Meg is van a kampány egyik fideszes kulcsszava: migránskaraván

Publikálás dátuma
2019.04.06. 11:03
A "migránskaraván" Szaloniki mellett
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto
Könnyen érthető, megfelelően rémisztő, jól ismételgethető.
Migránskaraván szerveződik, hogy  a migránsok lerohanják Európát - ezzel riogat néhány napja a fideszes propagandamédia. A migránskaraván jó hívószó, mindenki el tudja képzelni a hadrendbe fejlődött migránsokat, akik mindjárt megindulnak, hogy elfoglalják Magyarországot. Aki nem tudná elképzelni, annak a közmédia segít: a köztévé néhány napja folyamatosan tudósít a helyzetről. Persze a maga módján, a nézők úgy érezhetik, hogy a végítélet készül lecsapni, elszabadult a pokol. A köztévé minden tudósítása arról szól, hogy a több ezer migráns bármelyik pillanatban megindulhat. Valójában arról van szó, hogy néhány százan a Szalonikitől 10 kilométerre lévő menekülttábor előtt sátoroznak, mert valóban tovább akarnak menni, és tényleg összecsaptak a görög rendőrökkel, de szervezettségről, hatalmas tömegről nem lehet beszélni. A BBC tudósítása szerint olyan elkeseredett emberekről van szó, akik már hónapok óta - sokan már egy éve - élnek görögországi táborokban arra várva, hogy elbírálják menekültkérelmüket. Arról nincs szó, hogy megnyitnák a határt és szabadon átengednék a menekülteket. Lassan már a fideszes média is belezavarodik a helyzetbe. Az MTI ma reggel két hírt is közölt a helyzetről egy óra különbséggel, Az első szerint Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1-en ma reggel azt szakértette, hogy Észak-Macedónia felé indulhat el a Görögországban lévő migránskaraván. Hozzátette, hogy a legizgalmasabb kérdés a szervezők kiléte, de erről egyelőre nagyon keveset tudni. (Azt nem tette hozzá, hogy sokan az oroszokat látják a dolgok mögött, akik a migráció középpontba helyezésével akarnak zavart kelteni az EP-választáson.) Csakhogy a "migrációs szakértő" szakértése után nem egész egy órával újabb hír érkezett szintén az M1-ről. A kiküldött tudósító jelentette, hogy a görög hatóságok nem engedik tovább a migránskaravánt. a görög hatóságok arról tájékoztatták a migránsokat, hogy csak a táborba, a befogadó helyekre és az általuk bérelt lakásokba engedik őket, de az országot nem hagyhatják el.
Szerző
Témák
migráns

Több vasútvonalon változások lépnek életbe vasárnaptól

Publikálás dátuma
2019.04.06. 09:51

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az utasok számára kedvező változások lépnek életbe vasárnaptól több vasútvonalon - közölte a MÁV.
A közlemény szerint a lényegesebb módosítások a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Győr, a Székesfehérvár-Szombathely, a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs és a Budapest-Kelebia vonalakon utazókat érintik. A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon új InterCity közlekedik Sóstó IC néven iskolaidőszakban, péntekenként és vasárnaponként. A kelabiai vonalon vasárnaptól egészen december 7-ig a személyszállító vonatok Budapestről, a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. A Pusztaszabolcs-Börgönd-Székesfehérvár vonalon a Bz motorvonatok helyett korszerű Desiro motorvonat áll forgalomba - írták. Közölték azt is, április 27-től elkezdik az úgynevezett előszezoni, Balatonra tartó vonatok forgalomba állítását, ami azt jelenti, hogy több vonat megy majd a tóhoz.
Szerző
Témák
MÁV

Schmidt Mária közalapítványa 3,9 milliárdért csinálhat Puskás-kiállítást

Publikálás dátuma
2019.04.06. 09:48
Schmidt Mária közel áll a kormányfőhöz
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kormány nem sajnálja a pénzt, ha Orbán Viktor mániájáról van szó.
A kormány 3,9 milliárd forintot költ (forintunkat költi) arra, hogy az amúgy 190 milliárdból épülő Puskás Arénában (korábban Puskás Ferenc Stadion, még korábban Népstadion) kiállítást rendezzen Puskás Ferencről - vette észre a 444 a kormányhatározatot friss Magyar Közlönyben. A kormányrendelet szerint a Puskás kiállítási központot nem más, mint a híres futballszakértő Schmidt Mária közalapítványa valósítja meg.  
A helyzet érdekessége, hogy a Puskás-hagyaték jelenleg nem a Sportmúzeumban vagy más nagy közgyűjteményben hanem Felcsúton van - emlékeztet a 444. A Aranycsapat számos tagjának őrzik itt emlékeit, Orbán Viktornak ugyanis régi álma, hogy ott legyen a Puskás-zarándokhely.   
Szerző