"A magyarországi helyzet kiábrándító"

Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:00
FOTÓ: Molnár Ádám
Kovács Zoltán szélsőséges vélemény képviselőjeként szerepelt a svéd köztévé műsorában.
Az Európába irányuló migráció miatt sorsdöntő lesz az unió és a kontinens életében a májusi európai parlamenti választás - jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap este a svéd közszolgálati tévé Napirend című műsorában. Kovács Zoltán egy olyan interjúban beszélt, amelyben őt és Stanislas Guerinit, a Köztársaság lendületben nevű francia kormánypárt párttitkárát kérdezte a műsorvezető, az ő válaszaikat állították egymással szembe. Ezt megelőzően a műsorban levetítettek egy interjút Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták EP-választási csúcsjelöltjével. Kovács Zoltán kijelentette, hogy az európai civilizáció alapja a kereszténység, ha nem is vallásilag, de kulturálisan, és "ha ezt valaki meg akarja változtatni, akkor Európa valami mássá alakul, mint ami az elmúlt néhány évtizedben volt". Megjegyezte: a jelenlegi migrációs nyomás Európán a következő évtizedekben várhatóan fennmarad. Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapvető értékeit, az államtitkár kijelentette: "nincs lelkiismeret-furdalásunk ezekkel kapcsolatban, különösen nem kellett hogy legyen az utóbbi három évben, a migrációs válság kitörése óta, mert e vádak - még az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárásai is - csupán politikai vélemények voltak, politikai boszorkányüldözés folyt, folyik Magyarország ellen." Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet Emmanuel Macron francia elnök erősebb Európáról szóló elképzeléseivel. Budapest szerint csak azokon a területeken kell erősíteni az integrációt, ahol erre van lehetőség, például prioritásnak kell lennie az európai határok megvédésének és az európai védelmi erők létrehozásának. Stanislav Guerini szerint a mostani EP-választás
"a végét jelentheti Európának, mert egyes erők Európán belül ezt akarják".

 Viszont "ha tovább akarjuk építeni Európát, akkor újra kell alapítanunk, és ezt tartalmazza Emmanuel Macron javaslata is: Európának újjá kell születnie" - jelentette ki. A legfontosabb tét a választáson szerinte a klímaváltozás. "Ezt mondják a gyerekeink. Ez az egyetlen prioritás, amelyben minden erőnket egyesítenünk kell" - szögezte le. A tömeges migrációval pedig csak "következetes európai módszerrel tudunk megbirkózni" - mondta. Ő is fontosnak nevezte az európai közös védelem megteremtését, de emellett a befektetést is a fejlett technológiákba. Frans Timmermans kijelentette, hogy a mostani EP-választás a legfontosabb lesz az 1979-es első közvetlen voksolás óta: "küzdelem Európa lelkéért". Szerinte az a kérdés, hogy olyan Európa felé tartunk-e, amelyben félünk a tőlünk különbözőktől, és úgy gondoljuk, hogy falak vagy kerítések mögött biztonságban vagyunk. Olyan Európa felé, amelyben lakói ellenségeket teremtenek a saját társadalmukban vagy a határ túloldalán - tette hozzá. "Szerintem ez csak további konfrontációhoz és a fenntartható társadalom megteremtése lehetőségeinek elvesztéséhez vezet. Az ezeket képviselő reakciós erők ellen progresszív ötletekkel kell fellépnünk. Európa a kisebbségek kontinense, ha a biztonságunkat mások kizárásával akarjuk megteremteni, akkor elvesztjük a szabadságunkat, az alapvető európai értékeket" - jelentette ki. A Magyarországgal szembeni kritikákkal kapcsolatban Timmermans kijelentette:
"a magyarországi helyzet elszomorító".

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi tíz évben nagyon sikeres volt az emberek félelmeinek kihasználásában. Orbán azt mondja, hogy a keresztény értékekért küzd, de közben hagyja, hogy a magyar hatóságok felügyelete alatt lévő menedékkérők éhezzenek. "Az európai keresztényeknek fel kellene háborodniuk amiatt, hogy valaki ily módon manipulálja az ideológiájukat" - szögezte le.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 13:02

Gulyás Mártont szabadon engedték

Publikálás dátuma
2019.04.01. 12:49
Gulyás Márton narancssárga festékkel öntötte le az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének falát és tábláját 2018-ban
Hétfőn 11 óra után kiengedte a rendőrség Gulyás Márton aktivistát.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk Gulyás önként jelentkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, miután a sajtóból értesült arról, hogy keresik.  A péntek este közzétett Facebook bejegyzése szerint mivel nem volt bent ügyeletes, Gulyás a lakhelye szerinti rendőrkapitányságra ment, ahol a rendőrségi protokoll szerint őrizetbe vették, és a Gyorskocsi utcai fogdába szállították.
Az ügy előzménye egy február eleji tárgyaláson való hiányzás volt, amint Gulyás állítása szerint önhibáján kívül nem tudott megjelenni. A rendőrség azonban csak most, március végén adott ki emiatt körözést - Matlák Gábor, az aktivista ügyvédje a 444-nek.  
Gulyást csoportos garázdaság elkövetésével vádolják: a Városligetben tiltakoztak aktivisták és civilek a park beépítése ellen, amikor dulakodás alakult ki köztük és az építési terület védelmével megbízott biztonsági őrök között, miután a tiltakozók felmásztak a kerítésre.
Szerző
Témák
Gulyás Márton

Megkezdődött a leépítés: csaknem minden Hír TV-st kirúghatnak

Publikálás dátuma
2019.04.01. 12:40

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A hvg.hu szerint csoportos létszámleépítéssel válnak meg a 190 fős stáb 180 munkatársától.
Csoportos létszámleépítéssel megválnak – a hírek szerint – a Hír TV 190 fős stábjának 180 munkatársától – írja a hvg.hu. A portál szerint bár furcsa logikának tűnhet, hogy mától megszűnt az ECHO TV, mégis a Hír TV gárdáját számolja fel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, mégis ez történik. Ugyanis az ECHO megszűnése valójában azt jelenti, hogy az eddig a televízión futó műsorokra ráteszik a Hír TV logóját, míg az utóbbi műsorai, híradója és gyakorlatilag a teljes stábja megszűnik. Mint írják, az operatőröktől a sminkeseken át a szerkesztőkig és vágókig mindenkit behívtak április elsején, ahol a csatorna vezérigazgatója, Répássy Bálint és a vezérigazgató-helyettes, Szikszai Péter arról tájékoztatja a dolgozókat, hogy érintettek a csoportos létszámleépítésben. Eszerint májusig elejéig még él a szerződésük, azután felmondási időre és végkielégítésre jogosultak a csatornánál eltöltött idő szerint. A kirúgás tehát a műsor készítésben részt vevőket, riportereket és képernyősöket is érint. A portál információi szerint már ma egyetlen felmentett munkatársnak sem működött a belépőkártyája és a levelezőrendszere sem.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 14:13