Előfizetés

Fertőzés: házhoz mentek a kanyaróoltással Vas megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 07:45
Illusztráció
Fotó: ALEJANDRO ERNESTO / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Egy Kazahsztánból hazaérkező férfi terjeszthette a kórt, azokat is beoltják, akik csak egy légtérben tartózkodtak a fertőzöttekkel.
Egy Vas megyei településen házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel – írja a Blikk. A lap felidézi, hogy múlt héten a Markusovszky kórház infektológiai osztályán látogatási tilalmat rendeltek el, miután egy Kazahsztánban dolgozó férfiról kiderült, hogy kanyaróval fertőzött. A kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán elmondta: két esetet regisztráltak, a kazahsztáni beteget, egy betegszállítót, és összesen 55 dolgozót oltottak be.
A másik Vas megyei településen, ahol a háziorvosi rendelőben szintén megjelent egy fertőzött, már vakcinázták azokat, akik a váróteremben érintkezhettek vele.
Meglepődtem, amikor azzal kopogtattak az ajtómon, hogy megelőzés céljából, egy kanyarógyanús beteg miatt, védőoltást kell kapnom.

 Először megijedtem, de biztosítottak arról, hogy nem eshet komolyabb bajom – mesélte a bulvárlap egyik olvasója, akinek azt tanácsolták, ha lázas lesz vagy kiütéseket tapasztal a testén, azonnal forduljon orvoshoz. 
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint a kanyaró lappangási ideje 10-11 nap, ezért kezdeti szakaszában nehéz felismerni a betegséget.  A tünetek egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak. Általában a kiütésekből tudunk következtetni arra, hogy kanyarós beteggel van dolgunk – kezdte az orvos, aki szerint a cseppfertőzéssel terjedő vírus a szövődmények miatt veszélyes.  A betegség ugyanis előidézhet tüdőgyulladást vagy komoly idegrendszeri tüneteket, a ferőzésnél pedig nagyobb a rizikó a csecsemők, illetve legyengült állapotú betegek esetében. – 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak, de ez nem volt elég a védettséghez. A 90-es évektől már kétszer oltjuk a gyerekeket – tette hozzá Póta.
A lap megkereste a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályát, melytől megtudták: összesen 63 olyan személyt oltottak be, akik kapcsolatban állhattak valamelyik beteggel, és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek kanyaró elleni védőoltással.

Hamarosan hazaengedik a betegszállítót

Káldy Zoltán kedden az MTI érdeklődésére is közölte: beigazolódott, hogy kanyaróval fertőződött meg az a betegszállító, aki korábban egy valószínűleg Kazahsztánban megbetegedett beteggel érintkezett munkája során. Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy a kollégájuk jól van, hazaengedését a napokban tervezik, és újabb beteg – megfogalmazása szerint – „nincs a látókörükben”. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a vírusfertőzést laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, ennek alapján a kórházzal együttműködve megtették a szükséges intézkedéseket.

