Életet mentett egy kamu bejelentés Budapesten

Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:20
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Egy esetkocsi azért tudta pillanatokon belül megkezdeni egy kritikus állapotú szívbeteg nő ellátását, mert előtte ugyanabba az utcába hívta ki őket egy "vicceskedő" bejelentő. Az asszony stabil állapotban került kórházba.
Egy utcán összeesett férfihez kért segítséget egy “tréfás kedvű” bejelentő a fővárosban - írja hivatalos Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. Ezek után azt hinnénk, egy a valótlan segélykérések elleni kampány része a bejegyzés, azonban a most megosztott történet jókora fordulatot vett.

Az esetkocsi percek alatt a helyszínre ért, ott azonban hamar kiderült, hogy senki nem várja őket, vagyis csak felültették őket.
Ezzel egy időben azonban ugyanabban az utcában egy szívbeteg nő lett rosszul, akihez így a központ továbbítani tudta a potyára kiment járművet.

A bejelentő szinte le sem tette a telefont, a segítség meg is érkezett a valós vészhelyzethez. Egy kritikus állapotú beteg ellátását kezdhették meg így azonnal a mentők, ami végül sikerre vezetett, és az asszonyt stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Az Országos Mentőszolgálat hozzáteszi, ma már nem gyakori, hogy a mentőket vaklármához riasztják -. az meg főleg nem, hogy egy ilyen valótlan segélykérés még szerencsésen is alakuljon.
Szerző

Péntektől már az egész országra érvényes a tűzgyújtási tilalom

Publikálás dátuma
2019.03.28. 17:42
Illusztráció
Fotó: Népszava
Jelenleg 10, a Duna vonalától keletre eső, megyében tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, holnaptól már mindenütt az lesz.
Péntektől az ország egész területére kiterjeszti a jelenleg 10 - keleti és középső - megyében érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derül ki a szervezet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből. Ebben azt írják: a csapadékmentes időjárás miatt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.
A Nébih közlése szerint az elmúlt egy hétben is sok tűzeset volt, ezért az ország teljes területén elrendelik a tűzgyújtási tilalmat.

Ezalatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép is tájékoztatást ad.

Rég elolvadt fagyik emléke

Publikálás dátuma
2019.03.28. 16:46
Egy rég elfeledett cukrászda portálja a Teréz körúton
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Torták, pohárkrémek és egy tölcsérnyi fagylalt bukkant elő a pesti Teréz körút 20. egyik leszerelt cégére alól. A falfestmény egy elfeledett cukrászdát idéz.
Nemrégiben még török étterem működött az Oktogonhoz közeli üzlethelyiségben, amelyet az idősebb pestiek akkor is ismernek, ha azt hiszik, hogy nem: ez volt ugyanis a Minőségi Vajassütemények Boltja-hálózat legtovább kitartó üzlete.
2007 őszén adott hírt róla a sajtó, hogy a süteményesboltot 1984 óta vezető mestercukrászt, Kovács Gyulát a helyiség elhagyására késztette a bérleti díj radikális megemelése. A Népszabadság tudósítója nosztalgiával idézte fel, hogy „tisztességes áron remek süteményeket kínált, cukrászhagyományokat őrzött. Hol lehetett még olyan kardinálisokat kapni? (…) Nem volt puccos, de igényes igen: álló asztalokkal, kicsit házias hangulattal.” A Vajassütemények-boltok életre hívása alighanem a proletárdiktatúra válasza volt az élelmiszerhiányra. Az ötvenes évek elején születtek meg az első üzletek – a József körút végén, illetve ez, akkor Lenin körút 78. címmel –, ahol a dolgozók üvegablakon keresztül figyelhették, hogyan készül a vajas pogácsa, a teasütemény, a briós és a búrkifli. A hálózat aztán gyorsan bővült.
Az Oktogonhoz közel eső üzletben 1965-ben napi 7000 darab süteményt – ekkor már a legkülönfélébb krémeseket és habosokat is – értékesítettek, így hamar fölmerült a bővítés ötlete. Ennek ellenére az évtized végén csak új berendezést és korszerű, színes neonos portált kapott a helyiség. A gond pedig épp itt kezdődik: a boltnak az összes rendelkezésünkre álló fotón homlokzatra szerelt cégére van, nem reklámozhatta tehát ilyen bumfordi, bájos falfestés. Ez csak egy korábbi üzlethez tartozhatott. (Mire cikkünk megjelent, már el is eltűnt.)   Az Arcanum adatbázisa szerint a Teréz körút 20-ban már a századelő óta működött cukrászda. 1914 előtt Bauer Samué, utána pedig, 1933-ig Schmitt Antal keze alatt. Ő az év áprilisában tragikus okból került be a hírekbe – fájdalmas szembetegsége miatt ugyanis a nagykovácsi erdőben agyonlőtte magát. A Czukrászok Lapja mint olyan embertől búcsúzott tőle, aki „kedves modorával mindenki barátságát megnyerte, és ellenségei egyáltalán nem voltak”. Hogy valóban Schmitt Antal cukrászdája volt-e az üzlet, amely ezekkel az ínycsiklandó édességekkel igyekezett felkelteni a járókelők figyelmét, nem tudhatjuk biztosan. Azt viszont igen, hogy a századelőn Amerikában feltalált fagylalttölcsért 1929-ben már Budapesten is gyártották. Így semmi akadálya nem volt a gombócos fagylalt árusításának.
Szerző