Előfizetés

Áder meghívta Budapestre az új szlovák államfőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:17

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése miatt invitálta Zuzana Caputovát a magyar fővárosba.
Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Caputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. Az erről szóló dokumentumot kedden juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.
„Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki – hozzám hasonlóan – elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt”

– fogalmaz a magyar államfő.

Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar–szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására.
„Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is”

–teszi hozzá.

Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti.
„Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott”

– hangsúlyozza Áder János.

Végül a magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Caputovát. Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője. A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 41,59 százaléknyi szavazatot kapott. A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

Lengyel papok máglyára vetették Harry Pottert - és egy tucatnyi más könyvet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:58

Fotó: Facebook/Fundacja SMS Z NIEBA
A könyvek, maszkok, nyakláncok és esernyők bűne a "szentségtörés" volt.
Katolikus papok könyveket égettek a lengyelországi Koszalinban, írja az Euronews. Többek közt a Harry Potter és a Twilight sorozat példányai kerültek a máglyára: bűnük szentségtörés. A könyvek mellett például egy afrikai maszkot és egy Hello Kitty-s esernyőt is elégettek, továbbá Jan Kucharszki helyi plébános megerősítette, hogy a hívők által bevitt amuletteket és talizmánokat is tűzre vetettek.
A könyvégetésről a Facebookon adott hírt az SMS a Mennyből Alapítvány, a fényképeken látszik, ahogy a papok kiválogatják a könyveket, kiviszik a templom elé, és ministránsfiúk társaságában meggyújtják azokat.
A lengyel egyházi méltóságok megerősítették a könyvégetés hírét az AFP hírügynökségnek, de nem kívánták azt kommentálni. A helyszín, Koszalin püspöki hivatala elítélte a könyvégetést, de annak elvi alapja mellett kiállt, mondván: az okkultizmushoz és a mágiához köthető lelki veszélyeknek "megsemmisítő hatásuk van sok emberre".

Verhofstadt: Most jön a britek utolsó esélye, utána szembe kell nézni a káosszal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:08

Fotó: NIKLAS HALLEN / AFP
Michel Barnier eközben közölte, hogy egyre valószínűbb a megállapodás nélküli kiválás.
Csaknem elkerülhetetlenné vált a „kemény Brexit”, vagyis Nagy-Britannia rendezetlen kiválása az Európai Unióból – írta Guy Verhofstadt a Twitter-oldalán. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, aki egyúttal a brit kiválás koordinálásáért felel az EP-ben ezzel arra reagált, hogy – mint mi is megírtuk – a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház hétfő éjszakai szavazásán. Verhofstadt úgy fogalmazott: 
„Szerdán az Egyesült Királyságnak van egy utolsó esélye, hogy megtörje a patthelyzetet, vagy szembe kell néznie a káosszal”.

Később Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is közölte: egyre valószínűbbé vált az elmúlt napokban, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság. Ugyanakkor az MTI összefoglalója szerint azt is mondta, hogy még mindig van remény ennek elkerülésére. Barnier szerint nem valószínű, hogy a következő napokban vagy a jövő héten Londonban elfogadják a rendezett kiválást biztosító egyezményt.
„Londonnak ki kell jelölnie a követni kívánt utat vagy be kell mutatnia egy tervet a jövőre nézve”

– emelte ki.