Előfizetés

Szexuális zaklatás és "rabszolgatartó mentalitás" miatt indult vizsgálat a bécsi Balettakadémián

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 15:54
A bécsi állami operaház egy nyílt táncpróbája - illusztráció
Fotó: APA / Starpix / picturedesk.com
Sohasem szabadott volna megtörténnie azoknak, amik mégis megtörténtek, nyilatkozta a Bundestheater ügyvezetője.
A balettnövendékek kínzása és megalázása miatt indul vizsgálat Bécsben, írja az index.hu. A Presse szerint Ausztriában minisztériumi bizottságot hoztak létre a bécsi Balettakadémián történtek kivizsgálására, a testület a nyár elejéig készíti el jelentését. A botrány ezen a héten tört ki, miután kiderült, hogy a bécsi gyermek- és ifjúságvédelmi hatóság már hónapok vizsgálódik a balettintézetben, írta meg a Falter című osztrák hetilap.
Egy 2017-ben elbocsátott balett tanárnő számolt be az intézményben uralkodó "rabszolgatartó mentalitásról" és kollégái brutális módszereiről, akik a pubertáskorba lépő gyerekeket folyamatosan mások előtt megalázták, erőszakot alkalmaztak velük szemben. A fiatalokban egészségtelen testképet alakítottak ki, amely miatt sokan evési zavarokkal küszködtek.
Egy férfi tanár ellen szexuális zaklatás miatt folyik eljárás, aki egy fiú diákjának pornófilmeket mutatott és közben a szeme láttára maszturbált. Őt a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették munkája alól.
A történtekért Christian Kircher, az osztrák állami színházakat és operaházakat felügyelő Bundestheater Holding ügyvezetője elnézést kért az érintettektől, és hangsúlyozta, ezeknek sohasem szabadott volna megtörténnie.

EP-választás: Kaczynski az euró be nem vezetésével kampányol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 15:10
Jaroslaw Kaczynski
Fotó: Artur Widak / NurPhoto
Majd akkor kerül erre sor, ha a lengyel gazdaság a némettel egy szintre kerül, mondta a lengyel kormánypárt elnöke.
A Jog és Igazság (PiS) lengyel kormánypárt nemet mond az euró bevezetésére, jelentette ki EP-kampányához kapcsolódóan Jaroslaw Kaczynski pártelnök szombaton, írja a Reuters.
Kaczynskiazt is hozzátete: majd ha a lengyel kazdaság és életszínvonal a némettel lesz egy szinten, akkor fog csak csatlakozni az ország a valutaunióhoz. Egyúttal leszögezte, hogy Lengyelország elkötelezett az EU mellett.
A lengyel EP-választás súlyát az is növeli, hogy azt nem sokkal követi majd az orszsággyűlési választás. A legfrissebb felmérés szerint a PiS jelenleg a szavazatok 38,7 százalékát szerezné meg, az ellenzéki pártokat tömörítő Európai Koalíció pedig 36,2 százalékon áll.

A földön húzta szárnyát egy felszálló mexikói utasszállító, a szél okozhatta a balesetet (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 12:08
Az Aeromexico repülőgépei - illusztráció
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
A gép 25 percen belül le is szállt. A történtek idején erős oldalszél volt a reptéren.
Megsérült az Aeromexico légitársaság Connect Embraer E170-es repülőgépének bal oldali szárnyvége, miután a repülőgép felszállás közben, az elemelkedéskor élesen balra dőlt, és a szárnyvég több száz méteren keresztül súrolta a futópálya felületét - írja az Airportal.hu.
Az eseményről készült felvétel alapján az Embraer az elemelkedés előtt balra dőlt és a szárnyvég még a bal oldali főfutó elemelkedését követően is súrolta a futópálya felületét. A felszállás időpontjában az időjárási adatok szerint erős oldalszél volt a reptéren.
A repülőgép az incidens után 25 percen belül visszatért az indulási repülőtérre, ahol az végül biztonságosan leszállt. Leszállás után a bal oldali szárnyvég és szárnyvég-világítás sérüléseit fedezték fel rajta.