Jogsértéssel kísért parkolási háború bontakozik ki a Fidesz-közeli cégek között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 07:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mészáros Lőrinc és Pintér Sándor holdudvarába tartozó cégcsoportok feszülnek egymásnak Ferencvárosban, a parkolási üzletért még fiktív adatokat is bevethettek.
Nyilvánosan ritkán feszül egymásnak annyi Fidesz-közeli érdekcsoport, mint egy készülő ferencvárosi parkolási üzlettel kapcsolatban, amelynél 10 milliárd forint körüli várható bevétel a tét – írja a 24.hu. A hírportál információi szerint Egy Mészáros Lőrinchez köthető exállamtitkár cége szállt ringbe a tíz évre szóló üzemeltetési szerződés megszerzésért a parkolási biznisz budapesti urával, aki viszont egy másik, talán még befolyásosabb exállamtitkár emberét is bevette volna az üzletbe. A közbeszerzési eljárás kíméletlen háborúskodássá fajult a csoportok között. Már több csata lezajlott, de a napokban újabb fordulat állhat be, amely ismét megváltoztathatja a végső győzelmi esélyeket.
A IX. kerületi önkormányzat vagyonkezelő cége, a FEV IX Zrt. tavaly év végén írt ki közbeszerzési pályázatot a Ferencvárosban található összesen 8775 (8450 kerületi és 325 fővárosi) parkolóhely üzemeltetésére. A FEV IX. Zrt. egy éve bontott szerződést a Fer-Park 2010 Kft.-vel a körülötte kialakult botrányok miatt (ezekről a 444.hu írt részletes, tényfeltáró cikksorozatot). A közbeszerzés lebonyolításához Papcsák Ferenc korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Zugló egykori polgármestere ügyvédi irodáját bízták meg tanácsadással. A tendert december közepén a 4Green Parking Zrt. nyerte meg, miután diszkvalifikálták az összes ellenfelét. Simának tűnt a győzelem, az azonban csak néhány óráig tarthatott. A 4Green új szereplő a parkolási területen. Az alapító, Poprády Géza komoly kapcsolatrendszerrel dicsekedhet. Ő volt az Orbán-kormány földművelésügyi államtitkára Fazekas Sándor minisztersége idején, majd egy időre Mészáros Lőrinc legnagyobb mezőgazdasági cége, a herceghalmi Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett. Poprády jó ideig cégtársa volt a ferencvárosi tender előkészítésében segédkező Papcsák Ferencnek is. A 4Green első körben úgy tudott győzni, hogy érvénytelennek nyilvánították mindhárom riválisa pályázatát. A kirúgása ellenére újra pályázó Fer-Park 2010 Kft. és az M-Bond Kft. mellett azonban egy nehézsúlyú konzorcium is az érvénytelenítettek között volt, ezért az ügy nem maradhatott annyiban.

Nagy halak elől vették el a falatot

A C-Ware Kft.-SIS Parking Kft.-Városi Parkolás Ellenőrző Kft.-Atlasz Informatikai Kft. alkotta négyes konzorcium fontosabb tagjai nem ezen a közbeszerzésen kezdték a parkolási szakmát. A C-Ware Kft. ott van az Erzsébetvárosban, és tagja annak a csoportnak is, amely nemrég Zuglóban elnyerte a parkolásüzemeltetési tendert. A jelenleg főként német tulajdonban lévő kft. alapítója és résztulajdonosa Kupper András. Kupper volt az egykori nagy budapesti parkolócég, a Centrum Parkoló fő tulajdonosa. A Centrumot 2010-ben megroppantották a Fidesz akkori törvénymódosításai, a cég vezetői csupán két kerületet tudtak megtartani maguknak: Erzsébetvárost és Ferencvárost. Kupper kezdetben mindkét kerületben benne volt az új cégek felállításában, 2015-ben azonban kitúrták a Fer-Park 2010-es részesedéséből. Azóta ambicionálja, hogy „visszaszerezze” a IX. kerület feletti fennhatóságot is. A konzorciumban felbukkant a Városi Parkolás Ellenőrző Kft. nevű, 2018 nyarán létrehozott vállalkozás is, amely kisebb részben szintén Kupper érdekeltsége, nagyobb részben pedig egy egészen komoly biztonsági céges hálózat tulajdonába került. A Városi Parkolás Ellenőrző Kft. irányítását arra a Marton Lászlóra bízták, aki 2010 és 2012 között a Civil Biztonsági Zrt.-t vezérigazgatója volt, miután Pintér Sándornak a belügyminiszteri kinevezése miatt ki kellett szállnia a vállalkozásból. A Városi Parkolás Kft.-nak a „nagyobbik” tulajdonosi ága egyébként a PFM Holdingon keresztül egészen Tasnádi Lászlóig, a Belügyminisztérium volt államtitkáráig, Pintér egyik fő bizalmi embere. Látható, hogy Kupper nagyon erős társasággal szállt harcba, mégsem tudta megnyerni a tendert, a 4Green lett a győztes. 
Ekkor azonban váratlan dolog történt a ferencvárosi önkormányzatban: a 4Green győzelmét jelentő eredményhirdetéssel együtt azonnal érvénytelenítették a pályázatot.

