Néhány dolog, amivel meghosszabbíthatjuk az életünket

Publikálás dátuma
2019.04.06. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Egyre több adat igazolja: számos betegség hátterében a helytelen életmód áll, a vasárnap tartott egészségügyi világnap apropóján különösen érdemes elgondolkodni, tudunk-e változtatni.
Az Európai Bizottság által 2017-ben kiadott egészségügyi országprofil adatai szerint hazánkban a születéskor várható élettartam bár emelkedik, nagyjából öt évvel marad el az európai átlagtól. 2014-ben a felnőttek több mint negyede dohányzott, ötödük túlsúlyos volt. A nők és a férfiak körében egyaránt továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálozási okot. 2014-ben ezek a betegségek okozták a nők között az összes haláleset 55 százalékát, férfiaknál a 45 százalékát. A szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozások arányszáma 2014-ben több mint kétszerese volt az uniós átlagnak, ami leginkább a dohányzás és az elhízás magasabb előfordulási gyakoriságának, valamint az ezek miatti kórházi kezeléseket követő magasabb halálozási arányszámoknak volt tulajdonítható. A másik vezető halálok a rák, 2014-ben közel 15 ezer nő és 18 ezer férfi halt meg daganatos betegségben.
A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. Vagyis döntő jelentőségű, hogy felismerjük: magunk is rengeteget tehetünk az egészségünkért – mondta dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmódorvosa.

Miben kellene változtatni?

Heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardiomozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, ez napi 20-30 perc aktív mozgást jelent. Felnőtteknél hetente kétszer 30 percig tartó izomerőnövelés is ajánlott, amelyről a legutóbbi kutatások kimutatták, hogy önmagában is csökkenti a cukorbetegség rizikóját. 
De még az ennél kevesebb mozgás is jobb, mint a semmi.

A legtöbb szakértő a mediterrán vagy DASH-diétát tartja az egészség megtartásának egyik megfelelő módjának. Ezek alapja a növényben gazdag táplálkozás, a magas rosttartalmú gabonák, a fehér húsok és a halak előtérbe helyezésével. Nem javasolt a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása, viszont ajánlott naponta 2-2,5 liter vizet magunkhoz venni. A legújabb tanulmányok szerint a lehető legkevesebb alkoholfogyasztás az ideális. Bár a vörösbornak magas a flavonoidtartalma, de ezzel is érdemes óvatosan bánni: naponta legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása fér bele az egészséges életmódba – ez nőknél egy, a férfiaknál két deci bor – mondta a szakember.
A magyarok 26 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, holott kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton. Az aktív pedig szinte a szív-, érrendszeri betegségek mellett szinte minden más betegség kockázatát növeli. A stressz számos betegség esetében önálló rizikófaktor, ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk a feldolgozásának és levezetésének számunkra megfelelő módját, legyen az relaxáció, jóga vagy akár csoportos stresszcsökkentő tréning.
„Sokan azért nem vágnak bele az életmódváltásba, mert akár az alapbetegségeik miatt is félnek változtatni, esetleg nem is tudják, mi válhat hasznukra és mi lehet nekik esetleg káros”

– hangsúlyozta dr. Vernes Réka.

A szakorvos hozzátette, szinte nincs is olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmódprogrammal segíteni. Alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható gyógyító életmód.
Szerző
Frissítve: 2019.04.06. 16:13

Többnapos fejfájást okozhat a szél és a front

Publikálás dátuma
2019.04.05. 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A változékonyság mellett a pénteken észlelhető kettősfronti hatás és a szél is megterhelheti az időjárásra érzékenyek szervezetét.
A szép tavaszi napokat a hét végéig egyre változékonyabb idő váltja fel: a megnövekvő felhőzet mellett akár többször is lehetnek záporok, sőt akár zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet is visszaesik néhány fokot – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
A változás a pénteken érkező kettősfronttal kezdődik, ami önmagában ugyan nem okoz nagy lehűlést, de az arra érzékenyeknél akár intenzívebb tüneteket is okozhat. A gyakran erős szél, illetve a párásabb, fülledtebb levegő most azoknál is okozhat kellemetlenséget, akik az előző, átlagosnál melegebb napokban nem panaszkodtak. 
Vérnyomás-ingadozás és egyéb keringési panaszok - szédülés, rosszullét - is jelentkezhetnek, de sokak szenvedhetnek napokig is eltartó, makacs fejfájástól is. A tünetekre gyakran még éjszaka is kínoznak, ilyenkor jelentősen romlik az alvásminőség, napközben pedig nyűgösség és ingerlékenység jellemző. Mindez akár az egészségi állapotra is hatással lehet, gyengül az immunrendszer és könnyebben megbetegszünk - írta a MeteoKlinika igazgatója.
Szerző
Témák
meteogyógyász
Frissítve: 2019.04.05. 11:20

A bor sem egészségesebb, mint a cigaretta

Publikálás dátuma
2019.04.04. 14:55
Illusztráció
Fotó: Rainer Holz / AFP
Hetente egy üveg bor elfogyasztása annyival növeli a rák kialakulásának kockázatát, mint 5-10 cigaretta elszívása - állítja egy új brit kutatás.
A felmérések szerint az emberek 70 százaléka rákot a dohányzással köti össze, csupán 13 százalékuk tudja, hogy az alkoholfogyasztás is okozhat rákot. A dohányzás évente világszerte 7,7 millió ember halálát okozza, az alkoholfogyasztás 3,3 millió halálért felelős, ami a globális halálozások 5,9 százalékát jelenti - írta az Euronews.
A Southampton-i egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egy átlagos brit nagyivó nő - saját bevallása szerint - másfél üveg bort iszik hetente, míg egy átlagos dohányzó nő 10 cigarettát szív el naponta, ami 70 cigarettát jelent hetente. Emiatt a dohányzás még mindig nagyobb kockázattal jár és több áldozatot szed, mint az alkohol. Az alkohol több rákfajta direkt kialakulását is okozhatja, ilyen a gégerák, szájüregi rák, nyelőcsőrák, vastagbélrák és a májrák is.
A vizsgálatban a brit egészségügyi adatokat vették alapul, amelyeket összehasonlítottak a dohányzáshoz és alkoholhoz köthetően kialakult rákos megbetegedésekkel. Számításaik szerint ha egy nemdohányzó személy hetente egy üveg (0,75 l) bort fogyaszt el, akkor ez nők esetében 1,4 százalékkal, a férfiaknál 1 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ez pedig férfiak esetében napi 5, nőknél napi 10 cigaretta elszívásának felel meg. 
Ugyanannyi alkohol elfogyasztása tehát a nőknél jobban hajlamosít a rák kialakulására, mint a férfiaknál. A nemek közötti eltérést még inkább érzékelteti a mellrák és az alkohol között fennálló kapcsolat, a tudósok szerint ugyanis a "nagyivó" nők között aránytalanul több a mellrákos eset, mint absztinens társaiknál. Érdekes aránytalanság az is, hogy ha egy férfi heti 3 üveg bort fogyaszt el, az heti 8 cigaretta elszívásával egyenértékű, nőknél viszont ugyanez a mennyiségű alkohol 23 cigarettának felel meg.
Szerző
Témák
bor cigaretta rák