Állami Számvevőszék: a szakrendelők felénél probléma van a gazdálkodás átláthatóságával - felkészülnek a kórházak

Publikálás dátuma
2019.03.27. 12:39

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Közzétette az ÁSZ az egyik elemzést, aminek alapján a szervezet elnöke az anarchia és a botrány szóval írta le az egészségügyi intézmények pénzügyeit. 
A ellenőrzött gazdasági társaságok több mint fele problémásan vezette a gazdálkodás átláthatóságát biztosító nyilvántartásokat; a társaságok mintegy harmada szabálytalanul szabályozta a térítési díjakat - talán ez a két legsúlyosabb kifogása a leginkább a szakrendelők gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszéknek. (Az elemzés két éve készült, az ÁSZ most publikálta.)  A Domokos László vezette szervezet az intézmények fenntartóinál és felügyelőinél is talált hibát. Ami az előbbieket illeti, az érintett tulajdonos önkormányzatok közel negyede nem készített egészségügyi stratégiát - ez kockázatossá tette az ellátás megszervezését. Javadalmazási szabályzatot a 21 társaság közül mindössze hat számára készített a tulajdonos önkormányzat. Ennek hiányában növekedtek a korrupciós kockázatok és a csalás veszélye. Az éves pénzügyi beszámolók elfogadása a társaságok több mint harmadánál nem volt szabályszerű.  A gazdasági társaságok működésének ellenőrzésére szolgáló felügyelőbizottságok pedig több mint harmada nem rendelkezett ügyrenddel. E nélkül a működésük nem volt átlátható, számon kérhető.   Az eredmény nem meglepő, hiszen azt már megelőlegezte az ÁSZ elnök tavaly augusztusi, nagy feltűnést keltő interjúja a Magyar Időkben. Akkor arra az újságíró kérdésére, miszerint hogyan fogalmazna, ha röviden össze kéne foglalnia az egészségügy intézményeinek gazdálkodásával kapcsolatos tapasztalatokat", Domokos László két szóval felelt: "anarchia, botrány". A válasza kiakasztotta a főigazgatókat. A Magyar Kórházszövetség azonnal vitatta az ÁSZ-elemzésben leírtakat, később szakmai konzultációra hívták Domokos Lászlót, de ő azzal utasította el az invitálást, hogy :„az ÁSZ-nak nincs vitája a Magyar Kórházszövetséggel, sem a találkozót kezdeményező másik szervezettel, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével. Ezek ugyan nem ellenőrzött szervezetek, ugyanakkor az elnökségeikben lévő tisztségviselők maguk is az ÁSZ korábbi, illetve jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzéseiben érintett egészségügyi szervezeteket vezetnek. Azt pedig nem teheti meg az ellenőrző hivatal vezetője, hogy az ellenőrzöttekkel találkozzon." Ez a konfliktus most azért is érdekes mert az ÁSZ jelezte, egy hét múlva hozza a kórházi vizsgálatok összefoglalóját is. Ennek tárgyalásához különös kontextust teremt Kásler Miklós miniszter épp a minap ígérte be a kórházigazgatói posztok megpályáztatását. S jelezte: az új vezetők kiválasztásában gazdasági szempontokat is kiemelten próbál érvényesíteni. Az elemzés publikálása után néhány nappal tartja a kongresszusát a Magyar Kórházszövetség, így az érintett igazgatóknak lesz lehetőségük együtt is reagálniuk az ÁSZ újabb anyagára is.
Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 13:23

Tizennégy zabkásánál talált hibát a Nébih

Publikálás dátuma
2019.03.27. 12:38

Fotó: Nébih
Jelölési problémák miatt indult hatósági eljárás.
Összesen 17 (12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr) zabkása komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai a Szupermenta termékteszten, a szakemberek biztonsági és minőségi szempontok szerint egyaránt megvizsgálták a termékeket. Jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás – közölte a Nébih. A tájékoztatás szerint a biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkása DON mikotoxin szennyezettség miatt. Ezeknél a termékeknél azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket, és a felelős vállalkozások – együttműködve a hatósággal – az előírt teendőknek maradéktalanul eleget tettek. A biztonsági méréseken túl számos egyéb vizsgálatnak is alávetették a zabkásákat, a mikrobiológiai és a növényvédőszerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett a szénhidrát-, a zsír-, és a fehérjetartalom, az édesítőszer-, valamint az ásványi anyag mérésére is sor került. A termékek megfeleltek az előírásoknak és a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak. Azonban ezúttal is számos gond akadt a termékek jelölésével: a szakemberek kifogásolták az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését is. Egy zabkásánál például a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek a termékspecifikációban szereplő és a német nyelvű jelölésen szereplő értékektől. A jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az élelmiszer-vállalkozókat, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására. A súlyosabbnak számító jelölési problémák miatt 6 zabkása esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek. 

Kedveltségi rangsor

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A toxinos termékek kizárásával 15 zabkását értékelhettek, a rangsor a csokoládés és csokoládé ízű, valamint a natúr termékek esetében is a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki. A tesztelt 12 csokoládés és csokoládé ízű zabkása közül a Tesco Instant étcsokoládés zabkása nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett. A 3 „versenyben maradt” natúr zabkása közül a dobogó első fokára a Tesco instant zabkása, a másodikra a Dr. Oetker Vitalis zabkása, míg a harmadikra az Alnatura Basis reggeli zabkása állhatott.

Szerző
Témák
NÉBIH zabkása

Véreb vagy újságíró - párban repül a kormánysajtó és az ügyészség (szavazás)

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:41

Fotó: Shutterstock
A jelek szerint kezd elmosódni a határ a hatalmat szolgáló médiumok és a nyomozó hatóságok között.
Hogy sikerrel húzhassa rá a vizes lepedőt egy szocialista politikusra, a Pesti Srácok munkatársa oldalba rúgta a sajtóetikát. Önnek mi a véleménye erről?
Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 11:42