Nem vagyok olyan ember, hogy komoly ok nélkül elugorjak egy feladat elől - interjú a visszalépő Szalma Botonddal

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:17
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Nyomós oka van annak, hogy Szalma Botond, az összes ellenzéki párt által támogatott egykori KDNP-s politikus pár nap után visszalépett a polgármester-jelölti pozícióból Újpesten.
Visszalépését azzal indokolta, hogy „a családom biztonsága az első”. Megfenyegették? Nem. Az idézett mondatot tartom a legfontosabbnak az életben, de a lemondások körül nincsen misztikus konteó. Nem tudok ehhez mit hozzátenni. (Az előzményekről itt olvashat.) Valamiért mégis lemondott hosszú hónapok előkészülete után, pedig csak pár napja jelentették be az ellenzéki pártok hivatalosan is, hogy ön lesz a közös jelölt Újpesten. Nem véletlenül. Hat hónapot dolgoztunk közösen, erőt raktunk bele. És nem vagyok egy olyan ember, hogy komoly ok nélkül elugorjak egy feladat elől. Komoly az ok? Gondolhatja. Egy minapi interjújában sokadszor is leszögezte, hogy volt pártját, a KDNP-t „csicskapártnak” tartja. Nem fél attól, hogy az ön mostani lépését a konkrétumok ismerete nélkül hasonlóan jellemzik majd? Hülyékkel nem tudok mit kezdeni, nem vagyok pszichiáter. Aki egy kicsit is ismer, pontosan tudja, hogy soha semmitől nem futamodtam meg, minden feladatomat elvégzem.  Ha ön után lesz egy újabb közös jelölt, őt támogatja? Amennyiben jó lesz, mindenképp. Életem legjobb döntésének tartom, hogy beszálltam, jó érzés volt, hogy különböző világnézetű emberek tudnak egymással beszélni.
Szerző

Visszalépett Újpest közös ellenzéki polgármester-jelöltje, aki a KDNP vezetőit férfi mellbimbóhoz hasonlította

Publikálás dátuma
2019.03.27. 10:17
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szalma Botond családi okokkal indokolta a döntését.
A valamennyi ellenzéki párt által támogatott újpesti polgármesterjelölt nyomós, családi okok miatt nem tudja a továbbiakban vállalni az ellenzéki polgármesterjelölti feladatokat – derül ki abból a közleményből, melyet az ellenzéki pártok juttattak el az Újpesti Hírmondóhoz.
„Mint mindenki más számára, nekem is a családom és a családom biztonsága az első”

– hangsúlyozta a közleményben Szalma Botond.

Hozzátette, hogy
„teljes mellszélességgel támogatom az újpesti ellenzéki pártok széles körű és példaértékű együttműködését az újpesti kormánypárt és a kormánypárti polgármester leváltása érdekében, mert a közélet békéjére, tisztességen és becsületen alapuló városvezetésre van szükség Újpesten is.”

Az újpesti ellenzéki pártok képviselői továbbra is hangsúlyozták, hogy egyesítik erőiket az októberi győzelem érdekében, és a továbbiakban is egységesen, egy polgármesterjelölttel, közös listával és minden önkormányzati körzetben egy képviselőjelölttel kívánnak indulni a fideszes rezsim jelöltjével szemben. Arra kérik a választópolgárokat, hogy fogadják el Szalma Botond döntését és továbbra is támogassák a széles körű együttműködést.
Szalma – aki korábban a Mahart igazgatója volt – régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. 2014-ben – amikor függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen – kizárták a KDNP-ből. 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből. 2016-ban egy, a Vasárnapi Híreknek adott interjúban azt mondta: „a KDNP némelyik vezetője olyan, mint a férfimellbimbó, teljesen felesleges”.
Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 11:17

Orbán Viktor KFT-számmal örömködik új utazásán

Publikálás dátuma
2019.03.27. 10:04

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ó-ó-ó Afrika, üzente Facebook-oldalán a miniszterelnök, mielőtt a Zöld-foki Köztársaságba repült volna.
Afrikába utazott Orbán Viktor:  miniszterelnök hivatalos látogatásra Praiába, a Nyugat-Afrika térségében található Zöld-foki Köztársaság fővárosába utazott - jelentette be a távirati irodának szerdán Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az utazásról egyébként Orbán maga is megosztott egy képet Facebook-oldalán: „Ó-ó-ó Afrika // Off to Cape Verde – írta bejegyzésből, a KFT együttes népszerű dalát idézve.
 A kétnapos látogatáson - melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz - a magyar delegáció megbeszélést folytat Jorge Carlos Fonsecával, a Zöld-foki Köztársaság elnökével, Jorge Pedro Maurício dos Santos-szal, a parlament elnökével, valamint Ulisses Correia e Silva kormányfővel, csütörtökön pedig két oldalú egyezményeket írnak alá. 
Hogy miről, arra Havasi tájékoztatása már nem tért ki, egy a Magyar Közlönyben februárban megjelent kormányhatározatban is csak annyi utalást találtunk, hogy a két ország a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásokat kötne. Orbán utazása feltehetően a kormány által újból felpörgetett déli nyitással függ össze, melynek keretében Szijjártó Péter korábban 5 milliárdos magyar vízügyi beruházást jelentett be Ugandában
Hogy a 2017 novemberében egyszer már bedőlt déli nyitás-projekt milyen eredményeket hozhat, az egyelőre kétséges – újabb kudarc esetén Orbán Viktor legfeljebb tovább dúdolhatja a jól ismert számot: „Utólag úgyis az egészet letagadom”.
Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 19:16