunk a megmentésükkel.
„Kifogyunk a tétlenségünket igazoló kifogásokból, és kifutunk az időből”

– hangsúlyozta az elnök.

A klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés a kis szigetországokat fenyegetheti leginkább. A földerózió, a haldokló korallzátonyok és a szélsőséges időjárás szintén fenyegeti a létüket. A britek vezette kutatás során a tengerbiológusok tengeralattjárókkal és drónokkal térképezik fel az Indiai-óceán mélyének élővilágát. Az eredményeket a Seychelle-szigetek arra használná fel, hogy 2020-ig felségvizeinek harmadát védelem alá vonja. 
Az ENSZ decemberi chilei klímacsúcsának egyik fő témája az óceánok védelme lesz.
Szerző