Kevés figyelem jut a pszichiátriákra, jól mutatja ezt a mostani tragédia is

Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:37

Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
A megfelelő eszközök és a személyzet is hiányzik a pszichiátriákról, ezért történhet tragédia az egyik budapesti kórházban.
Újabb eset világított rá arra, hogy a pszichiátria mennyire elhanyagolt területe a hazai betegellátásnak. Bár azt egyelőre pontosan nem tudni, hogy mi történt abban a fővárosi kórházban, ahol a lekötözött beteg reggelre virradóra megfulladt, de az bizonyos, hogy a magyar intézmények nem rendelkeznek egy sor olyan eszközzel, amire a zavart betegek ellátásához szükség lenne. - Tragikus, ha egy ilyen megtörténik – reagált lapunknak Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, hozzátéve, hogy a konkrét esetről nem tud nyilatkozni. Szerinte minden ilyen eset arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszélyeztető magatartású betegek ellátáshoz megfelelő eszközökre és kellő számú személyzetre van szükség. Arra a kérdésünkre, hogy évente hány hasonló balesetet regisztrálnak a hazai pszichiátriákon, Molnár Károly azt felelte: nem tudni, erről nincsenek adataik, de abban egészen biztos, hogy csak elvétve fordulhat elő. A zavart, olykor önmagára vagy társaira is veszélyes beteg gyógyszeres, illetve fizikai korlátozásáról külön jogszabály rendelkezik. A fizikai korlátozást a legszükségesebb ideig szabad csak fönntartani. Ez idő alatt a beteg állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, amely magában foglalja a fizikai, higiénés és egyéb szükségletek felmérését. S mindezt dokumentálni is szükséges. A szakmai ajánlások szerint már a rögzítéshez is 4-5 fős személyzetre lenne szükség, és emellett javasolt korszerű betegrögzítő hevederek használata is. A hazai intézményekben viszont nem ritka, hogy a korszerű hevederek helyett lepedőt, pizsamát használnak e célra. További fontos szabálya ennek az eljárásnak, hogy a rögzített páciensnek „szem előtt” kell lennie, azaz a betegnek is látnia kell a személyzetet, emellett rendszeres ellenőrzésére is szükség van. Ennek része, hogy az ápolónak 15 percenként, az orvosnak két óránként meg kell néznie és dokumentálnia a beteg állapotát. Lapunk egyébként úgy tudja: a mostani halálesetnél az ápolónő éjjel kettőkor még nem látott semmi problémát, csak hajnali négykor, amikor a vérvételeket készítette elő, észlelte, hogy már nagy a baj. Szakemberek szerint viszont a hazai ellátórendszerben hiányoznak a 24 órás megfigyelés feltételei is. Nincs elég orvos, sem ápoló, valamint az infrastruktúra sem megfelelő. Csak az elmúlt hét évben harmadára csökkent a közellátásban dolgozó pszichiáter szakorvosok száma. És nincs elég gondozó, szakrendelő, kórházi ágy sem. Egy ombudsmani jelentés szerint a jogszabályokban előirányzott reformok lassúak, némelyik pénz híján leállt, az ellátásban dolgozó személyzet hiánya miatt mind több osztály ürül ki.
Szerző
Frissítve: 2019.04.08. 19:53

Szobrot állítanak Kocsis Sándornak Budapesten

Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:14

Fotó:
Erről a legutóbbi ülésén döntött a fővárosi közgyűlés. A Groupama Aréna szomszédságában helyezik el az emlékművet.
Szobrot állítanak Kocsis Sándornak, az Aranycsapat olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes csatárának Budapesten idén – közölte Tarlós István főpolgármester Barcelonában, ahol a támadó születésének 90. évfordulója alkalmából a királyi palotában rendeznek ünnepséget hétfő este. Tarlós István az MTI-nek felidézte: azok közé tartozik, akik még láthatták Magyarországon futballozni Kocsis Sándort, aki gyerekkorában kedvenc játékosa volt.
„Mindene volt a játék, nem reklamált, nem szimulált, csodálatos emlékei vannak a korosztályomnak róla”

– jegyezte meg.

Hozzátette: igyekszik megköszönni a barcelonaiaknak és az egész városnak, hogy otthon adott Kocsisnak és még két magyar világhírességnek, Kubala Lászlónak és Czibor Zoltánnak. A főpolgármester elmondta: Budapesten még idén szobrot állítanak Kocsis Sándornak, erről a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött. Mivel eredetileg a Ferencváros játékosa volt, a Groupama Aréna szomszédságában helyezik el az emlékművet.
Szerző
Frissítve: 2019.04.08. 18:41

Puzsér állítja, nem akar Orbán kottájából játszani, ezért rúgta fel az előválasztást

Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:03

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Puzsér Róbert az LMP és a Jobbik érdekére hivatkozva nem mérkőzne meg Karácsony Gergellyel, pedig mindkét szövetségese szeretné, ha megrendeznék az előválasztás második fordulóját is.
Váratlanul érte Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt szövetségeseit, hogy a publicista bejelentette: felfüggeszti az előválasztásról szóló tárgyalásokat Karácsony Gergellyel és az MSZP-vel. Az LMP és a Jobbik fővárosi elnökének lapunknak adott nyilatkozata annak fényében különösen meglepő, hogy Puzsér a Népszavának azt mondta: bejelentése előtt egyeztetett a pártokkal. – A Jobbik továbbra is szeretné, ha lenne előválasztás, el akarjuk kerülni, hogy Tarlós Istvánnal szemben több ellenzéki jelölt álljon – nyilatkozta lapunknak Bencsik János. A Jobbik budapesti elnöke szerint érzékelték ők is: "komoly elakadásban” van az előválasztás, de konkrétan arról, hogy Puzsér Róbert felfüggeszti a tárgyalásokat, nem egyeztettek a publicistával. – Láttam Puzsér Róbert levelét, de ez egy első körös piszkozat volt, fel sem merült bennem, hogy ki fog kerülni a sajtóba – ezt már Moldován László, az LMP fővárosi vezetője mondta a Népszavának. A levelet egyébként az Index hozta először nyilvánosságra. Puzsér lapunknak azt mondta, szerinte az előválasztás célja az, hogy egyetlen jelölt hívja ki Tarlós Istvánt. December 20-án a független jelölt háromoldalú megállapodást kötött Karácsony Gergellyel és Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével, amelynek lényege szerinte, hogy egy összellenzéki együttműködésben kerületről kerületre leváltsák a Fideszt. – Jól látható, hogy ők ezt nem akarják. Tarlós ellen álljon fel egyetlen jelölt, de a kerületek legyenek megosztva? Pusztán azért, mert ők vissza akarják gettósítani a Jobbikot? – tette fel Puzsér a kérdést. A publicista szerint hazugság, hogy nincs szükség a Jobbikra a fővárosban. (A hétvégén az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum bejelentette, hogy közösen indulnak Budapesten az önkormányzati választáson. Az LMP-t még várják, viszont a Jobbiknak nem adnának polgármester-jelölti pozíciót.)
A független jelölt szerint a mostani történéseket Orbán Viktor kottájából játsszák, hiszen a NER a kezét-lábát törte, hogy a Jobbikot karanténban tartsa. Puzsér szerint partnert találtak Karácsonyban és Molnárban, ő azonban nem fog ehhez asszisztálni. Karácsony Gergely a Facebookon, Molnár Zsolt szocialista budapesti elnök pedig lapunknak reagált úgy, hogy mindenképpen lesz előválasztás, ha kell akár Puzsér nélkül is. A publicista szerint ebben az esetben „majd Karácsony Gergely és Sermer Ádám viaskodhat egy nemes küzdelemben”. Puzsér egyébként bízik abban, hogy az LMP és a Jobbik akkor is támogatja majd, ha nem vesz részt az előválasztáson. - Lássuk be, hogy azért nem lesz előválasztás, mert őket kihagyták a megállapodásból Budapesten. Én nem kértem sem magamnak, sem senkinek a környezetemben semmilyen pozíciót – nem az én érdekeim sérültek, hanem a szövetségeseimé: az LMP-é és főleg a Jobbiké. Az ő érdekük védelmében utasítom vissza az előválasztáson való részvételt – hangsúlyozta, hozzátéve: készen áll arra, hogy akár párttámogatás nélkül is elinduljon a főpolgármester-választáson. Még az is lehetséges, hogy ez bekövetkezik. Bencsik János arra a kérdésünkre, hogy támogatják-e Puzsért akkor is, ha nem méretteti meg magát az előválasztáson azt mondta: ebben az esetben le kell ülniük a publicistával, az LMP-vel és felelősségteljes döntést kell hozniuk. Moldován László pedig úgy fogalmazott, hogy attól függ, kinek a hibájából marad el a procedúra. Mindenesetre mind az LMP, mind a Jobbik bízik abban, hogy lesz előválasztás. – Lehet, túl naiv vagyok, vagy jóhiszemű, de biztos vagyok abban: józan érdeke minden résztvevőnek, hogy legyen előválasztás hiszen senki nem szeretne az ellenzéket megosztó szerepben feltűnni a választók előtt – mondta Bencsik, hozzátéve: most minden korábbinál távolabb kerültek ennek megrendezéstől. Az LMP budapesti elnöke szerint április 5-én egyeztettek utoljára, a tárgyalásnak egyetlen pozitív pontja volt: mindenki egyetértett abban, hogy lesz előválasztás. A politikus ezt tartja továbbra is mérvadónak, mindent elkövet, hogy ez meg is valósuljon. A Jobbik budapesti elnöke egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy úgy látszik, mintha az MSZP-nek, a DK-nak, a Párbeszédnek és a Momentumnak nem lenne érdeke leváltani a Fideszt a fővárosban. Ha komolyan gondolnánk – folytatta a politikus –, akkor az LMP-nek nem megalázó feltételeket ajánlanak, valamint a Jobbikot is bevonják az egyeztetésekbe.
Szerző