Előfizetés

Thürmer Gyula elárulta, mitől különleges a Munkáspárt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.01. 14:32

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mert ez az egyetlen nemzeti baloldali párt. Még jó, hogy nem nemzeti szocialista.
A Munkáspárt ma az egyetlen baloldali és egyben nemzeti ellenzéki párt - jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke pártja szerdai budapesti ünnepségén. Vagyis aki baloldali, nemzeti és ellenzéki pártot kíván támogatni, annak a Munkáspártra kell szavaznia az európai parlamenti választáson - mondta a politikus, aki szerint el kell gondolkodni egy igazi baloldali, vagyis munkáspárti főpolgármester-jelöltről is. Kifejtette: a Munkáspárt azért baloldali, mert a dolgozóknak akar jobb életet teremteni. Nemzeti, mert nem támogatja a magyar nemzet felhígulását. Ugyanakkor ellenzéki, mert bírálja a kormányt, amikor a tőke javára dönt a dolgozók ellenében - sorolta. Szerinte nem baloldali az, aki a Jobbikkal szövetkezik, aki patkánynak nevezi azokat, akik nem rá szavaznak, aki nem meri leírni a hazaszeretet szót és helyette azt írja "haza, szeretet, Európa". Az sem baloldali, aki az Európai Ügyészségtől várja, hogy harcoljon a hazai korrupció ellen, és az sem, aki az európai egyesült államok olvasztótégelyébe akarja lökni a magyar népet - vélekedett. Thürmer Gyula hangsúlyozta, hogy a Munkáspártnak elege van a migránsbarát politikából, a nemzeti szuverenitás korlátozásából, az Oroszország elleni szankciókból és abból, hogy milliókat kereső hivatalnokok döntenek a dolgozók helyett. Ezért aki az európai parlamenti választásokon a Munkáspártra szavaz, az a népek demokratikus Európájára szavaz - mondta Thürmer Gyula.

Dobrev Klára: Ezért gyűlöli Orbán az Európai Egyesült Államok eszméjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 13:36

Fotó: Mónus Márton / MTI
Mert ez a módja, hogy ne lehessen zsarolni a nyugdíjasokat és a közmunkásokat, és a fiatalok hazajöjjenek.
A munka, a munkások és a munkásjogok mellett Magyarország Európai Uniós tagságát is ünnepeljük május 1-jén, tizenöt éve lettünk az EU tagjai – emlékeztetett Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a párt majálisán mondott beszédében. Tizenöt éve tele voltunk reménnyel, hittük, hogy a csatlakozással végre hazatértünk, oda tartoztunk, ahova ezer éve akartunk: a nyugathoz. De Orbán Viktor a saját hatalmi érdekei miatt ezt a reményt és lelkesedést tönkretette, 10 évet elherdált az életünkből, deklarálta Dobrev Klára, aki úgy látja: az Unióból érkező fejlesztési pénzek lenyúlásával a magyarok helyett Orbán és strómanjainak köre gazdagodott, miközben Magyarország a legfontosabb európai döntések középpontjából a kispadra került, a fejlesztésre fordítható pénz összege csökken. De nem keseregni kell, hanem felháborodni és cselekedni – figyelmeztette a hallgatóságot Dobrev Klára. Mert nem igaz, hogy egy hatalommániás, velejéig korrupt gazember fogva tarthatja az országot. Nem igaz, hogy csak orbáni út van, hiszen mindenki elhúzott mellettünk. Gyűlölködésből, uszításból nem lehet országot felépíteni – mondta. Nem igaz, hogy ha gyűlöljük Brüsszelt, akkor jobb lesz az egészségügy, ha a nem létező migránsoktól félünk, akkor magasabb lesz a nyugdíj. Az orbáni Magyarországgal szemben az Európai Egyesült Államok mutat utat, és megvédi a polgárokat akár saját korrupt, diktátor miniszterelnökéltől is – közölte. Nem véletlenül gyűlöli és féli Orbán az Európai Egyesült Államok eszméjét. Az egységes európai minimálbérrel ugyanis nem lehetne zsarolni a közmunkásokat, hazatérnének a kivándorolt fiatalok – akik szerinte a fülkében is Orbán ellen szavaznának –, egységes minimálnyugdíj esetén nem lehetne megvásárolni a nyugdíjasok szavazatát némi Erzsébet-utalvánnyal és egy zsák krumplival – kecsegtette a jórészt nyugdíjaskorú közönséget. Orbán nem valami birodalomtól fél, amikor „Brüsszel” és az Európai Egyesült Államok ellen uszít, hanem saját birodalmát félti – vonta le a következtetést. Nincs más út, mint egy erős európai közösség egyenrangú polgárának lenni. Nekünk az európai népek nagy közös családjában a helyünk, legyünk az Európai Egyesült Államok tagjai – szólította fel voksolásra a hallgatóságot.