Mivel igazán komoly érveket nem tudtak felhozni a nyertes pályázat ellen, a képviselő-testülettel megszavaztatták, hogy vonjon el minden forrást a parkolási feladatoktól. A döntés racionális okokkal nehezen magyarázható, mert az összeg már benne volt a kerület idei költségvetésében, ezért sokan gyanították, hogy a vesztesek érdekét szolgálhatta. Nem sokat kellett várni azonban az újabb fordulatra.
A háborúban most már maga a IX. kerületi önkormányzat – illetve a vagyonkezelő cége – is megütheti a bokáját, és konzorcium kormánypárti kötődésű cégei is áldozatul eshetnek.
Az önkormányzat és a társaságok ellen személyesen kezdeményezett hivatalból folytatott jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs, ami alapján a cégeket akár három évre is eltilthatják a közbeszerzési eljárásokon való részvételtől.

Rigó szerint ugyanis a tenderen közös ajánlattevőként indult cégek szándékosan szolgáltattak hamis adatot a közbeszerzési eljárás során, az önkormányzati vagyonkezelő pedig annak ellenére nem zárta ki a konzorciumot az eljárásból, hogy megbizonyosodott arról, hogy hamis adatokat kapott. A konzorcium azt állította, hogy Hongkongból importál parkolóautomatákat, ám kiderült, hogy a csoport által megnevezett szállítócég a cégkivonata szerint Hongkong területén telephellyel, vagy bejegyzett egyéb képviselettel nem rendelkezik (ez azért fontos, mert a meglévő kereskedelmi egyezmények alapján Hongkong kedvező elbírálás alá esett volna a közbeszerzési eljárás során). Mindez abból levélből derült ki, amit a hatóság elnöke a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének, Puskás Sándornak írt a múlt héten -írja a portál. A 24.hu birtokába került dokumentum kitér arra is, hogy nem csupán a konzorcium volt vétkes az ügyben, de az önkormányzat vagyonkezelője sem lépett fel ellene hathatós eszközökkel - tudhattak a beszolgáltatott adatok fiktív voltáról, ám mégsem kezdeményeztek emiatt eljárást. 

Idén megint kordonok közé szorítanák a Pride-ot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 07:03

Fotó: Népszava
A szervezők közölték, hogy a rendőrség erről szóló határozatát a TASZ segítségével megtámadták.
A rendőrség újra kordont akar húzni a Pride felvonulás köré – közölték a szervezők a Facebookon, hozzátéve: a rendőrségi határozatot a TASZ segítségével megtámadták, most a Fővárosi Törvényszék döntésére várnak. A Mércéhez eljuttatott közleményükben felidézik: április 8-án egyeztettek először a rendőrséggel, ahol többször is elhangzott, hogy kordonmentesen tervezik lebonyolítani az idei eseményt. Ezt a rendőrség tudomásul vette, a jegyzőkönyvbe is bekerült, ellenérv pedig nem hangzott el. Ezt követően azonban még aznap telefonált a rendőrség, és arra kérte a szervezőket, másnap menjenek be egy újabb egyeztetésre. A második egyeztetésen viszont a rendőrség jelezte: súlyosan aggályosnak tartja, hogy bárki bármikor csatlakozhasson a menethez. Azt mondták, biztonságosabb és egyszerűbb lezárni a területet. A szervezők felajánlottak egy közelítő álláspontot, azt, hogy a tavalyihoz hasonló módon, minimális kordonhasználattal történjen a résztvevők beengedése és ellenőrzése. Az egyeztetés után alig egy órával már el is készült a határozat, melyben közölték, a rendezvényt kizárólag az általuk vázolt módon lehet megtartani. „Véleményünk szerint a rendőrségnek a maroknyi erőszakos ellentüntetővel kellene foglalkoznia, az ő megállításuk valódi megoldást hozhatna a több tízezer békés felvonuló kordonok közé szorítása helyett” – hangsúlyozták a szervezők.
A közleményben felidézték: „2017-ben hosszú évek után először – igaz, egy utolsó pillanatban hozott szervezői szabálysértés hatására – részben kordonok nélkül vonultak végig a Pride résztvevői a városon. 2018-ban pedig első alkalommal tényleg szabad volt a Budapest Pride: bárki, bárhol csatlakozhatott a menethez.