Sanghaj, Toronto, Philadelphia - tizenöt új légijárat indul Budapestről nyáron

Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:57
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tizenöt új járat indul a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az április elején életbe lépett nyári menetrendi időszakban, a légitársaságok október végéig összesen 12,4 millió ülőhelyet biztosítanak
Új járatként június 7-én indul és heti három alkalommal közlekedik majd a Shanghai Airlines Sanghaj és Budapest közötti járata. A Wizz Air naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre, illetve a Flydubai is összeköti Budapestet Dubajjal a nyáron, a lengyel LOT pedig Brüsszelbe és Bukarestbe indít járatokat heti 12 alkalommal. A tavalyi nyári időszakhoz hasonlóan újra elérhető lesz az Air Canada Rouge torontói és az American Airlines philadelphiai járata is. A Budapest Airport összesítése szerint október végéig a légitársaságok 12,4 millió ülőhelyet biztosítanak a járatokon, ez mintegy 7 százalékkal magasabb, mint a tavaly nyári időszakban. A repülőtér üzemeltetője közölte: az idei első negyedévben lelassult az utasforgalom növekedése, mivel a január-márciusi időszakban 6,5 százalékos forgalombővülést mértek, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 13,5 százalék volt a növekedési ráta. Az anna.aero légiközlekedési szaklap kutatása szerint Európában a legnagyobb mértékben, 18,2 százalékkal a magyar kötődésű Wizz Air növeli a kapacitásokat a nyári időszakban. A legtöbb széket, 40 milliót a Ryanair biztosítja, a legtöbb ülőhelyet biztosító hálózatos légitársaság pedig a Turkish Airlines lesz, mivel az eddigi legnagyobb Lufthansa egyáltalán nem növelte a kínálatát tavalyhoz képest.
Szerző

A roma alkalmazottja elégetésével "viccelődő" Pócs János lemondását kéri tíz ellenzéki képviselő

Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:10

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Azt szeretnék, ha Kövér László házelnök lemondásra szólítaná fel a fideszes képviselőt.
Tíz ellenzéki képviselőnő arra kéri Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy szólítsa fel lemondásra a fideszes Pócs Jánost. A szocialista, jobbikos, DK-s, LMP-s, párbeszédes és független politikusok azért tartottak kedden, Budapesten közös sajtótájékoztatót, mert nemrég
nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen a Pócs egy kazánba zárja egy cigány származású alkalmazottját, és eljátssza, hogy elevenen elégeti őt.

Pócs Jánosról korábban egy olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyen feles-pohárral és csatos üveggel a kezében többek közt azt mondja a kamerát tartó személynek: "ilyen mellbőséggel kételkedek benne, hogy valaki kiskorú". Szintén a fideszes honatya volt, aki közösségi oldalára kirakott egy képet, melyen többedmagával áll egy leölt disznó mögött, melyen az "Ő VOLT A SOROS" felirat olvasható.
A felvétel miatt a képviselő azonnali lemondását követelte korábban az Országos Roma Önkormányzat is: egyik embertársunk égetésével sem szabad viccelődni, különösen ebben az évben amikor a roma holokauszt 75. évfordulójára fogunk megemlékezni, írták. Setét Jenő, az Ide Tartozunk Egyesület elnöke pedig Orbán Viktort kérte, hogy járjon közben Pócs távozásáért.

"Egyszerűen náci"

