Megmérte a Nézőpont: nem akarják az emberek Márki-Zayt, viszont Lázár szimpatikusabb, mint Orbán

Publikálás dátuma
2019.04.08. 14:53
Márki-Zay Péter zajos csatában nyerte a hódmezővásárhelyi választást
Fotó: Vajda József / Népszava
Többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni a korábbi Miniszterelnökséget vezető minisztert.
Fél évvel az őszi önkormányzati választások előtt szűk többségben vannak azok, akik nem szeretnék, hogy Márki-Zay Péter legyen Hódmezővásárhely polgármestere (46 százalék), azokkal szemben, akik szeretnék őt a városvezetői székben látni a jövőben is (42 százalék) – legalábbis ez derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatásából.
A felmérés legérdekesebb része azonban az, hogy az eredmények szerint valamivel több hódmezővásárhelyi szeretné fontos politikai pozícióban látni Lázár Jánost (50 százalék), mint Orbán Viktort (48 százalék). Márki Zay Pétert a helyiek 44 százaléka választotta.
A felmérés szerint a biztos szavazók fele (49 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a kormánypártokkal szimpatizál. A biztos szavazók harmada még bizonytalan, vagy nem árulja el preferenciáját.
Szerző

Váratlanul és szó nélkül nekiálltak fát vágni Ferencvárosban

Publikálás dátuma
2019.04.08. 14:14
Képünk illusztráció
Fotó: Yann Avril / AFP
A lakók tiltakoznak, de tehetetlenek.
A környéken lakóinak meglepetésére komoly fairtás indult meg egy alapvetően kertvárosi jellegű ferencvárosi utcában - írja a 444. A lakók rendőrt hívtak és a helyszínen van Baranyi Krisztina független helyi képviselő, aki elmondta, téma nem járt sem a kerületi bizottságok, sem a sem a képviselő-testület előtt, de a beruházó Metrodomnak van jegyzői engedélye 15 fa kivágására. A dolog mégsem szabályos, mert az előírások szerint 5 nappal a vágás előtt erről kötelesek lettek volna értesíteni az érintett lakókat. Ez azonban nem történt meg, így a tiltakozók fellebbezési jogukkal sem tudtak élni.
Szerző

Fürdés előtt olykor seprűvel „pucolják” a betegeket a mozsgói szociális otthonban

Publikálás dátuma
2019.04.08. 14:04
Képünk illusztráció
Fotó: RENARD / AFP
Egy borzalmas állapotokat leíró bejelentés után vizsgálódott az ombudsman.
Egy az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható azon a mobiltelefonnal készített videofelvételen, ami a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban készült, és amit – több másik felvétel mellett – egy civil szervezett küldött az alapvető jogok biztosának. Az ombudsman vizsgálatot indított, az arról szóló jelentésben olvasható: egy további, fürdetés közben készült felvételen az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. A bejelentő szerint előfordul, hogy a fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket. A civil szervezet azt is sérelmezte, hogy az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek. A beadvány szerint nincsenek biztosítva a gondozottak megfelelő ellátásának feltételei, a lakók életkörülményei sivárak, gondozásuk embertelen. Az ombudsmani hivatal munkatársai tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélkül jelentek meg az intézményben, a gondozottak száma a látogatás időpontjában 132 volt. Az egészségügyi csoportvezető azt mondta, minden nap fürdetik a gondozottakat. Ezzel szemben az intézményvezető azt állította, csak 3-4 naponta. A négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket. A vizesblokkok, mosdók nem teljesen akadálymentesek, ezért nem valósul meg az egyenlő hozzáférés elve. A mobiltelefonos felvételek alapján a munkatársak felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazásokat bemutató felvételek készülhettek, de a bántalmazók személyét, a bántalmazott lakókat nem tudták azonosítani. Kiemelték, az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, az ombudsmani vizsgálat sajátos eszközeivel kétséget kizáróan nem bizonyítható a bántalmazás ténye. A jelentés ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nagy létszámú, a társadalomtól elzárt bentlakásos intézményekben bármikor fennállhat a fizikai visszaélések veszélye, ami általában rendszerszintű problémákra vezethető vissza. A biztos felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, a további esetek megelőzéséről.
Szerző