Előfizetés

Hét párt már biztos indul az EP-választáson

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 13:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Tucatnyi párt még küzd az ajánlások összegyűjtéséért.
Már csak valamivel több mint két napjuk maradt a pártoknak arra, hogy összegyűjtsék a májusi európai parlamenti (EP-) választásra az induláshoz szükséges legalább 20 ezer érvényes ajánlást; tucatnyi szervezet folytat még aláírásgyűjtést országszerte azért, hogy felkerülhessen a szavazólapra. Bár a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 25 pártot vett nyilvántartásba, közülük csak 22 párt, illetve pártszövetség kérte ki az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a támogató ajánlások gyűjtéséhez. Közülük hét 
  • a DK
  • a Fidesz-KDNP,
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom,
  • az LMP,
  • a Mi Hazánk Mozgalom,
  • a Momentum Mozgalom,
  • az MSZP-Párbeszéd,
már leadta a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, és az NVB már nyilvántartásba is vette a listájukat, így ezek biztosan szerepelnek majd a szavazólapon. Az NVB által a választásra nyilvántartásba vett pártok közül több is bejelentette, hogy mégsem indul a választáson, így tucatnyi párt maradt versenyben, amelyek aktivistái még dolgoznak azért, hogy kedd délután 16 óráig, a határidő lejártáig összegyűjtsék és leadják a listaállításhoz - és így a szavazólapra kerüléshez szükséges - 20 ezer érvényes ajánlást. A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a Nemzeti Választási Bizottság már nem fogadhatja el. Az ajánlásokat a bizottság mellett működő NVI-nek kell ellenőriznie. Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. Tilos ajánlást gyűjteni az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzés közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, egészségügyi szolgáltató helyiségeiben, továbbá a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen (például áruházi parkolóban). A választóknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő ember nevét és aláírását. A pártok számára pedig fontos, hogy az ajánlást gyűjtő pontosan adja meg az adatait, mert ha azok hibásak (például elírja a személyi azonosítóját), akkor az ajánlóíven szereplő összes ajánlás érvénytelen. A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként ezer forint bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az öt évvel ezelőtti EP-választáson a pártokat összesen 92 millió forintra bírságolták az időben le nem adott ajánlóívek miatt. 

Soros György díjat kapott a bátorságáért, de továbbadta

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2019.04.21. 12:38

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A pénzt Balogh S. Éva angol nyelvű blogjának ajánlotta fel, amiért a Hungarian Spectrum tudatja a világgal, miket mond saját népének Orbán Viktor.
Idén Soros György kapta a The Nation folyóirat és a Fertel Alapítvány Ron Ridenhourról elnevezett bátorság-díját. A vietnami háború veteránja, Ridenhour tárta fel a My Lai-i  mészárlás részleteit. A világszerte a demokratikus folyamatokat támogató milliárdos elfogadó beszédében kiemelte, hogy az elismerést olyan időszakban ítélték neki amikor a nyílt társadalom eszméje világszerte támadás alatt áll. A díjat mindazok nevében vette át, akikkel az évek folyamán együtt dolgoztak, és akik közül a hatalmon lévők most sokakat démonizálnak, "a nép ellenségének" nyilvánítanak és el akarnak hallgattatni. - Vannak emberek, akik elég bátrak ahhoz, hogy kiálljanak és felemeljék szavukat az elszámoltathatóságért, az igazságért, az emberi méltóságért - mondta a Washingtonban rendezett díjátadót Soros György. Kitért rá, hogy szülőhazájában Orbán Viktor kormánya egyfajta szupergonoszt faragott belőle, aki a magyar nemzet feltételezett keresztény identitására tör. - De én nem élek Budapesten, nem úgy, mint néhányan a támogatottjaink közül, például Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság elnöke, akinek minden nap együtt kell élnie a szervezett ellenségességel, csak mert a menekültek és a migránsok jogait védi - nevezett meg egy támadásoknak kitett magyar civil aktivistát. Soros rajta kívül még két embert emelt ki: jó barátját, Osman Kavalát, akit Törökországban másfél éve magánzárkában tartanak fogva és a Brazíliában meggyilkolt Marielle Francót. A Front Line Defenders Group nevű civil szervezet jelentése szerint tavaly 321 civil aktivistát öltek meg, idézte Soros. A díjjal járó 10 ezer dollárt Soros György az angol nyelvű Hungarian Spectrum blognak ajánlotta fel, amely szerinte fontos feladatot tölt be azzal, hogy az egész világ számára elérhetővé teszi azt, amit Orbán Viktor odahaza  mond. - Megérdemli, hogy jobban ismerjék és támogassák - mondta a díjazott. A Hungarian Spectrumot tizenkét éve írja Balogh S. Éva, 56-os menekült, a Yale Egyetem nyugalmazott történelemprofesszora. Sokáig maga fedezte a bloggal kapcsolatos költségeket, de az utóbbi időben olykor adományokat kér olvasóitól. Naponta megjelenő cikkeit sok külföldi tekinti a magyar valóságot hitelesen bemutató írásoknak. 

Az országban sok helyen rossz a levegő minősége

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 12:01
Illusztráció/Thinkstock
Por, ózon - minden van, aminek nem kéne a levegőben lennie.
Országszerte többfelé rossz a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap. Azt írták, tizenöt településen kifogásolt a levegő minősége: Budapesten, Ajkán, Győrben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Mosonmagyaróváron, Putnokon, Salgótarjánban, Szombathelyen, Százhalombattán, Székesfehérváron, Vácon, Várpalotán és Veszprémben. Kiemelték továbbá, hogy a napsütéses időben emelkedett az ózon koncentrációja, így a légzőszervi betegségben szenvedők légúti tünetei erősödhetnek.