Előfizetés

Távozik Mészáros egyik kulcsembere a Konzum és az Opus igazgatóságából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 19:36

Fotó: Népszava
Jászai Gellért a 4iG Nyrt.-nél megnövekedett feladataival indokolta a döntését.
Jászai Gellért, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja a társaságok éves rendes közgyűlését követően leköszön mindkét tőzsdei vállalat élén betöltött tisztségéről és azok operatív irányításáról – olvasható a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. közös közleményében, amit hétfőn juttattak el az MTI-nek. Döntését a 4iG Nyrt.-nél megnövekedett feladataival indokolta, a vállalat elnök-vezérigazgatójaként a társaság stratégiai építkezésére és piaci pozícióinak erősítésére kíván több időt fordítani. A közlemény szerint Jászai Gellért a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. egyesülését követően részvényesként lesz érdekelt a nagyvállalat sikeres működésében, emellett továbbra is számos vezető tisztséget tölt be a Mészáros csoport érdekeltségébe tartozó tőzsdei, és tőzsdén kívüli vállalatokban is.

321,46 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.08. 19:19
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euróval szemben kissé gyengült a forint, míg a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. Az euró jegyzése 321,46 forintra emelkedett este negyed nyolc előtt a reggel hét órakor jegyzett 321,12 forintról. Az euró hétfőn 321,09 és 321,79 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 286,35 forintról 285,61 forintra csökkent, a dolláré pedig 285,96 forintról 285,32 forintra süllyedt. Az euró este 1,1265 dolláron állt a reggeli 1,1231 dollár után.

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a Chinoinnál

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:51

Fotó: Vajda János / MTI
A dolgozók elfogadhatatlannak tartják a 3 százalékos béremelést.
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Chinoin dolgozói kedden 13-15 óra között – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökétől. Mint mondta: hétfőn is tárgyaltak a cégvezetéssel, ám nem sikerült megállapodni. A szakszervezet múlt héten alakította meg a sztrájkbizottságot a csaknem 2000 főt foglalkoztató Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a három magyarországi telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis a munkáltató egyoldalú, 3 százalékos differenciált béremelését. Székely Tamás szerint ez párszáz és néhány ezer forint közötti keresetnövekedést jelentett a dolgozóknak, a VDSZ azonban minden munkavállaló számára egységesen és fixen 30 ezer forintos béremlést követel. A sztrájkot a dolgozók kétharmada támogatja, így kedden két órára a veresegyházi, a budapesti és a csanyikvölgyi telephelyeken is beszüntetik a munkát, a nagytétényi raktár dolgozói pedig szolidarítási sztrájkba lépnek.     A vállalat a figyelmeztető sztrájkot tudomásul vette, a sztrájktörvényt minden tekintetben tiszteletben tartja – reagált a bejelentésre közleményében a Sanofi. Tájékoztatásuk szerint a Chinoin vezetősége a VDSZ-szel folytatott hétfői egyeztetésen komolyan vette a szakszervezet követelését, a felek érdemi tárgyalást folytattak és megfogalmazták szándékukat a megállapodásra. A vállalat hangsúlyozta: fontos számára a munkavállalók elégedettsége és megtartása. Ennek érdekében már február elején lépéseket tett a vállalatcsoport felsővezetése felé a 2019. évi bérek további emelése érdekében. Jelezték: kedden 14 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezettel.