Előfizetés

Árthat a szívnek a szénhidrátmegvonás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.01. 17:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár a fogynivágyók legnagyobb ellensége a szénhidrát, most kiderült, a megvonását sem célszerű túlzásba vinni, ugyanis növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága.
A tavasz a diéták időszaka, ilyenkor elégelik meg ugyanis a legtöbben a tél során felkúszott plusz kilókat. A fogyáshoz rengeteg módszer közül lehet választani, a legújabbak, és a talán leglátványosabb eredménnyel járók - például a paleó, a ketogén vagy az atkins - a legnagyobb mumus, a szénhidrát drasztikus megvonásán alapulnak. A Magyar Kardiológusok Társasága egy új kutatás nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szénhidrát tartós hiánya hosszútávon komoly veszélyt jelenthet a szívünkre, ezért nem célszerű sokáig megvonni. 
A kutatás szerint, amelyet dr. Xiaodong Zhuang, a kínai Sun Yat-Sen Egyetem kardiológusa az American College of Cardiology kongresszuson március 16-án New Orleans-ban hozott nyilvánosságra, azoknál, akiknek a napi kalóriabevitelüknek rendszeresen kevesebb, mint 45 százaléka áll szénhidrátból 18 százalékkal nagyobb az esély a pitvarfibrilláció kialakulására, mint azoknál, akiknél ez az arány 45-52 százalék között van. Azt már korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a rizikót nem befolyásolja az sem, hogy milyen fehérjével vagy zsírral pótolták a szénhidrátot. Ennek alapján az biztos: 
kerülni kell a szélsőségeket, azaz nemcsak a túlzott fogyasztás, de a drasztikus megvonás sem tesz jót a szervezetnek.

„A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar. Olyankor a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő, kaotikus elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. Ennek következtében a kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Mivel a szív nem szivattyúzása nem megfelelő, vérrögök képződnek. Ha egy ilyen felszabadul, és eléri az agyat, legsúlyosabb következményként stroke-ot okozhat" - mondta dr. Gellér László egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes. 
Bár a jelenlegi vizsgálat nem mutatott közvetlen ok-okozati kapcsolatot a diéta és a betegség kialakulása között, az tény, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatív következményekkel járhat. Bár gyors fogyást eredményez, felgyorsítja a folyadékvesztést, a dehidratáció pedig zavart okozhat a szívben; a víz- és elektrolit háztartás rendellenessége befolyásolhatja a szívritmust”- magyarázta a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője. Bármennyire is szeretnénk gyors eredményeket elérni, a szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól – hangsúlyozta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. 
A mostani vizsgálat megállapította azt is, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők általában kevesebb gyulladáscsökkentő hatású zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak. A szervezetben kialakult gyulladás pedig szintén növeli a pitvarfibrilláció kockázatát. 

Arany középút

Akkor is a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étrend követése javasolt, ha gyorsan szeretnénk formába hozni magunkat - hangsúlyozta Gellér László a Magyar Kardiológusok Társaságának közleményében.

A dinoszauruszokat is kipusztító aszteroida nyomait találhatták meg

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:13

Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP/Science Photo Library
Gigászi aszteroida becsapódásának 66 millió éves nyomait őrzik azok a kövületek, amelyeket Észak-Dakotában tártak fel - írta a BBC hírportálja. Ehhez a katasztrófához köthető számos növény- és állatcsoport, köztük a dinoszauruszok kipusztulása is.
Az égből záporozó kőtörmeléket találták meg azokban a hal- és fafosszíliákban, amelyek feltárásáról az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS) aktuális számában közöltek tanulmányt a Kansasi Egyetem kutatói. Az üledékek arról is árulkodnak, hogy a kitört fákra és az elpusztult halakra víz is zúdult, ami a Chicxulub nevű, 12 kilométer széles aszteroida becsapódása keltette tórengésből származott. 
A 66 millió évvel ezelőtti katasztrófához köthető az úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény, amikor számos növény- és állatcsoport, köztük a dinoszauruszok is eltűntek a Földről. Amikor a kisbolygó a mai Mexikói-öbölnél a Földnek ütközött, több milliárd tonna olvadt és gőzzé vált kőzet lökődött minden irányban az égbe és zuhant vissza a talajra akár több ezer kilométeres távolságban a becsapódástól.
Robert DePalma, a Kansasi Egyetem munkatársa és kollégái, akikkel a Tanis nevű ásatási helyen dolgoztak, arról számoltak be, hogy a becsapódás utáni legfeljebb néhány óra történéseiről árulkodnak a kövületek. A tanisi leletek azt a pillanatot őrzik, amikor a gyöngyszemnyi kődarabok visszazúdultak a talajra és útjukban mindent elpusztítottak. A megkövült halak kopoltyúiban megtalálták a becsapódás törmelékét, melyet a tó vizével együtt nyeltek le. A fák gyantájából megkövesedett borostyánkő is jól kivehetően őrzi a szemcséket.
Geokémikusok a leletek korát 65,76 millió évesre tették, ami megfelel a világ más helyein talált hasonló törmelékek korának. Az üledék elhelyezkedéséből a tudósok megállapították, hogy a területre hatalmas víztömeg zúdult, ami - a távolság miatt - nem lehetett a becsapódás keltette tengeri szökőár, hanem tórengés volt, amelynek vízárja minden útjába eső dolgot felkapott és összekavarva dobta vissza őket úgy, ahogy a kutatók most feltárták.
"Édesvízi halak, szárazföldi gerincesek, fák, ágak, tuskók, tengeri puhatestűek keverednek itt egymással egyetlen üledékrétegen belül. A cunaminak legalább 17 óra kellett volna, hogy a krátertől ideérjen, a rengéseknek azonban néhány tíz perc is elég volt"

- mondta DePalma.

"2 pohár/nap, de azt se minden nap" - Kampány indult a túl sok ivás ellen Franciaországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.01. 12:12
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
Kampányt indítottak a hatóságok, mert a felmérések szerint túl sok alkoholt isznak a franciák.
A statisztikai adatok szerint a franciák negyede túl sokat iszik, ezért a hatóságok tájékoztató kampányt indítottak. Az akció mottója: "Egészsége érdekében legfeljebb két pohár alkoholt igyon egy nap, de azt se minden nap" - írta az Euronews
A célcsoportot két részre osztották, a "két pohár/nap" elsősorban a fiataloknak szól, a "ne minden nap" rész pedig az idősebb korosztályt célozza. Az ismeretterjesztő anyagok azt hangsúlyozzák, hogy már egy pohár alkohol elfogyasztása is fokozza a súlyos betegségek - magas vérnyomás, agyvérzés, rák - kialakulásának kockázatát.  Az elkerülhető halálokok között évek óta első helyen állnak az alkoholhoz köthető esetek, a becslések szerint ezek 41 ezer ember halálát okozzák évente.