A félelem legyőzésére hívott fel a pápa a vigilián

Publikálás dátuma
2019.04.21. 08:01

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Ferenc pápa arra szólította fel az embereket a szombat esti vigilián, hogy győzzék le a félelmet és a kétségbeesést, mert ezek véget vetnek a reménynek.
A húsvéti virrasztás szertartása hagyomány szerint a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilika bejárati csarnokában indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. A gyertyára rávéste a görög ábécé első és utolsó betűjét, az alfát és az ómegát, valamint az idei évszámot. A gyertyaviaszba négy tömjénmagot is beleillesztett kereszt alakban. Ezt követően a pápa meggyújtotta a gyertyát, és azt kézben tartva a bazilika főoltáráig haladt, a vele koncelebráló papoktól kísérve. A szokás szerint a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben volt, a fényeket eloltották, és csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg az épület belsejét. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter-bazilika három napja néma harangjai is.      
A pápa szentbeszédében az életnek arról a négy nagy kövéről szólt, amelyek "szétzúzzák a reményeket és várakozásokat". Ezek: "a halál, a bűn, a félelem és a világi dolgokhoz való ragaszkodás". "A reményt gyakran a bizalom elvesztésének a köve is gyengíti. Amikor eluralkodik az az elképzelés, hogy minden dolog rosszul megy, és a legrosszabb esetben a rossz nem is ér véget soha, akkor arra a lemondással teli hiedelemre jutunk, hogy a halál erősebb az életnél, és cinikussá, gúnyolódóvá válunk... és végül kialakul az a lelki állapot, amelyben csak a sírra gondolunk: minden ott ér véget reménytelenül" - mondta, és felszólította a hívőket, hogy kérdezzék meg maguktól, merre vezet az útjuk az életükben, és ne temessék el a reményt. Ferenc pápa a virrasztáson nyolc személyt részesít majd a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében. Három férfi és öt nő van közöttük: a legfiatalabb 21, a legidősebb 61 éves.
Szerző
Témák
Ferenc pápa
Frissítve: 2019.04.21. 10:33

200 felett az áldozatok száma Srí Lankán, kijárási tilalmat rendeltek el

Publikálás dátuma
2019.04.21. 07:43

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
A templomoknál és szállodáknál elkövetett nyolc robbantás 207 halálos áldozatot követelt, az országban kijárási tilalom van, korlátozzák a közösségi média elérését. Hét embert őrizetbe vettek.
Három keresztény templomot és három szállodát ért robbantásos támadás szinte egy időben húsvétvasárnap Srí Lankán olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. Néhány órával az összehangolt támadássorozat után még két robbanás történt a főváros, Colombo két peremkerületében. A halálos áldozatok száma folyamatosan nő. A BBC szerint 207 ember meghalt, a sebesültek száma 450. Rendőrségi források szerint az áldozatok között kilenc külföldi állampolgár lehet, de az EFE spanyol hírügynökség szerint akár 27 is. Az biztos, hogy a külföldi áldozatok között van egy-egy holland, portugál, kínai, indiai és két török. MAgyar áldozatról, sérültről nem tudni.    A rendőrség egy rajtaütés során hét embert őrizetbe vett, de az akcióban három rendőr meghalt. 
A kormány kijárási tilalmat rendelt el és blokkolja a hozzáférést a főbb közösségi média oldalakhoz. A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe.   A támadások a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el, a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.   
Colombóban egy Szent Antalról elnevezett templomot ért támadás. A két vidéki: a fővárostól északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma, a másik pedig a keleten lévő Batticaola városban van. Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. Egyelőre egyetlen szervezet sem nem vállalta a támadásokat.   Maithripala Sirisena elnök nyilatkozatban kérte az embereket, hogy őrizzék meg nyugalmukat és támogassák a hatóságokat a vizsgálatok során. Ranil Wickremesinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát.     Az országban hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdődött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevű lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg.  A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévő üzleteket támadott meg. A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítő erőnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai - emlékeztet a The Telegraph. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.22. 09:14

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20. 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Szerző
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20. 20:10