Előfizetés

Bokros Lajos pártja befejezte, nem akarnak díszlet lenni az ellenzéki éhezők viadalában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:55
Bokros Lajos, a MoMa elnöke. Fotó: Tóth Gergő
A búcsúközleményben az ellenzék is megkapja a magáét.
Facebookon közzétett búcsúközleményben jelentette be Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA), hogy befejezi működését. Azt írják, ennek legfőbb oka, hogy 
"nem látjuk értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az „éhezők viadalává” silányult."

A Bokros Lajos által jegyzett közlemény szerint "az elmúlt tíz évben egyre inkább bebizonyosodott, hogy mai magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója. A mai romlott, korrupt önkényuralom fenntartásához a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani." A közleményben elismerik, hogy a Modern Magyarország Mozgalom "hét éven át tartó önzetlen küzdelme" nem vezetett  sikerre. Pedig a küzdelem középpontjában "az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt". Csakhogy keserűen megállapították, a mai magyarországi politikai térben ezeknek az értékeknek és törekvéseknek az együttesére, kevés igény mutatkozik.  Ehelyett a populista nacionalizmus avítt erői foglalták el a közélet minden területét.

20 millió forintos hamis számlával trükközött a pártelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lebukott, a büntetése 300 ezer forintos pénzbírság.
300 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság jogerősen egy férfit, aki egy parlamenten kívüli párt elnökeként csalt az állami támogatással - közölte az ügyészség. Az ügy vádlottja, egy 37 éves férfi az alapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt egy politikai pártnak. A párt 149 milliós állami támogatást kapott, de a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el. Az elnök a pénzből csaknem 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, ezért egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákat állított be a párt könyvelésébe, és az Állami Számvevőszéknek valótlan nyilatkozatot tett. A férfi ellen a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

Államosítanák a Dr. Ámbédkar Gimnáziumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:07

Fotó: ambedkar.hu
A lépés a nagyrészt halmozottan hátrányos roma fiatalokat tanító iskola végét jelentheti.
Az oktatási kormányzat javaslatot tett arra, hogy 2019. szeptemberétől államosítja a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot - írja a 168 Óra. Az iskolába leginkább 16-20 éves, nagyrészt roma fiatalok járnak az érettségi, a diplomához való továbblépés, valamint a nyelvtudás reményében Az államosítás azt jelenti, hogy az iskolát alapító és azt eddig komoly erőfeszítéssel, de sikerrel működtető Dzsaj Bhím Közösség, hacsak valami csoda nem történik, a jövőben legfeljebb szakértőként vehet részt az itteni folyamatokban – már ha részt vehet. Az iskola állami támogatást nem kap, mert a közösség az Országgyűléstől nem kapta meg az egyházi státuszt. A működését eddig Balog Zoltán volt humánminiszterrel kötött egyéni megállapodás alapján lehetett finanszírozni, de az ő távozásával az oktatásirányítás ezt a megállapodást megszünteti, és inkább az államosításra tett javaslatot. A gimnáziumot 2007-ben alapította Orsós János vezetésével a közösség. Az iskolában az elmúlt 12 évben – ahogy ez a gimnázium most közzétett, az államosításhoz vezető útról szóló tájékoztató füzetéből kiderül – több mint száz diák tett sikeres érettségi vizsgát, sokan itt fejezték be az általános iskolát, illetve itt szereztek szakképesítést. Nagy részük halmozottan hátrányos helyzetű roma fiatal.