Előfizetés

A londoni alsóház is elfogadta a Brexit halasztását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 20:40
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A brit törvényhozókon már átment, szerdán az EU-nak is el kell fogadnia a késleltetett brit kilépést.
Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztását. A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében.    Kedden a kormány terjesztette be a ház elé a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt. A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki beterjesztést, amely egyenesen kötelezi Theresa Mayt a Brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Ezt az indítványt az alsóház múlt szerdán minimális többséggel, 313:312 arányban fogadta el. A törvényjavaslat - amelyet Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt egyik befolyásos képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke terjesztett elő - az elmúlt egy hétben megjárta a felső kamarát, a Lordok Házát is, és hétfő este került vissza az alsóházba, ahol a képviselők véglegesítették.    A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel kedden törvényerőre emelkedett. Így azonban a brit parlamenti eljárásjogi törvény alapján szükségessé vált egy megerősítő szavazás is, ezúttal a kormány indítványára, és kedd este ezt az indítványt hagyta jóvá jelentős többséggel az alsóház.  
Az Európai Unió szerdán soron kívüli csúcsértekezletet tart, amelyen Theresa May miniszterelnöknek ismertetnie kell London indokait a Brexit további halasztására. A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha May indokait az EU-csúcs szerdán elutasítja, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból. A halasztáshoz az unióban maradó 27 tagország egyhangú beleegyezése szükséges, politikai elemzők gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartják, hogy az EU megtagadná a Brexit-határidő halasztását, és így azt is, hogy a brit EU-tagság pénteken megállapodás nélkül megszűnne - írja az MTI.

Az osztrák Szabadságpárt belépett Salvini szövetségébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 19:48
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Az olasz belügyminiszter az Európai Parlament legerősebb, szélsőjobboldali pártcsaládját szeretné megalkotni. Ehhez egy lépéssel közelebb került.
Az osztrák Szabadságpárt csatlakozik Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali pártvezér EP-választási szövetségéhez, erősítette meg a párt főtitkára, Harald Vilimsky - írja a 24.hu, a Politico beszámolóját idézve. Salvini hétfőn bejelentette, hogy az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportját szeretné létrehozni a tagállamok euroszkeptikus erőinek összefogásával. Az Ausztriát koalícióban kormányzó Szabadságpárt jelenleg is tagja a Nemzetek és Szabadság Európája EP-képviselőcsoportnak, ahová a Salvini vezette Liga is tartozik.
Vilimsky a döntést a Twitteren erősítette meg. A Szabadságpárt által aláírt nyilatkozat szerint a szövetség „biztonságosabb Európáért küzd jól védett külső határokkal, kevesebb bevándorlással és erősebb együttműködéssel a terrorizmus és az iszlamizáció ellen”.
Fotó: ALI DEHGHAN / AFP

Trumpot okolják az iráni áradások miatt

Szűnni nem akaró áradások sújtják Iránt, ahol mára több, mint 50 ember halt meg a március óta tartó esőzések miatt. Az ország vezetése szerint a szankciók miatt nem tudtak elég embert menteni.

Szerző

Megosztás
Március 19 óta gyakorlatilag folyamatosan esik az eső az országban
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
Nehezíti a helyzetet, hogy a hegyekben is megindult az olvadás
Fotó: ALI DEHGHAN / AFP
Áradások vannak az 1,6 millió négyzetkilométeres ország északnyugati, északi sőt, déli részén is
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
Az ország vezetői szerint a Donald Trump által kezdeményezett szankciók miatt nincs az országnak elegendő mentőhelikoptere
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
segélyszervezetek szerint legalább 1900 várost és falut érint az ár – Irán 31 tartományából 26-ban
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
Súlyos károk keletkeztek a farmokon is, ahol a veszteségek dollárszázmilliókban mérhetők
Fotó: AMIN BERENJKAR / AFP
Irán Golesztán tartományában az éves csapadékösszeg 70 százaléka hullott le egyetlen nap alatt
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
A villámárvíz Shiraz tartomány közelében volt különösen pusztító
Fotó: MEHDI PEDRAMKHOO / AFP
Jó néhány délnyugat-iráni gátat túlfolyás veszélyeztetett, utak és hidak százait mosta el a víz
Fotó: AZIZ BABANEJAD / AFP
Irak középső és északi vidékeit sújtotta leginkább a természeti csapás március végén
Fotó: HOSSEIN MERSADI / AFP
A kormány szerint a víz 12 ezer kilométer közutat tett járhatatlanná, ami az ország teljes úthálózatának több mint harmadát jele
Fotó: AZIZ BABANEJAD / AFP
Az esőzések súlyosabb következményeihez az is vezethetett, hogy az elmúlt 40 évben az jelentős erdőirtások zajlottak
Fotó: ATTA KENARE / AFP
Haszán Róháni helikopterről tekinti meg Golesztán tartományt
Fotó: Presidency of Iran / Handout / AFP