Előfizetés

Theresa May minden követ megmozgat

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.04.10. 09:00

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Az Európai Tanács szerda esti brüsszeli csúcsértekezlete előtt lázas tevékenységet folytatott a kormányfő, hogy a legkedvezőbb feltételeket érje el a kilépési folyamat meghosszabbítása terén.
Dicsérően nyilatkozott a hét elején Brüsszelbe érkezve főnökasszonyáról Jeremy Hunt külügyminiszter, kijelentve, Theresa May “minden követ megmozgat a Brexit-válság megoldása érdekében”. Kétségtelen, hogy az egyre elgyötörtebbnek látszó kormányfő éjt nappallá téve igyekszik áttörést elérni a kilépés területén, miközben az európai politikusok és a brit lakosság egyre inkább belefárad a frusztráló patthelyzetbe. Az EU vezetőinek értekezlete előtt a jelenleg érvényes jogi alaphelyzet változatlanul az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én elhagyja az Uniót. Hétfőn röviddel éjfél előtt II. Erzsébet nevében és helyette megszületett annak a páratlan törvénynek a királyi szentesítése, melyet a westminsteri parlament kényszerített a kormányra. Az Yvette Cooper és Sir Oliver Letwin nevével fémjelzett összpárti kezdeményezést napok alatt siettették át alsó- és felsőházi képviselők a törvényhozás különböző szakaszain. Az immár jogerőre emelkedett határozat szerint Theresa May kormánya nem hagyhatja el megállapodás nélkül az EU-t és legalább május 22-ig el kell halasztania a kilépést. A szerda késő esti csúcsértekezlet munkavacsora keretében ismét Theresa May kizárásával tárgyalja meg a hosszabbítás feltételeit. A kormányfő a vacsora előtt újabb lehetőséget kap arra, hogy meggyőzze hivatali kollégáit, “tényleges terve van” az “extra time” kihasználására. A kormányfő el akarta kerülni a brüsszeli megaláztatást, ezért kedden berlini és párizsi villámlátogatáson folyamodott az EU legbefolyásosabb irányítói, Angela Merkel és Emmanuel Macron kegyeiért, vagy ahogy a Der Spiegel fogalmazott, “kéregetni ment”. May tájékoztatta őket azokról a lépésekről, melyeket a Brexit-folyamat sikeres lezárása érdekében tesz, többek között az ellenzékkel folytatott megbeszélések keretében. May június 30-ig kéri az EU tagság kiterjesztését. A The Times napilap brüsszeli információi szerint nem lenne beleszólása az EU költségvetéséről vagy kereskedelmi megállapodásokról folytatott tárgyalásokba. Hírek szerint a tory vezetőnek az EU-hoz írott levélben kell biztosítania, hogy a kormány elutasítja az euroszkeptikus toryk és a volt UKIP vezető Nigel Farage által bátorított bojkottot, “komolyan” veszi a szervezet munkáját és minden esetben együtt szavaz a többséggel. Az EU vezetői világossá készülnek tenni, hogy a kilépési szerződést akkor sem változtatják meg, ha a hozzáadott idő alatt új, keményvonalas Brexit-párti frontember kerül May helyére. Az új helyzetben a nagy-britanniai pártok megkezdték a sürgősségi jelöltállítást az európai parlamenti választásokra, melyekre a szokásoknak megfelelően csütörtöki napon, május 23-án kerül sor, hacsak az Egyesült Királyság nem hagyja el korábban az EU-t. A Kabinetiroda által kiadott közlemény szerint a kormány változatlanul el kívánja kerülni a voksot. 

Kórházba került a dalai láma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.10. 08:28

Fotó: INDRANIL MUKHERJEE / AFP
Mellkasi fertőzés miatt szállították az egészségügyi intézménybe, még 2-3 napig kezelik.
Mellkasi fertőzés miatt kórházba szállították a dalai lámát az indiai Delhiben. Stabil az állapota – írja a BBC. A 83 éves vallási vezető rosszullétre panaszkodott, és repülővel szállították kórházba, ahol még 2-3 napig kezelik.

Egészségügyi szükségállapotot hirdettek New Yorkban

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.10. 07:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Brooklyn egyes részein büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást.
New York város illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt. A metropoliszban először fordult elő, hogy kötelezővé tettek oltást, és ezúttal nem csupán a kanyaró, hanem a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés elsősorban Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti, tavaly ősz óta ugyanis e negyedben nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma. A város egészségügyi hatóságai közölték: szokatlan lépésük egyben válasz az élénk oltásellenes kampányra is. Az elmúlt hónapokban ugyanis – elsősorban Brooklynban – egymást érték az ortodox közösséget célba vevő reklámok, telefonos kampányok, rendezvények, amelyek mindegyike az oltás „káros” voltát hangsúlyozta.
„Szándékos félreinformálás folyik”

– hangoztatta kedden újságíróknak Herminia Palacio, a város egészségügyért felelős alpolgármestere.

Palacio fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az oltásellenes kampányban kifejezetten hamis, az orvosok által már számtalanszor megcáfolt információkat sulykolnak. A városi önkormányzat adatai szerint azokban a negyedekben, ahol most elrendelték a kötelező oltásokat, mintegy 1800 gyermek nincs beoltva. Az egészségügyi hatóságok most feltérképezik és listázzák azokat a felnőtteket és gyermekeket, akik kapcsolatba kerültek diagnosztizált kanyarós betegekkel. Ezer dolláros büntetést kaphatnak azok, akiknek nincs oltásuk, és visszautasítják a vakcinát. Kedden tartott sajtótájékoztatójukon a város illetékesei közölték: tavaly október óta 285 kanyarós esetet diagnosztizáltak, közülük 246 paciens gyermek. A betegek között akadt hathónaposnál fiatalabb csecsemő is. Oxiris Barbot, New York egészségügyi főtanácsnoka szerint csaknem valamennyi eset az ortodox zsidó közösségben fordult elő.
„Nem engedhetjük meg, hogy ez a veszélyes betegség visszatérjen New Yorkba”

– fogalmazott Bill de Blasio, a város polgármestere.