Előfizetés

A szlovákiai magyarok is Caputovára szavaztak

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.03.31. 18:53

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Nem véletlenül köszönte az új államfő magyarul is a voksokat.
Az elnökválasztás második fordulója nem hozott meglepetést, a liberális jogvédő Zuzana Caputová a szavazatok 58,4 százalékát begyűjtve lett Szlovákia ötödik, egyben első női elnöke. Ellenfele, az Európai Bizottság volt alelnöke, Maros Sefcovic 41,59 százalékkal maradt alul. A részvétel ezúttal alacsonyabb volt, mint az első fordulóban, 41,79 százalékos, két hete a szavazásra jogosultak 48,74 százalék voksolt. A szlovákiai magyarság tömegesen a 45 éves jogvédőre voksolt, aki nemcsak elnökválasztási kampánya során, hanem eddigi tevékenységével is bizonyította, hogy az egyenlő jogokért és elbánásért száll síkra minden esetben. Caputova már első körben is kimagaslóan jól szerepelt a magyarlakta járásokban, annak ellenére, hogy Bugár Béla személyében magyar nemzetiségű jelölt is volt. A második fordulóban a legmagasabb támogatottságát a magyar többségű Dunaszerdahely járásban érte el a leendő elnök, itt a szavazatok 83,95 százalékát szerezte meg.  Andrej Kiska elnök megbízatása június 15-én jár le, ekkor iktatják be Caputovát.   

Sosem látott forróságot hozott az elmúlt 12 hónap Ausztriában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:58
Illusztráció
Fotó: FETHI BELAID / AFP
Az osztrák meteorológusok szerint mióta mérik a hőmérsékletet, még nem volt olyan forró időszak, mint a mostani.
Az elmúlt 12 hónap volt a legforróbb Ausztriában a rendszeres mérések több mint 250 éve alatt - áll az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) friss közleményében.
2018 volt a legmelegebb a naptár szerinti évek közül, a 2018 áprilisából 2019 márciusáig tartó időszak pedig a legforróbb 12 hónap a hőmérséklet 1767-ben kezdődő feljegyzései óta.

Alexander Orlik, a ZAMG meteorológusa elmondta, hogy az 1981 és 2010 közötti időszak átlaghőmérsékletéhez képest az elmúlt 12 hónap 2,2 Celsius-fokkal volt melegebb. Ha az 1961-1990 közötti időszak átlagához hasonlítjuk, 2,9 fokot melegedett a levegő. Az előző 12 hónapos rekordot a 2006 júliusa és 2007 júniusa közötti időszak tartotta, akkor a hőmérséklet 2,1 fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti időszak átlagát.

A Hasogdzsi-gyilkosság miatt kerülhettek Jeff Bezos pucér képei egy Trump-barát bulvárlaphoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:35
Jeff Bezos
Fotó: SAUL LOEB / AFP
A világ leggazdagabb emberének magánnyomozói arra jutottak, a kémkedés Szaúd-Arábia műve, mégpedig azért, mert Bezos lapja túl sokat foglalkozott az újságíró-gyilkossággal.
Az Amazon alapítója által felbérelt magánnyomozó azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy feltörték a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos mobiltelefonját és ellopták személyes adatait, írja a hirado.hu.
Szakértők és nyomozók határozottan biztosak abban, hogy a szaúd-arábiai hatóságok hozzáfértek Bezos mobiltelefonjához és bizalmas információihoz

- jelentette ki Gavin de Becker magánnyomozó a The Daily Beast hírportálon szombaton. A The National Enquirer című amerikai bulvárlap januárban megszellőztette, hogy a válófélben lévő Bezos házasságtörő viszonyt folytat Lauren Sánchez műsorvezetővel. A vállalkozó a hír felröppenését követően bízott meg egy magánnyomozói irodát, hogy derítse ki, miként kerültek a bizalmas információk az újsághoz. A Trump-barát pletykalap ügyvédei erre azzal zsarolták meg, hogy ha nem állítja le a velük szemben indított vizsgálatot, akkor nyilvánosságra hozzák azokat a Bezosról készült meztelen fotókat, melyek a birtokukba jutottak. A milliárdos ekkor inkább nyilvánosságra hozta levélváltását az újsággal.
Végül kiderült, hogy az információkat Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a fedősztori, ami a szaúdi kémkedést álcázza. De Becker úgy véli, hogy
a szaúdi hatóságok azért érdeklődtek Bezos iránt, mert a vállalkozó birodalmához tartozó The Washington Post (WP) című amerikai napilap részletekbe menően tudósított Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.

Hasogdzsival – aki maga is a WP szerzője volt – tavaly októberben végeztek a szaúdi királyság isztambuli konzulátusán, a nyomok pedig a szaúdi koronaherceghez vezetnek. Kétségbevonhatatlan tény, hogy a Hasogdzsi kivégzésével kapcsolatba hozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg ellenségeként tekintett a lapra – hangsúlyozta a nyomozó.