Előfizetés

Még a fideszesek is megszavazták, a Lázár-féle kastélynak fizetnie kell a kisajátított útért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 09:21

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
El fogják adni az önkormányzat tulajdonában lévő útszakaszt, amin egyébként is csak a kastélyhoz lehet eljutni.
Visszamenőlegesen is díjat kell fizetnie a Lázár János féle batidai vadászkastély tulajdonosainak az önkormányzati útért, amelyről kiderült, hogy azt jogtalanul kerítették el - és ezt még a fideszes képviselők is megszavazták a közgyűlés végén, írja a hvg.hu.
A pénteki hódmezővásárhelyi közgyűlésen tizenegy órás ülésezés után végül több ügyben is dűlőre jutottak, így a batidai vadászkastélyhoz vezető út ügyét is rendezték. Hegedűs Zoltán ugyan többször nekiment Márki-Zay Péter polgármesternek, hogy politikai tőkét akar kovácsolni a vadászkastély ügyéből, amivel Lázáron állna politikai bosszút, de azért végül mindent megszavaztak a kormánypárti képviselők is a jelenleg nem jogszerűen használt önkormányzati út ügyében.
Tavaly januárban hívta fel rá a figyelmet a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata: a Lázár János batidai vadászkastélyhoz vezető út egy részét úgy kerítette le a kastélyt működtető cég, hogy ahhoz nem kért engedélyt az önkormányzattól. A város tulajdonában lévő, ám jogszerűtlenül elkerített önkormányzati utat illetően abban állapodtak meg, hogy attól az időponttól, hogy azt a vállalkozás elkerítette, visszamenőleg is megfizettetik a használati díjat.Az utat, amin amúgy is csak a kastélyhoz lehet eljutni, eladásra fogják kínálni.

Momentum Ferencváros: ezért választottunk saját jelöltet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 09:05
Illusztráció
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Csúnya kavarás alakult a Ix. kerületi polgármester-jelölt kiválasztás körül, most megszólalt a Momentum ferencvárosi szervezete - igaz, vonakodva, mert nem akarja elundorítani az embereket a politikától.
Ferencvárosba bejelentkezett már legalább négy ellenzéki polgármester-jelölt. A legtöbbjük rugalmasságot és kompromisszumkészséget mutatott a NER leváltásának érdekében, egy kivétellel: ő Baranyi Krisztina, írja a Momentum ferencvárosi szervezetének Facebook-posztja. A párt mindenképpen tiszteli a politikus munkásságát (többek között a korrupciós ügyek feltárását, illetve az Illatos úti telep szennyezett voltának kiderítését), de úgy érzi: nem hagyhatja, hogy részigazságok kerüljenek nyilvánosságra a legalkalmasabb polgármester-jelölt kiválasztása kapcsán. (Az ügyben a 444.hu közölt terjedelmes cikket.) A Momentum helyi szervezete szerint Baranyi Krisztinát nem kérte fel a párt, hogy legyen Momentumos polgármester-jelölt, hiába kommunikálja előszeretettel. Továbbá a Momentum szerint nem korrekt bizonyítékok nélkül vádolni senkit, és helyi parkolási maffiáról beszélni. A párt leszögezi, hogy mindenképp szeretne végére járni minden korrupciós ügynek, és a jog előtt elszámoltatni a benne részt vevő össze politikust - csakhogy az ügy még nincs megoldva. Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a Momentum miért nem sorolt be Baranyi Krisztina mögé, a válasz az, hogy egyszerűen azért, mert a párt talált egy számára jobb jelöltet, Jancsó Andreát. Aki ugyan halkabban dolgozott, mert nem akarta országos politikusként megjelenni (a Momentum épp ezért támogatja), de legalább annyit tett a kerület lakóiért, mint Baranyi Kriszta.


Hallgat és hárít Kásler tárcája

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.04.13. 07:55

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Kórházszövetségre hárítaná a felelősséget azért, mert újságírókat tiltottak ki a szervezet csütörtöki fórumáról. Annak ellenére is, hogy a rendezvényen épp az Emmi kérésére cenzúrázták az előadást.    Mint arról beszámoltunk, az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága vezetőinek nyilvánosnak meghirdetett előadására nem engedték be lapunk akkreditált munkatársát, egy újságírót pedig biztonsági őrrel vezettettek ki. Megkerestük a Magyar Kórházszövetség elnökét, de nem reagált. Megkerestük a kormányszóvivőt is. Az kérdeztük: Elfogadhatónak tartja-e, hogy újságírókat vezettetnek ki egy rendezvényről? Indítanak-e vizsgálatot? Választ nem kaptunk. A teremből kitessékelt Tarcza Orsolya, a Medicalonline munkatársa az esetről lapjában azt írta: „Nem engem vezettek ki, hanem azokat, akik a kongresszus ideje alatt is éppen betegeket láttak el. Az újságíró ugyanis azért érkezett a mindenki számára nyitottként meghirdetett szakmapolitikai fórumra, hogy az ott elhangzottakról tájékoztassa azokat az orvosokat, szakdolgozókat és más egészségügyi szakembereket, akik a munkájuk miatt nem lehettek jelen a fórumon. Tulajdonképpen őket vezettették ki a teremből.”