Kémkedéssel vádolták meg Nelsont, a keselyűt Jemenben

Publikálás dátuma
2019.04.25. 12:50

Fotó: MOHAMMED HUWAIS / AFP
A lábán lévő műholdas nyomkövető miatt kémkedéssel gyanúsítják, és amíg "tisztázza magát", fogságba ejtették Nelsont, a fakó keselyűt, amely vélhetően eltévedt és élelmet keresett a háború sújtotta Jemenben.
A nagyjából kétéves keselyűt tavaly szeptemberben Bulgáriában jelölték meg, hogy a Fund for Wild Fauna and Flora (FWFF) vadvédő szervezet figyelhesse a mozgását. A madár Törökországon, Jordánián és Szaúd-Arábián keresztül Jemen harmadik legnagyobb városába, a huthi lázadók által megszállt, de kormánybarát erők által ellenőrzött Taezbe tévedt, ahol a kormányhoz hű katonákban felmerült a gyanú, hogy az állat műholdas nyomkövetője esetleg valamilyen kémkedésre használatos berendezés -  írta a 444.hu
Az FWFF jemeni képviselője, Hisham al-Hoot a helyszínre utazott, hogy tisztázza az állatot. Tizenkét napig győzködte a katonákat, eresszék szabadon Nelsont. Arra is szükség volt, hogy a bolgár külügyminisztérium értesítse a jemeni nagykövetet, aki végül szólt a taezi tisztviselőknek. 
Hoot elmondta, Nelson ma már jól van, kap eleget enni, és napról napra erősebb. Ha az útközben eltört szárnya meggyógyul, vélhetően két hónapon belül szabadon is engedik. 
Szerző
Témák
Jemen keselyű

Gorillaünneplés is lesz hétvégén az állatkerti Föld fesztiválon

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:27
Illusztráció
Fotó: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert
Péntektől vasárnapig tar a Föld fesztivál a budapesti állatkertben, ahol a hagyományos programok mellett tavaszi sokadalom és gorillanap is várja a látogatókat.
A Föld napját egy egész hétvégévé bővítő fesztiválon idén fűszerszimatolás, méhészeti bemutató, a hulladékhasznosításhoz kapcsolódó kreatív kézműveskedés és játékos feladatok sokasága várja a közönséget, akik az állatkert állatmentő munkájával és a természetvédelmi őrök tevékenységével is megismerkedhetnek, valamint segítséget kaphatnak az otthoni állattartáshoz is – áll az intézmény közleményében. Mindkét nap talajtani kísérletekkel, rovaros játékokkal, vasárnap pedig a vízi élővilággal foglalkozó interaktív mozgó laboratóriummal is várják a családokat.
Szombaton az emberszabású majmokat bemutató állatházban és környékén külön gorillanapot is tartanak, amelynek programjaiból kiderül, mit érdemes tudni ezekről az állatokról, milyen veszélyek fenyegetik fennmaradásukat a természetben, és hogyan lehet hozzájárulni a megmentésükhöz a nem használt mobiltelefonok szelektív gyűjtésével. A gorillanap egyik kiemelkedő eseménye lesz az állatkerti gorillacsapat két legidősebb tagja, Liesel és Golo köszöntése is. Kettejüknek három kölyke született és cseperedett fel, és mivel most ünneplik közös életük harmincadik évfordulóját, a gondozók gyöngylakodalmi ünnepséget rendeznek számukra.
A Holnemvolt Várban tavaszi sokadalommal is várják a látogatókat, elsősorban a kisgyermekes családokat. Ott többek közt lesz bábszínház, papírszínház, vándormuzsikus és táncház is.
Az állatkert számos lakójánál születtek kicsinyek az elmúlt időben, így a hétvége jó alkalom lehet arra, hogy az érdeklődők felkeressék például a Dél-Amerikában őshonos vízidisznók, a nagy marák, a Bennett-kenguruk vagy a vombatok kicsinyeit. A Varázshegyben fürjcsibék keltek ki nemrég, a Nagyszikla oldalában lakó ázsiai vadkutyáknál tizenegy kölyök, a Holnemvolt Várhoz tartozó Majorságban pedig több gyimesi racka bárány és kecskegida is cseperedik.

Kezdődik a fülemülék koncertszezonja

Publikálás dátuma
2019.04.24. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pierre Vernay / AFP
Tavaszi vonulásukhoz alkalmazkodva április végétől május végéig országszerte számos helyszínen lehet meghallgatni a világ egyik legszebb hangú madarainak koncertjét. A MME idén is megrendezi a "Fülemülék éjszakája" című programsorozatot.
A lakott területek bokrosaiban hazánkban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nemcsak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek a költési időszak első felében éjszaka is énekelnek - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.
A hosszú távú vonuló faj a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra. A hímek a megérkezést követően szinte azonnal énekelni kezdenek, késő délutántól kora estig dallal bűvölik a tojókat és az embereket is.
A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.
A rádió hőskorában, 1924 májusában Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a azt követő 12 tavaszon is megismételték.
Az ember hangképző szervei nem alkalmasak a csalogányének utánzására, de történtek - nem is sikertelen próbálkozások - a madár esti és éjszakai koncertje hangulatának visszaadására.
A „Fülemülék éjszakája” programhelyszínei itt találhatóak. A többségében könnyen megközelíthető helyszíneken általában a délután második felében, még világosban kezdődik a program. Amint összegyűlik 15-20 fő, folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok. A rendezvényhelyszíneken nemcsak hallani, de látni, sőt fotózni is lehet a fülemüléket, ugyanis sok helyen madárgyűrűzést is tartanak.
Az esti szürkületben, amikor a többi madár elhallgat, a fülemülék rázendítenek. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért akár két-három méterről is hallgatható az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklés. A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.
Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért a korábban érkezők etető madarakat is láthatnak. A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról.
Szerző
Frissítve: 2019.04.24. 12:17