Emberek, Európa, zöldségárak, Orbán neofasiszta haverja - Tóth Bertalan és Karácsony Gergely a Városligetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 13:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Európa vagy szociális lesz vagy nem lesz - deklarálta az MSZP és a Párbeszéd a Városligetben, erősen bízva benne, hogy jövőre a szabad Budapesten ünnepelnek.
Volt egy álmunk. Arról, hogy nyugat-európai életszínvonalon élhetünk, arról, hogy nyugat-európai bér jár a munkáért; arról, hogy a politikusokat felelősségre lehet vonni; arról, hogy a jog megvédi az embereket; arról, hogy az uniós támogatások a jobb élet megteremtését szolgálják – vette számba a rendszerváltás és az uniós csatlakozás reményeit Tóth Bertalan az MSZP és a Párbeszéd május elsejei majálisán a Városligetben. Csakhogy a szocialisták elnöke szerint a kormánynak esze ágában sincs a közös álmot szolgálni, az uniós pénzeket saját céljaira fordítja – miközben az emberek sorsa nem érdekli, sőt kifejezetten a magyar munkavállalók ellensége. Elvette a cafeteriát, emlékeztetett mindenkit Tóth Bertalan, így a munkaadók már nem tudják segíteni az étkezést, az utazást, a gyerekek beiskolázását. Aztán a kabinet felszámolta a lakástakarék-pénztárakat, így ellehetetlenítette, hogy a keveset kereső vagy épp idős emberek új otthont vásároljanak, vagy a meglévőt felújítsák. Mindezt úgy, magyarázta az MSZP elnöke, hogy a magyar munkavállalók kétharmada kevesebbet visz haza az átlagbérnél, illetve sok százezer család úgynevezett dolgozói szegénységben él, mert hiába dolgozik mindenki, hó végén így sem tudja kifizetni a számlákat. És végül, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a kormány rákényszerítette az országra a rabszolgatörvényt, azt üzenve: „ha többet akarsz keresni, dolgozz többet”. Hát nem - mondta a politikus –, az MSZP azért küzd, hogy a nyolcórás munka mindenkinek biztosítsa megélhetését, és ne kelljen tizenkét-tizenhat órát robotolni. Épp ezért nagyon fontos a munka ünnepén az EP-választásról beszélni, mert egy sikeres szereplés Tóth Bertalan szerint lehetővé teszi, hogy az MSZP és a Párbeszéd az európai politikai színtéren harcoljon meg a magyar munkavállalók jogaiért. A szociális Európa programja keretében a két párt arra törekszik, hogy legyen európai minimális bér, és persze nyugdíj is, hiszen ma egymillió idős ember él szegénységben. Az MSZP és a Párbeszéd egységes európai családi pótlékért is küzd, ugyanis hiszik, hogy gyermekek között nem lehet különbséget tenni, nem lehet kirekeszteni a segítségből azokat, akik szegény családban nőnek fel, azokat, akiket egyetlen szülő kényszerül nevelni, és azokat sem, akikről nem nem házaspárok, hanem élettársak gondoskodnak.  
Most jövők Salgótarjánból - mesélte Tóth Bertalan - egy baloldali vezetésű városból, ahol az ellenzéki pártok együtt ünnepelik a civilekkel és az emberekkel május elsejét, mert mindannyian egy szabad közösség tagjai. A cél az, hogy jövőre minél több szabad városban (értsd: nyert önkormányzati választások után) lehessen ünnepelni május elsejét. Legyen így Budapesten is. A hely, ahol vagyunk szimbolikus hely: a Városliget a világ első közpénzből épített közparkja. 
