Már 479 embert mentettek ki a norvég hajóról - pár órán belül sikerülhet partra vontatni (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24. 12:36
A helikopterrel kimentett embereket azonnal átadták az orvosi csapatnak
Fotó: SVEIN OVE EKORNESVAAG /
A mentőalakulatok felfüggesztették a helikopteres mentést a Norvégia partjainál bajba jutott tengerjáróról, ugyanis most úgy tűnik, magyar idő szerint 14 óra tájban partot érhetnek vele a vontatóhajók.
A legutóbbi hírek 338 utasról szóltak, a mentőcsapatok legfrissebb tájékoztatása szerint pedig mostanra már 479 embert mentettek ki helikopterrel arról a hajóról, amely még szombaton adott le vészjelzést, miután meghibásodtak a hajtóművei, így 915 utassal és 458 fős személyzettel a fedélzetén hánykolódni kezdett a viharos tengeren egy veszélyes partszakasz közelében.

A brit Express értesülései szerint a Viking Sky nevű tengerjárót jelenleg hét csomós sebességgel vontatják Molde városának kikötőjébe, az akciót irányítók szerint várhatóan magyar idő szerint délután 2-kor érhet biztonságosan partot. A vontatás alatt a helikopteres mentést felfüggesztették, sérült ember nem maradt a hajón, őket, beleértve a három súlyos állapotban lévő személyt, már kórházba szállították.
Szerző

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

Publikálás dátuma
2019.03.24. 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: GALI TIBBON / AFP or licensors
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.
Szerző
Frissítve: 2019.03.24. 10:51

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24. 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE /
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.

A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.

Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Szerző
Frissítve: 2019.03.24. 12:37