Előfizetés

Három kupameccsről eltiltották a Fradi kapusát

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.04. 20:01

Fotó: Népszava
Dibusz Dénes a MOL Vidi FC elleni negyeddöntő visszavágóján súlyos sérülést okozott Marko Scepovicnak.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága csütörtökön három Magyar Kupa-mérkőzésre eltiltotta Dibusz Dénest, a Ferencváros kapusát, aki szerdán súlyos sérülést okozott Marko Scepovicnak. Az MLSZ honlapján közzétett határozat szerint a fővárosiak játékosa a MOL Vidi FC elleni negyeddöntő visszavágóján „a labda megszerzéséért folytatott küzdelemben testtel és fejjel nekiugrott nyilvánvaló gólhelyzetben lévő ellenfelének, aki az ütközésnél súlyos sérülést szenvedett”. Az eset a meccs hetedik percében történt, Dibuszt kiállították, és mivel a házigazda székesfehérváriak 2-0-ra nyertek, kettős győzelemmel jutottak a négy közé. A Vidi FC csütörtökön azt közölte, hogy Scepovic arccsontja több helyen eltört, ezért hosszabb kényszerpihenőre számíthat.

Ütött a DFB-elnök órája

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.04.04. 10:30

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA
Egy ukrán oligarchától kapott nagyon drága születésnapi meglepetés az utolsó csepp a pohárban, amely után nem maradt más választása, mint a lemondás Reinhard Grindelnek, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) első számú vezetőjének.
A Der Spiegel című hetilap múlt heti száma írt először arról, hogy Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke 2017-ben és 2018-ban összesen 78 ezer eurót vett fel azért, mert részt vett a DFB felügyelő- és médiabizottságának ülésein, ám ezt az összeget eltitkolta, hivatalosan nem volt nyoma annak, hogy ezt fölvette volna. Mindez azért is háborította fel a német közvéleményt, mert Grindel a megválasztásakor 2016-ban átláthatóságot ígért és bejelentette: munkájáért elődjével, Wolfgang Niersbach-hal ellentétben nem vesz fel fizetést, csak havi hatezer eurós juttatást kap, ami kompenzálja azt a jövedelem kiesést, ami a szövetségi elnöki munkával jár.
„Azt a 78 ezer eurót elődöm is megkapta, nem gondoltam, hogy erről külön beszélni kell, hiszen évek óta ez volt a gyakorlat a DFB-nél – reagált a hétvégén a Spiegel cikkére az elöljáró. – Nem én kértem ezt az összeget, tudomásul vettem, hogy ez jár az elnöknek. 
Niersbachnak azért kellett lemondania, mert bebizonyosodott, hogy ő is érintett volt a 2006-os németországi világbajnokságot kísérő korrupciós botrányban. Grindel a kinevezésekor azt mondta, hogy irányításával a DFB gazdálkodása átlátható lesz, megszűnnek a zsebbe fizetések, minden pénzmozgás nyomon követhetővé válik.
„A salakpályán nőttem fel, szívügyem az amatőr futball, azon a szinten játsszák az igazi labdarúgást, a becsületes amatőr szellemiség szem előtt tartásával akarok egy jól szervezett, profin működő szövetséget felépíteni” – mondta megválasztása után Grindel, aki körül egyre kevesebb lett a levegő a Der Spiegel cikkének megjelenése után. Több klub titkos egyeztetéseket kezdett arról, hogy a DFB őszi tisztújító közgyűlésére közös jelöltet állítsanak, aki le tudja győzni a DFB jelenlegi elnökét. 
Az események azonban felgyorsultak, hétfő este a Bild Zeitung internetes kiadásában jelent meg a hír, hogy Grindel 2017-ben a születésnapjára egy hatezer euró (körülbelül kétmillió forint) értékű luxusórát kapott Hrigorij Szurkisz ukrán oligarchától, a helyi labdarúgó-szövetség elnökétől. 
A DFB-ben tudtak erről az ajándékról, mert a cikk szerint Grindel a munkatársainak gyakran mutogatta büszkén az órát, az elfogadásával viszont a vezető megszegte a nemzetközi szövetség (FIFA) előírásait. A FIFA a 2014-es világbajnokságon etikai eljárást indított azokkal a tisztségviselőivel szemben, akik tízezer dolláros (2,9 millió forint) órákat fogadtak el ajándékba és kötelezte őket ezek visszaadására.
„Nagyon sajnálom a történteket – mondta keddi sajtótájékoztatóján az 57 éves Grindel, amikor bejelentette lemondását. – Most is biztos vagyok benne, hogy nem követtem el semmi jogszerűtlenséget, de a német labdarúgás érdekében távozom. Tiszta a lelkiismeretem, az ajándék óra értékét nem tudtam, örültem az ajándéknak, kedves gesztusként értékeltem. A megjelent cikkek után beszéltem szakértőkkel, akik megerősítették, hogy valóban az átlagosnál sokkal drágább darabot kaptam, amit ezek után visszaküldök az ukrán szövetségnek. 
Mindenkitől elnézést kérek, aki úgy érzi, hogy megbántottam vagy csalódott bennem. Úgy gondolom, nagyon komoly eredményeket értünk el, a DFB hatékonyabban és gazdaságosabban működik, mint korábban, az amatőr futball helyzete rengeteget javult irányításom alatt. A német labdarúgás nagyon szép jövő előtt áll, rengeteget dolgoztunk a 2024-es Európa-bajnokság rendezési jogának megszerzéséért, ami igazi futballünnep lesz.”
A leköszönő elnök azt is megemlítette, hogy a személyét ért támadások rosszul érintették, de elfogadja, hogy ez együtt ját a pozíciójával. Azt viszont kikérte magának, hogy a családtagjai is sértő megjegyzéseket kaptak vadidegenektől a róla megjelent cikkek után.

Átmenetileg két irányító

Grindel távozása után a ligát is vezető Reinhard Rauball és az alelnök, Rainer Koch kerültek a DFB élére. Ha nem hívnak össze rendkívüli tisztújító közgyűlést, akkor Grindel madátumának lejárta után, ősszel választanak új elnököt a szövetség élére. Erről egyelőre nem született döntés. A német médiumok elkezdtek találgatni, ki lehet az új elnök, a legtöbbször két korábbi válogatott játékos, Oliver Bierhoff és Philipp Lahm neve jelent meg, az érintettek nem kommentálták a lapok felvetéseit. 

Emberhátrányban nem ment a Ferencvárosnak

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.04.03. 20:41

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szerdai, székesfehérvári visszavágón is nyert, 2-0-ra legyőzte az FTC labdarúgócsapatát, így bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe a bajnoki címvédő MOL Vidi.
Aki nem indult el időben, lemaradt. 
A mérkőzésre Budapestről érkező szurkolók, sőt, újságírók egy része is pórul járt – a fővárosban és Székesfehérvár határában is tapasztalható közlekedési nehézségek (magyarra fordítva: dugók) miatt a vendégdrukkerek egy csoportja éppen a kezdésre vagy kicsivel utána ért be a lelátóra. Az FTC-szurkolók ezzel együtt is szerencsésnek érezhették magukat, lévén, hogy a kezdősípszó idején több hazai pénztár előtt is hosszabb sorok kígyóztak, azaz többek vártak a bejutásra. Persze, utóbbi jelenség inkább a munkanap számlájára volt írható, hiszen a 18 órakor kezdődő kupavisszavágón jócskán maradtak üres szektorok a MOL Aréna Sóstóban, ahova a hivatalos adat szerint 6200-an váltottak jegyet. 
A késve érkezőknek kis túlzással idejük sem volt elhelyezkedni, máris történés volt a pályán: a 7. minutumban a vendégek tizenhatosa előtt az FTC kirohanó kapusa, Dibusz Dénes elkésett fejese döntötte le a lábáról a kapura törő Vidi-támadót, Marko Scepovicot. Kassai Viktor játékvezető nem sokat habozott, azonnal kiállította a kapuvédőt! Helyére Holczer Ádám állt be csereként, ám ennél is fontosabb: szinte a teljes visszavágót emberhátrányban kellett lejátszania az egyébként is 2-1-es hátrányban lévő Ferencvárosnak. 
Ilyen előzmények után az első játékrész nagyja Kassai-játékvezető felmenőinek sűrű emlegetése közepette (ezek a hangok nyilván a vendégtáborból érkeztek) a vendégek térfelén zajlott, de igazán komoly lehetősége ezzel együtt sem volt a Vidinek. A 33. percben mondjuk Amir Hodzic vezetést szerezhetett volna a vendéglátónak, ha jobb ütemben érkezik Stopira beadására, ám mivel nem így történt, maradt a gól nélküli állás (egy helyzete a Ferencvárosnak is volt, az ötperces hosszabbítás végén Ivan Petrjak lőtt kapura). A Vidi vezetőedzője, Marko Nikolic egyébként kétszer is cserére kényszerült az első játékrészben, a korábban letarolt Scepovic után ugyanis a saját csapattársával, Stopirával összefejelő Elek Ákos sem tudta folytatni a játékot. Mindkét futballistára kivizsgálás várt. 
Gól- és emberelőnye miatt a Vidi türelmesen kezdte a második játékrészt, sőt: a fordulás utáni első 15 percben a Ferencváros tűnt veszélyesebbnek. Persze, az ezúttal fehérben futballozó zöld-fehér együttesnek muszáj is volt próbálkozni, az idegenbeli gólokat előnyben részesítő szabály következtében ugyanis az első mérkőzés 2-1-es eredménye ellenére is kétgólos hátrányban volt. Kisvártatva változott a helyzet: az 58. minutumban remek egyéni akció és több csel után Boban Nikolov juttatta előnyhöz Fehérváron is a Vidit (1-0). Az összesítésbeli 3-1-es állásnál, 10 emberrel igencsak távol állt az elődöntőtől a bajnokságot 8 pontnyi előnnyel vezető FTC.
A jelenkori magyar klubfutball két meghatározó csapatának csörtéje az utolsó fél órában viszonylagos nyugalomban zajlott le. A 82. minutumban Georgi Milanov alakította ki a 2-0-s végeredményt – az FTC-nek nem volt esélye, a Vidi kényelmesen lépett tovább a legjobb négy közé.

Az MK programja

Negyeddöntő, visszavágók Kedd Mezőkövesd–Debrecen 1-2 Továbbjutott a Debrecen, 3-1-es összesítéssel Szerda Soroksár (NB II)–Puskás Akadémia 1-1 Továbbjutott a Soroksár, 2-2-es összesítés után, tizenegyesekkel (5-4) Budapest Honvéd–Budaörs (NB II) 4-2 Továbbjutott a Honvéd, 6-3-as összesítéssel MOL Vidi–FTC 2-0 Továbbjutott a Vidi 4-1-es összesítéssel Az elődöntő párosításai: Honvéd–Soroksár, Vidi–DVSC. A mérkőzéseket április 16-17-én, a visszavágókat április 23-24-én rendezik. 

Nyolcvanmillió a győztesnek

A folytatásban 80 millió forintért versenyez a versenyben maradó négy csapat, ennyi jár ugyanis a kupasorozat május 25-i, budapesti döntőjének megnyeréséért. A fináléig vezető úton egyébként fordulónként nő a csapatok által megkereshető „prémium”, amely a hazai szövetség (MLSZ) honlapjának szerdai híre alapján győzelmenként 400 ezer forinttól 3,2 millió forintig emelkedik. Ráadásként az MLSZ díjazza a továbbjutást is. Az ezüstérmes az addig nyert díja kétszeresének megfelelő összeggel vigasztalódhat majd.