A város vezetői már kétszáz éve tudták, hogy törődniük kell polgáraik jólétével. Továbbá 1890 óta itt ünneplik a szakszervezetek május elsejét – köszönt be Karácsony Gergely. Aki szerint a múlt büszkeségét beárnyékolja a jelen sötét szimbóluma, hiszen a Városligetben kezdődött Budapest bekebelezése is. A közparkot Zugló előző fideszes polgármester elvette a budapestiektől, csak azért, mert Orbán Viktor fejébe vette, hogy a Várba akar költözni, és kidobta onnan a tudományos, kulturális intézményeket, amelyek részben a Ligetben kapnak helyet. De a baloldal főpolgármester-jelöltje szerint a fák fölé magasodó daruk nem az építkezés, hanem rombolás jelképei. A Városligetet azért dúlják fel, hogy Orbán Viktor az egykori karmelita kolostor erkélyéről mutogathassa Budapestet külföldi vendégeinek, onnan, ahonnan már nem látszanak az emberek hétköznapi problémái. Ezen idén két fontos választáson változtathat az ország - hangsúlyozta Karácsony. Az első arról szól, feladják-e a magyarok az Unió álmát, vagy beletörődnek abba, hogy az EU a jövőben a korrupt kormányok Európáját jelenti. Ráadásul a mostani választás Európa számára is sorskérdés, az EU ugyanis válaszút előtt áll: vagy szociális lesz, vagy nem lesz. A kontinenst feszítő ellentéteket csak akkor lehet kezelni, ha létrejön az emberek Európája. Ha ez elmarad, akkor  Orbán és a hozzá hasonló bajkeverők széttörik az emberek álmát, és szétzúzzák a közösséget – például erre törekszik a most idelátogató neofasiszta Matteo Salvini, olasz belügyminiszter is. És bizony sorsdöntő ez a választás az egész világ szempontjából is, ugyanis a klímaváltozást csak egységesen fellépő Európa állíthatja meg, amíg egyes nagyhatalmakat olyan idióták (lásd: Donald Trump) vezetnek, akik szerint a klímaváltozás nincs is. Aki hajlamos osztani ezt a véleményt - érvelt Karácsony - az menjen ki a piacra, és gondolkozzon el, miért ilyen drágák a zöldségek, gyümölcsök, hány fok van nyaranta egy lakótelepi lakásban, hány ember hal meg, mert szervezete képtelen alkalmazkodni a megváltozott időjáráshoz. Az őszi önkormányzati választás sem kevésbé fontos - emlékeztetett mindenkit Karácsony. A lehetőség, hogy visszavegyék az emberek Budapestet az Orbán-kormánytól. Ugyanis a főváros most az a hely, ahol patkányok mászkálnak az utcákon, ahol elszabadultak az ingatlanárak, ahol tömegével ölik a fákat, ahol senkit nem érdekel, hogy az emberek nem tudják kifizetni a számláikat – mindezt azért, mert Tarlós István elvesztette főpolgármester-jellegét és Orbán helytartójaként üzemel. Egyszóval ahogy az országban, úgy Budapesten is változás kell. Ehhez létre kell hozni azt az egységet, ami garantálja, hogy egy alkalmas jelölt küzdjön meg minden budapestiért.