A mai magyar demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy társadalmi csoportot így megbélyegezzenek és megszégyenítsenek, mondta a friss videóról Varga-Damm Andrea (Jobbik). Szerinte ha Pócs János jobbikos lenne, akkor a legfőbb ügyész már elrendelte volna a nyomozást.
A képviselő tette olyan gyalázatos, ami után nemhogy a parlamentben, de a közéletben sincs helye, hangsúlyozta Szabó Tímea (Párbeszéd). A politikus arra szólította fel a Fideszt, hogy álljon ki, nyilvános ítélje el a cselekedetet és mondassa le a képviselőt.
A vészkorszakban megölt romák számát meg sem lehet becsülni, azt harminc- és hetvenezer közé teszik - emlékeztetett a videó kapcsán Vadai Ágnes (DK). A Fidesz azonban az utóbbi években megpróbálja relativizálni a vészkorszakot - tette hozzá. A miniszterelnök úgy mutatja be magát, mint aki fellép a szélsőséges megnyilvánulások ellen, de saját párttársa esetében nem teszi meg a szükséges lépéseket. Vadai szerint ezért is fordulnak Kövér Lászlóhoz. A DK egy felvételt is közzétett arról, amint a képviselőnők Pócs Jánossal konfrontálódnak a parlament folyosóján:
Aki a holokauszt után is emberek elégetésével viccelődik, annak nem egyszerűen rossz a humora, hanem "egyszerűn náci", szögezte le Gurmai Zita (MSZP). Egy normális országban egy képviselő a videó megjelenésének másnapján lemond, és ha nem így cselekszik, akkor saját pártja vagy frakciója zárja ki - hangsúlyozta. Szerinte Pócs János próbálja menteni a menthetetlent és próbál hazugságok mögé bújni. Meg akarja úszni a botrányt, mert erkölcsei gyengék, tartása pedig nincs.
A jelenlegi magyar kormány antiszemitizmusa és rasszizmusa sok esetben "egyáltalán nem annyira burkolt, mint amennyire látszik", mondta Bősz Anett (független). Pócs János nagy szolgálatot tesz a Fidesznek, amikor nyilvánvalóvá teszi az antiszemitizmust és azt a rasszizmust, amit a "magyar kormány fedő alatt tart" - közölte.
Pócs János nyíltan antiszemita és nyíltan rasszista, jelentette ki Szél Bernadett (független). Orbán Viktor pedig személyes felelősséggel tartozik azért, hogy antiszemita és rasszista embereket tűr meg a saját frakciójában.
Pócs magatartása méltatlan egy képviselőhöz, jelentette ki Hohn Krisztina (LMP). Hozzátette, hogy mélységesen felháborítják a történtek és mindazoktól elnézést kér Pócs János helyett, akiket az eset szintén felháborít.
Témák
Pócs János
Frissítve: 2019.04.02. 17:54

Titkolja a kormány, mennyire túlzsúfoltak a magyar börtönök

Publikálás dátuma
2019.04.02. 13:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Mindössze hét állam nem küldött statisztikai adatokat az Európa Tanács éves jelentéséhez. Hazánk sereghajtó Európában.
A 47 országot tömörítő Európa Tanács nyilvánosságra hozta éves jelentését a tagállamok börtönviszonyairól. Mindössze hét tagállam nem küldött adatokat: Albánia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Málta, Törökország és Ukrajna – írja az Eurologus. A legfrissebb statisztika a 2018. januári állapotokat mutatja, az adatokat egy egyetemi kutatókból álló szakértői csoport összesíti. A cikk szerint 2016 és 2018 között 6,6 százalékkal csökkent átlagosan a börtönnépesség. Fél évvel, 8,2 hónapra csökkent az elzárásban töltött átlagidő, viszont lényegesen nőtt azoknak a száma, akik ítélet nélkül, előzetes letartóztatásban voltak. Románia és Bulgária az a két állam, ahol legnagyobb mértékben, 16 és 15 százalékkal csökkent a börtönnépesség, míg Izlandon 25 százalékkal több ember került rács mögé. Az átlagzsúfoltság az európai börtönökben 91 százalék körüli, lényegében nem változik. Az Európa Tanács jelentése szerint a legrosszabb helyzet Észak-Macedóniában tapasztalható, itt a rendelkezésre álló helyek 122,3 százalékán helyeztek el fogvatartottakat. Mivel Magyarország nem szolgáltatott adatot a felméréshez, a portál a Büntetés-végrehajtási Szervezet Évkönyvének 9. oldalán nézett utána az információnak, ahol az szerepel, hogy a magyar bv. telítettsége 124 százalék, vagyis az ismert adatok közül ez a legrosszabb Európában. A cikk szerint a 100 ezer főre jutó elítéltek számát illetően sem állunk jó helyen: itt az oroszok kimagaslóan szerepelnek, 418 börtönlakó jut százezer oroszra. Magyarország esetében – szintén az évkönyv adatait alapul véve – ez a szám 173, ami a 13. legrosszabb, vagy a 34. legjobb helyre jogosít.
Szerző