Előfizetés

Jogszerűtlen adatgyűjtés – A bíróság szerint jogosan bírságolták meg a szcientológusokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 10:53

Fotó: Molnár Ádám
A Fővárosi Törvényszék elutasította a NAIH határozata ellen benyújtott keresetet. A Szcientológia Egyház közölte: nem ért egyet az ítélettel, és jogorvoslatért fordul a felsőbb bíróságokhoz.
A Fővárosi Törvényszék elutasította a Magyarországi Szcientológia Egyháznak és a Szcientológia Egyház Központi Szervezetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozata ellen benyújtott keresetét – derül ki a NAIH közleményéből. A határozatban korábban a NAIH megállapította, hogy a Szcientológia Egyház és a Központi Szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek. A NAIH megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, illetve a Magyarországi Szcientológia Egyházat és a Szcientológia Egyház Központi Szervezetet egyaránt a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte. A Szcientológia Egyház és a Központi Szervezet a határozattal szemben keresettel élt, melyben annak hatályon kívül helyezését kérték. A Fővárosi Törvényszék viszont a felperesek kereseti kérelmét sem a NAIH határozatának megállapításai, sem a kiszabott bírság összegszerűsége tekintetében nem tartotta megalapozottnak, ezért elutasította azt. „A Bíróság egyetértett a hatósággal atekintetben, hogy az érintettek személyes adatait tartalmazó dossziék strukturált adatállománynak minősülnek, ezért azokat a hatóság vizsgálhatta, továbbá kiemelte, hogy mivel minden személyt és szervezetet terhel az a kötelezettség, hogy tiszteletben tartsa a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós és hazai jogi szabályokat – mely kötelezettség alól a vallási szervezetek sem mentesülnek –, ezért a NAIH vizsgálhatta az Egyház és a Központi Szervezet adatkezelési gyakorlatát” – olvasható a közleményben. A Fővárosi Törvényszék ítélete itt érhető el.

A felsőbb bíróságokhoz fordul a Szcientológia Egyház

A Szcientológia Egyház közölte, hogy nem ért egyet a Fővárosi törvényszék ítéletével a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal szemben indított perében, és természetesen jogorvoslatért fordul a felsőbb bíróságokhoz. „Az ügy összetettségére való tekintettel egy magyar és európai szakértő jogászokból álló csapat dolgozott ezen az ügyön. Több száz oldalnyi jogi érvelést és bizonyítékot adtunk be, amelyek bemutatták a NAIH részéről történt eljárási hibákat és jogsértéseket. Ezek között például azt a tényt, hogy más európai országokban – például Svédországban – az Egyház a magyarországival megegyező adatvédelmi gyakorlatát a hatóságok már vizsgálták, és rendben találták. Természetesen felülvizsgálatért folyamodunk az ítélettel szemben” – mondta Bánáti János, a Szcientológia Egyház egyik jogi képviselője. Miklovicz Attila szóvivő hozzátette: természetesen csalódottak, de nem adják fel a harcot a jogaikért. „Dokumentumokkal alaposan alátámasztottan bemutattuk, hogy a NAIH megpróbál beavatkozni magyar állampolgárok vallásgyakorlásába ugyanúgy, mintha egy katolikusnak azt mondaná, hogy nem térdelhet le a szertartás közben. Az egész eljárás alatt a NAIH egyetlen olyan embert sem tudott bemutatni, aki tényleges hátrányt szenvedett volna az Egyházunk adatkezelése miatt. Ezzel szemben ezrével vannak olyanok, akik jobb életet tudtak teremteni a Szcientológia segítségével, amit a NAIH most megpróbál elpusztítani” – jelentette ki.

Orbán 100 millióval dobta meg a kiesés ellen küzdő NB II-es fociklubot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 10:15

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Százmillió forintos állami támogatást kap a balmazújvárosi foci, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell folyósítania.
Az Index vette észre a Magyar Közlönyben megjelent legfrissebb kormányhatározatot, amelyet Orbán Viktor jegyez.  A Balmazújváros az előző szezonban még az élvonalban küzdött, ma már a kiesés fenyegeti a másodosztályból, mégis akkora értéket képvisel, hogy külön pályázatot vagy kérelmet sem kellett benyújtania a támogatás elnyeréséhez.
Korábban a térség országgyűlési képviselője, Tiba István bevallotta, hogy a futballklub működése négymilliárd forintba került eddig. A "kiutalt" pénzt a "versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatása" jogcím alatti keretből kell átcsoportosítani. 

Csaknem két hétig nem jár a Libegő

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:40

Fotó: Shutterstock
Karbantartás miatt hétfőtől április 12-ig nem üzemel a Zugligeti Libegő.
Karbantartás miatt hétfőtől csaknem két hétig nem jár a Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint április 12-ig, péntekig a Zugligeti Libegő időszakos karbantartás miatt nem üzemel.