Előfizetés

Tomboló kolerajárvány nehezíti az Idai ciklon utáni talpra állást Mozambikben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:45

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Már 500-nál több megbetegedést regisztráltak, a járványnak halálos áldozata is van.
Mozambikben már 500 fölé emelkedett a regisztrált kolerás megbetegedések száma, és halálos áldozatai is vannak a járványnak - írja az Euronews. A legtöbb esetet az Idai ciklon által leginkább sújtott Beira városából jelentették.
Beirában továbbra sem sikerült az ivóvízhálózat helyreállítása, a félmilliós város jelentős részén az embereknek több mint két hete nincs hozzáférésük vezetékes vízhez. A kolera terjedésének megállítása érdekében eddig hét sürgősségi betegellátó-központot létesítettek a városban, és még kettő megnyitását tervezik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 900 ezer adag kolera elleni védőoltással segíti a járvány megfékezését, ezek hétfőn érkeztek az országba. A segélymunkások közlése szerint szerdán kezdik az oltási kampányt.
Az Idai és az azzal járó áradások március közepén 815 halálos áldozatot követeltek Mozambikben, Zimbabwében és Malawiben. Közülük legtöbben, 518-an Mozambikben vesztették életüket. Továbbra is százezrek szorulnak élelmiszersegélyre a térségben.

Áder meghívta Budapestre az új szlovák államfőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:17

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése miatt invitálta Zuzana Caputovát a magyar fővárosba.
Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Caputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. Az erről szóló dokumentumot kedden juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.
„Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki – hozzám hasonlóan – elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt”

– fogalmaz a magyar államfő.

Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar–szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására.
„Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is”

–teszi hozzá.

Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti.
„Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott”

– hangsúlyozza Áder János.

Végül a magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Caputovát. Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője. A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 41,59 százaléknyi szavazatot kapott. A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

Lengyel papok máglyára vetették Harry Pottert - és egy tucatnyi más könyvet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:58

Fotó: Facebook/Fundacja SMS Z NIEBA
A könyvek, maszkok, nyakláncok és esernyők bűne a "szentségtörés" volt.
Katolikus papok könyveket égettek a lengyelországi Koszalinban, írja az Euronews. Többek közt a Harry Potter és a Twilight sorozat példányai kerültek a máglyára: bűnük szentségtörés. A könyvek mellett például egy afrikai maszkot és egy Hello Kitty-s esernyőt is elégettek, továbbá Jan Kucharszki helyi plébános megerősítette, hogy a hívők által bevitt amuletteket és talizmánokat is tűzre vetettek.
A könyvégetésről a Facebookon adott hírt az SMS a Mennyből Alapítvány, a fényképeken látszik, ahogy a papok kiválogatják a könyveket, kiviszik a templom elé, és ministránsfiúk társaságában meggyújtják azokat.
A lengyel egyházi méltóságok megerősítették a könyvégetés hírét az AFP hírügynökségnek, de nem kívánták azt kommentálni. A helyszín, Koszalin püspöki hivatala elítélte a könyvégetést, de annak elvi alapja mellett kiállt, mondván: az okkultizmushoz és a mágiához köthető lelki veszélyeknek "megsemmisítő hatásuk van sok emberre".